BREXIT DRAMA blijkt helemaal niet dramatisch te zijn

Geen categoriejul 28 2016, 14:00
Als je tegenstanders van een Brexit geloofd had zou de hele Europese economie nu moeten instorten. Niets is minder waar: alles gaat rustig zijn gangetje in Europa (en zelfs in Groot-Brittannië).
Als de Britten uit Europa zouden stappen, werd ons verteld, zou het einde nabij zijn. Ja, ja, een Brexit-stem zou ervoor zorgen dat de hele economie in elkaar zou storten, hele landen zouden failliet gaan, en chaos zou heersen.

De Britse stem voor een vertrek uit de Europese Unie heeft de stemming onder Nederlandse producenten afgelopen maand nauwelijks geraakt.
Dat blijkt uit een eerste schatting die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Het vertrouwen onder de producenten uit de industrie zakte een fractie ten opzichte van juni, toen het hoogste niveau in ruim vijf jaar werd bereikt.

Maar de positief gestemde ondernemers bleven duidelijk in de meerderheid ten opzichte van de pessimisten. Het meest positief zijn producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie.

Met andere woorden, niets aan het handje. De paniek sloeg volstrekt nergens op. Een Brexit zal mogelijk voor enkele problemen zorgen, maar al heel snel zullen de Europese en Britse economieën zich herstellen waarna iedereen gewoon weer goed geld kan verdienen.
Natuurlijk is dat niet zo gek. Politici willen misschien geen zaken meer doen met Groot-Brittannië, maar de gewone consument, handelaar, ondernemer en winkelier denkt daar heel anders over. Er is geld in Groot-Brittannië én in Europa. En geld doet altijd zaken met geld -- of het nou deel uitmaakt van dezelfde politieke unie of niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten