EU: ‘Doodstraf in Turkije moet van tafel. Anders Turks EU-lidmaatschap van tafel’

Eindelijk durven Brusselse officials het L-woord in de mond te nemen als ze praten over wat er momenteel in Turkije gebeurt. Als Erdogan ooit nog lid wil worden van de EU, zal hij z’n beleid moeten matigen.

Te hard klappen voor eurocraten wil ik zeker niet, maar dit is wel degelijk een bescheiden applausje waard: Merkel zegt het langzaam dichterbij komende Turkse EU-lidmaatschap in één snelle beweging van tafel te vegen als premier Erdogan en premier Yilderim blijven dooremmeren over het herinvoeren van de doodstraf in Turkije. Die twee zaken zijn onverenigbaar, aldus de Duitse bondskanselier:

“Als Turkije de doodstraf weer invoert, betekent dat het einde van de toetredingsgesprekken met de Europese Unie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de telefoon tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd, aldus een woordvoerster van de regering maandag.

De Turkse regering gaf na de mislukte staatsgreep van vorige week aan dat de doodstraf mogelijk terugkeert om de coupplegers te straffen. Het land schafte de doodstraf in 2004 juist af om te voldoen aan een van de voorwaarden van het EU-lidmaatschap. De laatste keer dat een executie werd voltrokken in Turkije was in 1984.

‘De kanselier heeft er bij de president op aangedrongen in zijn reactie proportionaliteit en de rechtstaat niet uit het oog te verliezen’, aldus de woordvoerster.”

Ook EU-buitenlandcheffin Frederica Mogherini voegde zich bij dit geluid.

Een goede zaak: eindelijk durven de EU-leiders eens om streng te zijn tegen Turkije, dat tot dusverre eigenlijk vrijwel overal gewoon mee wegkwam. Journalisten vastzetten, politieke tegenstanders op allerlei wijzen het leven zuur maken: Brussel kneep wel een oogje dicht. Wel, no more! Eindelijk is er een duidelijke grens getrokken: als Turkije die overschrijdt, dan is het gewoon einde oefening voor Eén ding nog wel: de EU moet het dan nog wel waarmaken. Toen Obama zei dat het gebruik van chemische wapens in Syrië een ‘rode lijn’ was, waarna Amerikaans ingrijpen onvermijdelijk zou worden, voegde hij de daad niet bij het woord toen zijn dreigement in de wind werd geslagen.

Laten we hopen (wellicht zelfs een beetje tegen beter weten in) dat de Europese Unie meer moed zal hebben dan de bange president van de Verenigde Staten…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. anniejansz1

  de gemiddelde DDS-lezer is ook voor de doodstraf, tegen de EU en voor een sterke leider… Die Erdogan is niks mis mee zou je toch zeggen?

  1. Beukman

   Het dilemma van de gemiddelde DDS-lezer teruggebracht tot de essentie.

   1. Wim

    Beukman………
    Het dilemma van de gemiddelde DDS-lezer teruggebracht tot de essentie.

    Dat is ook lullig dat jij met dat dilemma zit als groot DDS lezer.

  2. Houtlijm

   Ha, ha, die Annie. Humor om te lachen!

  3. ceteris paribus

   Hier wordt daar velen hier niet alleen de doodstraf bepleit maar worden ook creatieve suggesties gedaan om die strafvoltrekking met maximaal lijden gepaard te laten gaan. Als ISIS nieuwe barbaarse methoden zoekt om ongelovigen te vermoorden kunnen ze op DDS inspiratie opdoen.

   De laatste inventieve methode werd hier gisteren nog gepresenteerd door tokkie Vigo: eerst de darmen er uitsnijden en vervolgens de veroordeelde er aan opknopen. Niemand maakte bezwaar.

   1. Vigo

    Dat is exclusief voor jou bedoeld hoor, maar dit komt omdat jij zo ongeveer het grootste stuk menselijk afval bent wat er op deze aardkloot rondloopt, vandaar…..

   2. Houtlijm

    Het betrof dan ook een doodstraf die specifiek voor Ceteris Paribus bestemd was. Vind je het gek dat er dan niemand bezwaar maakte?

  4. toetssteen

   @Annij.
   Voor zware misdaden zoals moord met het wapen nog in de hand, zodat er geen enig misverstand kán bestaan! Zoals een vd Graaf, een Bouyeri, maar ook een Breivik (maar daar gaat Noorwegen over). Lees zaken waar geen enkel misverstand over kan bestaan. Maar nooit over het hebben van een mening! Dat is een absurde omdraaiing van feiten.

   En ik zie dat ik de blootgeboren site weer op uw hand hebt, blijkbaar kan dear Peter niet meer dan verzanden in zijn eeuwige kringloop verhaal waar na het honderd keer afdraaien van dezelfde riedel men inmiddels lijdt aan een soort hersendood.
   Hop dan maar als een baal vlooien naar nieuw bloed.
   Les 1: maar anderen uit voor dom; immers u hebt ten minste uni babbelkunde gedaan! Puh en dat is far more dan wiskunde! Exacte vakken, nee, daar moet u niet voor zijn bij de sociofanaten die zelfs van Schopenhauer een Hegel kunnen maken.

  5. Anna

   Alleen de doodstraf is een probleem om zich aan te sluiten bij de EU volgens Merkel. Voor de rest is er niks mis met Erdogan en Turkije. Dus miljoenen Turken kunnen vrij en blij in heel Europa komen demonstreren en VOOR hun geliefde Erdogan en VOOR hun geliefde vaderland. EU is vernietigend.

 2. van Urk

  Hoe zat dat ook alweer in ons land. De doodstraf was al in 1870 afgeschaft, maar werd in 1945 opnieuw ingevoerd voor de bestraffing van oorlogsmisdadigers. In 1952 werd de doodstraf voor het laatst voltrokken met de executie van twee oorlogsmisdadigers de Duitser Wilhelm Arthur Albrecht en de Nederlander Andries Pieters. Toch was de doodstraf nog niet compleet verboden op Nederlands grondgebied, want op de Nederlandse Antillen bestond de doodstraf nog-op papier tenminste en werd pas eind 2010 afgeschaft. In totaal is na de oorlog 154 keer de doodstraf opgelegd. Daarvan zijn er slechts 39 voltrokken.

  1. Wim

   Je vergeet er één, de door links uitgevoerde doodstraf voor P.F. Zeg maar de gemiddelde V.K en Joop.nl lezer.

   1. ceteris paribus

    Wim meent dt de gemiddelde Volkskrantlezer de gruwelijke moord op Fortuyn toejuichte.
    De sukkel weet niet beter, zullen we maar zeggen.

    1. Houtlijm

     Ze zullen niet hardop gejuicht hebben. Maar wat waren ze in hun hart opgelucht dat het zo afliep!

     1. ceteris paribus

      Ik was, beste Houtlijm, in die tijd abonnee van de Volkskrant (nu koop ik die soms nog digitaal in het weekend) maar was bepaald niet opgelucht. Niemand van de linkse tegenstanders van Fortuyn was dat overigens, al zou het alleen maar zijn omdat iedereen met een beetje vermogen tot nadenken kon zien dat dit zeer nadelig voor de linkse partijen kon uitpakken. Dat gebeurde ook subiet: de PvdA ging gruwelijk onderuit en we gingen een periode in van rechtse dominantie. Gelukkig toonde de LPF wat iedereen met een beetje vermogen tot nadenken ook wist: populisten kunnen niet besturen en dat bracht de kiezer weer bij zinnen.
      Dit verklaart overigens ook waarom Wilders de laatste verkiezingen alleen maar verloor: de kiezer moppert graag en laat dat merken in peilingen maar in het stemhokje blijkt hij donders goed te beseffen dat je voor een verstandig bestuur geen verwarde populisten het stuur in handen moet geven.

     2. Beukman

      Kwaadaardige laster, @Lijmkonijn. Het toont aan dat je de band met je vaderland al was kwijtgeraakt jaren vóór je er uiteindelijk vertrok.

     3. Houtlijm

      Gezwets in de ruimte Neukman. Je matigt je een oordeel aan over zaken die je helemaal niet kunt weten. Daar hebben opgeblazen ego’s wel vaker last van.

    2. ceteris paribus

     Als de doodstraf in beeld komt wordt Vigo dolenthousiast en doet hij creatieve suggesties om die zo gruwelijk mogelijk uit te voeren.

   2. Wim

    CP

    Ik was, beste Houtlijm, in die tijd abonnee van de Volkskrant (nu koop ik die soms nog digitaal in het weekend) maar was bepaald niet opgelucht/

    Dat is mooi dat je nu een gemiddelde DSS lezer bent geworden.
    Welkom bij de club.

  1. van Urk

   Maar van dat kinderdagverblijf ging per ongeluk hoor! Zo bang zijn de Turkse Gulen-aanhangers voor dat neo-Ottomaanse Erdogan kliek.

 3. ceteris paribus

  De ironie wil dat zowel door de redacteuren van DDS als de meerderheid van de reaguurders hier de doodstraf permanent wordt bepleit.

  1. van Urk

   ceteris@ Hoeven we geen dure onzinnige referendum te gaan houden of we bij de EU willen blijven of niet. Met het invoeren van de doodstraf worden we kennelijk direct al uitgeknikkerd!

  2. Wim

   Ja zeker de afschuwelijke moordenaar die koelbloedig P.F dood schoot had van mijn mogen hangen. Het enige verzachtend voor hem is dat hij enorm werd opgejuind door de linkse politiek en de gemiddeld V.K lezer. En de nu al veelal Joop.nl lezers

  3. Anna

   ceteris paribus.Doet zich toch voor dat de Turken zo uitgesproken voor de doodstraf zijn als het tenminste hun politieke tegenstanders zijn.

 4. van Urk

  Dan gelijk ook alle andere beloftes aan Turkije overboord gooien. http://www.telegraaf.nl/binnenland/26239090/_Actie_tegen_vrij_reizen_Turken_.html

 5. Theo345

  Willekeur alom.
  Hoe zit het met de 72 voorwaarden waaraan Turkije moest voldoen voor EU-lidmaatschap?
  Zoals het bijstellen van de antiterreurwetgeving zodat die niet ingezet kan worden om allerlei critici de mond te snoeren?
  En de hetze tegen critici die nu aan de gang is?
  En het vervangen van het justitieel apparaat zodat alle rechters op de hand van Erdogan zijn?
  Wordt dat allemaal door de vingers gezien als de doodstraf maar niet wordt ingevoerd?

  1. van Urk

   Theo345@ In Brussel houden zij ook niet aan die 72 voorwaarden want kritiek over de EU is namelijk daar ook taboe en ze zoeken zelf ook hun eigen gescreende mensen uit voor alle EU instanties en persberichten . U weet hoe Brussel kinderachtig tekeer ging tegen de Britten. Dus vandaar dat daar wel een oogje voor dichtgeknepen wordt.

 6. Wim

  Zo de tomaatjes gaan zich ook roeren.

  https://twitter.com/paululenbelt?ref_src=twsrc%5Etfw

 7. ceteris paribvs

  God wat heb ik toch een hekel aan Europa. Ik had eigenlijk in het Midden-Oosten willen wonen, maar daar is alles door dat afschuwelijke Westen platgebombardeerd.

  1. Wim

   Neem je verantwoording en ga de zaak weer opbouwen daar.

  2. Anna

   ceteris paribus. In Midden-Oosten moet een dictator de hele bevolking in de greep houden omdat islamieten elkaar al 1400 jaar uitmoorden.

 8. Ali Yas

  De eerste bijdrage van Ceteris was weer bedoeld om de discussie te laten ontsporen en hij kreeg zijn zin.

  Even terug on topic.

  “Eindelijk is er een duidelijke grens getrokken”

  Wel, die grens lag er al lang. Daarom schafte Turkije de doodstraf (in 2002) ook af. Men weet in Ankara dus al lang wat de consequenties van herinvoering zullen zijn.

  “eindelijk durven de EU-leiders eens om streng te zijn tegen Turkije”, vindt Tim. Onzin dus.

  Het opsteken van het vingertje voor de herinvoering van de doodstraf – waarmee Erdo vooralsnog alleen nog maar dreigt – leidt af van iets veel verontrustenders, namelijk het ontslag van duizenden rechters. In feite heeft Erdogan daarmee de trias politica gemold.

 9. Julius

  Wat zal die Geert jaloers op deze Turk zijn zeg. Een hele zwik rechters in een klap aan de kant gezet en de doodstraf voor deez of gene vervelende kwast die het niet met hem eens is. Dreigen met de doodstraf is al vlug voldoende om elke tegenspraak tegen te smoren.

  Leve Erdogan, denken de Geert volgelingen in het geniep..

  1. Beukman

   Het viel me in ieder geval op dat die Erdoganaanhangers amper van die van Vigo te onderscheiden zijn, daar waar ze Gülenaanhangers bedreigen.

  2. Wim

   Eindelijk is Wilders erbij, het was even lang wachten op zo linkse gekkie.
   Hoe noemde Wilders deze Erdogan ook alweer en door wie en welke partijen werd en wordt deze ook weer op de handen gedragen. Gebitje eruit en je mond spoelen met zeer sterk mondwater Kulius en vlug je bedje in.

   1. Julius

    Wimke, ik heb mijn volledige eigen gebit nog, dank u. Herinner je je nog hoe dat voelde?

    Afijn, Geert was volgens mij de eerste en enige politicus die tijdens de coup alweer twitterend stond te schuimbekken vanuit zijn bunker.

    Ondertussen doet die klote-Turk vanalles en nog wat waar je Geert kletsnatte dromen van krijgt. Het moest niet mogen Wim!

    1. Wim

     Gezien je reactie over Wilders beschouw ik je op dat punt even ontoerekeningsvatbaar.
     Je moet het maar even met beukman doen.

     1. Julius

      Nee hoor Wim. Ik kom hier al vanaf het prille begin, nog steeds onder dezelfde naam en eenieder die hier ook al een hele tijd rondhangt weet dat ik Geert niks vond, niks vind en ook nooit iets zal vinden. Dat is niet ongeleid maar juist heel helder. In ieder geval zoals Geert het graag ziet: helder.

      Ik krijg ineens zin in een koud biertje.

    2. Peter Selie

     Zo’n reactie doet mij gelijk weer aan sarko de troll denken…

   2. Beukman

    @Wim
    Is Kulius een vertikking, óf een verwijzing naar Kukident?

    1. Julius

     Ik zou er het geestige woordje “kul” uit halen. Die vind ik in ieder geval vrij creatief gevonden. Een plusje voor Wim.

     1. Beukman

      Het zal wel moeilijk kiezen zijn geweest tussen Kullius en Kulius.
      Maar chapeau Vim!

 10. Floris

  “Ondertussen doet die klote-Turk vanalles en nog wat waar je Geert kletsnatte dromen van krijgt. Het moest niet mogen Wim!”
  ———————————————————————-
  Hier is een echte Wilderofoob aan het woord.

  Heb je veel last van nachtmerries, Juultje?

  1. Julius

   Nou je het me vraagt, nee. Nooit.

   Jij vast wel. Kan ook niet anders als je je leven al scheldend en tierend slijt in doodsangst. Dat neem je ’s nachts toch mee.

   En voor Geert en volgelingen ben ik ook niet bang. Ik steek er graag de draak mee, al kunnen ze dat vaak niet hebben. Da’s dan wel weer jammer, soms.

   Maar denk je ook niet dat Geert een beetje jaloers is? Neem alleen al het zomaar op een dag een stuk of -tig rechters de deur wijzen.

 11. van Urk

  De doodstraf invoeren of niet, het is niet verstandig dat die gebruikt wordt door dictatoriale, facistische creaturen als Erdogan die de doodstraf niet gebruikt als gewone maatregel om misdadigers te straffen maar het als een lopende band te gebruiken voor andere doeleinden namelijk het zuiveren van iedereen die kritiek of tegen hem is! De ervaringen van zuiveringen door dictators als Hitler, Stalin, Mao, Saddam Houssein of de Kim dynastie spreken voor zich. http://www.telegraaf.nl/buitenland/26240426/_Harde_taal_Erdogan_op_CNN_.html

 12. Wachteres

  Alleen al het feit dat de EU OVERWEEGT dat Turkije bij de EU moet komen – en dat overwegen is voor hen al een vaststaand feit – maakt dat zij LEVENSGEVAARLIJK is voor onze vrije westerse samenleving.

  Al gehoord dat er weer een ‘lone wolf’ bezig is geweest, trouwens?

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26240676/__Man_valt_mensen_aan_in_trein__.html

  Ik ben bang dat we daar straks dagelijks mee te maken zullen krijgen, dank zij de EU en dankzij die stomme idioten die achter de EU staan.

  En zich schuldig voelen? Nee hoor, hun geweten is al lang opgelost.

  1. Wim

   Weet je wat zo mooi was dat een Duitse bestuurder op TV het enorm speet dat de man doodgeschoten was. Hij stond zowat te huilen. Over de slachtoffers had hij het niet

   1. Wachteres

    Dat is politiek-correct Wim. KNETTERGEK!

    https://www.youtube.com/watch?v=9M8LQAcYexI

    Het blijkt dat de jongen – een vluchteling – al in een pleeggezin zat.

    Het eerste dat we te horen krijgen, zal wel zijn dat hij ‘psychisch gestoord’ is.

    Helaas lopen er duizenden van zulke figuren hier vrij rond.

    Enfin, de kaarsjes en de kaarten met de bloemen zullen wel weer klaar liggen.

     1. Wachteres

      Nee hoor, dat is vast een leugen. Hij is gewoon een ‘lone wolf’.

      Wat dan ook, als het maar niets met de islam te maken heeft.

 13. Anna

  DUS, als de doodstraf van tafel is kan Turkije met 82 miljoen Turken zo bij de EU. Kunnen in Europa alle Turken voor hun geliefde Turkije en Erdogan gaan demonstreren.

  1. Wachteres

   En oorlog voeren met de Turken die er anders over denken, @Anna.

   Niet alleen dat, maar heel Afrika krijg dan een paspoort van Erdogan en kan vrij naar hier reizen.

   Dan moeten we maken dat we weg komen.

 14. Ni28

  Het standpunt van de EU is nog veel te zwak. Zij moeten Erdogan’s Turkije onmiddellijk dumpen. Alles van tafel halen. Zij beroepen zich om de lot van zinkende bootvluchtelingen maar het lot van eigen mensen laat hun koud. Kijk wat nu in Europa gebeurd, het is oorlog in Klein Turkije in Europese steden. Erdogan regeert tot hier terwijl onze politiek maar zwak reageert. Voor minder zou een Europeaan in de bak gaan terwijl de Turken alles straffeloos kunnen doen. Je mag niet eens Nederlandse vlag zo maar buiten hangen maar het krioelt van de Turkse. Willen wij een burgeroorlog in Europa? Onze politici waarschijnlijk wel. Zij moeten hier onmiddellijk einde aan maken door politie en desnoods het leger. Turken voor de keuze stellen en Erdogans aanhangers gelijk wegsturen. Je gaat hier of als Nederlander leven of als Turk in Turkije.

 15. Ni28

  EU lidmaatschap van Turkije moet sowieso van tafel en visumvrij reizen evenmin.

 16. Ruud562

  Die Erdogan is een tweede Hitler! Ook die kreeg toen alle ruimte van politicy die liever wegkeken of de kop diep in het zand staken! De gevolgen toen weten, de gevolgen nu laten zich raden …. maar 1 +1 = 2!

 17. Ni28

  Mijn oom heette ook Julius en maakte ook altijd grapjes. Wel onschuldige.

  1. Wim

   Maar konden jullie daar ook zo verschrikkelijk om lachen als de grapjes van Kulius. Want die waren wel heel erg grappig.

 18. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/buitenland/article/2016/01/erdogan-hitler-duitsland-is-een-voorbeeld-voor-turkse-staat-2740053W/

  Erdogan: Hitler-Duitsland is een voorbeeld voor Turkse staat

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil maar al te graag een presidentieel systeem invoeren. Een van zijn voorbeelden voor de inrichting van een vernieuwde Turkse staat? Het ‘effectieve’ Duitsland van Adolf Hitler.

 19. H.Vaes

  Weer een hoop gelul van deze Eurocraten……Als straks een keer gestemd zou moeten worden over toelating van deze godsdienstwaanzinnige Erdogan….zijn zij de eerste die voor toetreding zullen stemmen….al is het alleen maar om hun zieke baantjes te behouden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.