Kabinet blijkt financiënlijst radicale moskeeën in de doofpot te stoppen, liegt ons jaren voor

VNL stelt hoognodige kamervragen over een dossier dat dit kabinet nog hoofdpijn bezorgen zal.

Al zo’n tien jaar probeert de Tweede Kamer informatie boven water te krijgen over de mythische ‘moskeeënlijst’, waar moskeeën en andere Islamitische instellingen op zouden staan die direct geld krijgen van ultraconservatief-Islamitische landen als Saudi-Arabië en Qatar. Het kabinet erkent de problematiek, maar heeft altijd beweerd dat ook zij geen goed inzicht hebben in deze geldstromen.

Nu blijkt echter het ondenkbare: beste lezer, uw regering heeft u voorgelogen. Uit onderzoek van Nieuwsuur is namelijk duidelijk geworden dat het kabinet, met het ministerie van Buitenlandse Zaken voorop, keihard heeft lopen jokken tussen de Kamer en het Nederlandse volk. Ze hebben de schijn al die tijd wel goed op weten te houden: een onderzoeker die het kabinet zelf onderzoek liet doen naar de buitenlandse financiering, werd door Buitenlandse Zaken zoveel mogelijk tegengewerkt.

De mythische lijst blijkt echter toch werkelijkheid te zijn. Zij zou al in 2013 zijn opgesteld door dit ministerie en bevatte ongeveer 20 instellingen die hun financiering direct vanuit Saudi-Arabië overgemaakt zouden krijgen. Dat blijkt uit een document uit dat jaar, waarin minister Asscher op de hoogte werd gehouden hiervan. Dat document geeft echter niets prijs over welke instellingen betrokken zijn bij dit doofpotschandaal, en wat voor bedragen hiermee gemoeid zijn. Volgens Nieuwsuur is het bestaan van de lijst inmiddels bekend – dat viel nog lastig te ontkennen – maar kregen ze nul op rekest bij het verzoek deze openbaar te maken.

Bij VNL liggen inmiddels kamervragen klaar voor de minister van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Veiligheid & Justitie over deze pijnlijke onthullingen. Van Klaveren en Bontes hopen hiermee voor eens en voor altijd op te helderen wat en wie er op deze lijst staan, en wie er precies verantwoordelijk is voor deze schandelijke afspraken tussen Nederland en Saudi-Arabië.

Waarschijnlijk is dat het argument van de “handelsrelaties met Saudi-Arabië” weer aangehaald zullen worden bij dit debat, als het kabinet het al aandurft om zich te vertonen na deze jarenlange leugen. Maar laat één ding bij voorbaat duidelijk zijn: een regering die haar eigen land uitlevert aan de salafisten om economisch gewin, schiet zichzelf uiteindelijk alleen maar in de voet en is geen knip voor de neus waard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Ni28

  Van deze zoveelste leugen van deze regering blijkt dat de islamisering van Nederland vanuit de hoogste kringen komt en gepland is. De burger wordt gek gehouden met praatjes over vrijheid van geloof en tegelijk wordt hem zijn eigen vrijheid verkwanseld aan de Arabieren. Er intussen komen steeds meer moskeeën hier en bron van Salafistische kwaad verspreid zich verder en verder. Met name deze regering maakt zich schuldig aan de uitverkoop van Nederland. De autochtone Nederlander is steeds meer gast in eigen huis.

 2. Marieke

  Mooi zo. Wie weet kan er op basis hiervan een begin gemaakt worden dergelijke organisaties te verbieden. Is het trouwens verboden om je organisatie te laten financieren vanuit het buitenland?

  1. sarko

   @Marieke.
   Nee, Geert kan je daarover meer vertellen.

   1. Marieke

    Blonde Geert is vooral goed in theater maken, maar volgens mij heeft hij van wetgeving weinig verstand.

   2. Wim

    Ja het is logisch dat Sarko zich aan Greet vastklampt, Roemer heeft niets te vertellen.

 3. Wim

  Maar wie geloofd nog hun andere cijfers b.v. over de werkloosheid en andere jubelende berichten. Terwijl de EU op een enorme recessie afstevent.

 4. Ruud562

  Wat zou je anders kunnen verwachten van een kabinet waarvan de ene helft alleen een kortzichtig oog heeft voor verrijking van het (groot)kapitaal en de andere helft bewust met oogkleppen oploopt om de realiteit niet te hoeven zien maar wel graag de gutmensch speelt!

 5. Wim

  Hier wat van mijn mosterd
  We zijn aan idioten overgeleverd. Trouwens ook de Nazi’s hadden iets met ufo’s.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Bizar-EC-president-Juncker-zegt-dat-leiders-van-andere-planeten-de-EU-steunen

  1. Beukman

   @Wim
   Ik ben met je eens dat het Xanderclubje een bende idioten is, maar het stuk achter jouw link is volgens mij nou juist bedoeld als satire.

   1. ceteris paribus

    Dat had Wim niet door, Beukman. Hij denkt echt dat Xandernieuws een betrouwbare bron is.

    1. Ali Yas

     Heeft Ceteris of Beukman het filmpje met Juncker ook zelf bekeken? Zo ja, wat denken zij dan van deze woorden: “J’ai vu et entendu et écouté plusieurs des dirigeants d’autres planètes”?

    2. Ali Yas

     Kom op Ceteris, niet zo verlegen doen nu.

    3. Ali Yas

     Zou Ceteris nog de moeite willen nemen te vertellen of hij dat filmpje van Juncker nou gezien heeft of niet, en wat hij ervan vond? Zo moeilijk is dat toch niet.

 6. Ruud562

  “In Oostenrijk is buitenlandse financiering van moskeeën verboden. In Nederland nog niet. Minister Asscher zegt dat een verbod vanwege de vrijheid van godsdienst in Nederland niet mogelijk is.”

  Dus laat die Asscher die verschrikkelijke dominante en intolerante haatideologie, ideologie die ook deze eeuw al voor vele, vele, doden en andere ellende heeft gezorgd zijn gang gaan. Want ‘meneer de minister’ ziet geen mogelijkheden. Ja, veronderstel, dat hij zijn achterban c.q. stemvee beledigd.

  Maar Asscher, je zou alsnog in ieder geval een poging kunnen wagen voor aanpassing van die godsdienstvrijheid. Want nu geef je extremisten (met hun zogenaamde gematigde aanhang) carte blanc! Of heeft het er ook nog mee te maken dat er ‘vrinden’ van ons koningshuis tot de financiers behoren??

  1. sarko

   Wil je een opstand op de bilblebelt ?

   1. cmsuijkerbuijk

    @ Sarko
    Wat heeft de Bible Belt met haatideologie en moskeeën te maken?

    1. sarko

     Kom niet aan de vrijheid van godsdienst.

     1. ceteris paribus

      Je doet een beroep op de kennis van heer ‘moslimrein’ Suijkerbuijk van Grondwet en rechtsstaat, sarko, en dan zit je snel aan de grenzen van zijn begripsvermogen.
      Daar heeft de man geen enkel benul van.

     2. Houtlijm

      En waarom zouden we niet aan de vrijheid van godsdienst mogen komen Sarko? Het feit dat die idiote wet bestaat betekent toch niet dat die niet aangepast of veranderd zou mogen worden? Gelovigen hebben geen recht op extra privileges.

 7. Ni28

  Geloof ruïneert onze levens, wanneer komt men daar eindelijk achter? Van de scheiding van de scheiding van Kerk en Staat is ook bijna niets te merken want indirect heerst de Kerk in de Kamer en bij vele overheidsinstanties.

 8. Floris

  “In Oostenrijk is buitenlandse financiering van moskeeën verboden. In Nederland nog niet. Minister Asscher zegt dat een verbod vanwege de vrijheid van godsdienst in Nederland niet mogelijk is.”
  ————————————————————
  Misschien moet Asscher even contact opnemen met z’n Oostenrijkse collega om te vragen hoe die dat verbod juridisch rond heeft gekregen.

  Of zou er in Oostenrijk geen VVG zijn?

  1. ceteris paribus

   Ik denk dat je zo’n wetgeving wel rond zou kunnen krijgen, maar buitenlandse financiering is een schimmig spel. Wat bijvoorbeeld te denken van de buitenlandse financiering van de PVV. Het is zeer waarschijnlijk dat Wilders zich ook persoonlijk zeer aan het verrijken is met buitenlandse financiële bronnen maar hoe krijg je daar een vinger achter?

   1. Niek Verheyen

    Hoog Xander-gehalte waar je net nog zo op af gaf, Paribus. Dus haal die balk nu eindelijk eens uit je ogen!

    Misschien zie je dan uiteindelijk toch nog welke krachten onze wereld ondermijnen/aanvreten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.