Kabinet blijkt financiënlijst radicale moskeeën in de doofpot te stoppen, liegt ons jaren voor

Geen categoriejul 02 2016, 11:00
VNL stelt hoognodige kamervragen over een dossier dat dit kabinet nog hoofdpijn bezorgen zal.
Al zo'n tien jaar probeert de Tweede Kamer informatie boven water te krijgen over de mythische 'moskeeënlijst', waar moskeeën en andere Islamitische instellingen op zouden staan die direct geld krijgen van ultraconservatief-Islamitische landen als Saudi-Arabië en Qatar. Het kabinet erkent de problematiek, maar heeft altijd beweerd dat ook zij geen goed inzicht hebben in deze geldstromen.
Nu blijkt echter het ondenkbare: beste lezer, uw regering heeft u voorgelogen. Uit onderzoek van Nieuwsuur is namelijk duidelijk geworden dat het kabinet, met het ministerie van Buitenlandse Zaken voorop, keihard heeft lopen jokken tussen de Kamer en het Nederlandse volk. Ze hebben de schijn al die tijd wel goed op weten te houden: een onderzoeker die het kabinet zelf onderzoek liet doen naar de buitenlandse financiering, werd door Buitenlandse Zaken zoveel mogelijk tegengewerkt.
De mythische lijst blijkt echter toch werkelijkheid te zijn. Zij zou al in 2013 zijn opgesteld door dit ministerie en bevatte ongeveer 20 instellingen die hun financiering direct vanuit Saudi-Arabië overgemaakt zouden krijgen. Dat blijkt uit een document uit dat jaar, waarin minister Asscher op de hoogte werd gehouden hiervan. Dat document geeft echter niets prijs over welke instellingen betrokken zijn bij dit doofpotschandaal, en wat voor bedragen hiermee gemoeid zijn. Volgens Nieuwsuur is het bestaan van de lijst inmiddels bekend - dat viel nog lastig te ontkennen - maar kregen ze nul op rekest bij het verzoek deze openbaar te maken.
Bij VNL liggen inmiddels kamervragen klaar voor de minister van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Veiligheid & Justitie over deze pijnlijke onthullingen. Van Klaveren en Bontes hopen hiermee voor eens en voor altijd op te helderen wat en wie er op deze lijst staan, en wie er precies verantwoordelijk is voor deze schandelijke afspraken tussen Nederland en Saudi-Arabië.
Waarschijnlijk is dat het argument van de "handelsrelaties met Saudi-Arabië" weer aangehaald zullen worden bij dit debat, als het kabinet het al aandurft om zich te vertonen na deze jarenlange leugen. Maar laat één ding bij voorbaat duidelijk zijn: een regering die haar eigen land uitlevert aan de salafisten om economisch gewin, schiet zichzelf uiteindelijk alleen maar in de voet en is geen knip voor de neus waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten