Rechter wordt opgepakt voor diefstal, maar mag gewoon doorgaan met zijn werk

Geen categoriejul 23 2016, 17:00
Ongelooflijk: blijkbaar geldt de wet wel voor jou en mij, maar niet voor rechters.
Van alle mensen in Nederland zouden met name réchters zich daadwerkelijk aan de wet moeten houden. Dat lijkt me verder geen controversiële gedachte.

Een rechter die afgelopen jaar is opgepakt voor winkeldiefstal, heeft ongestraft zijn ambt voort kunnen zetten.

De magistraat die het goede voorbeeld zou moeten geven, kreeg alleen een waarschuwing.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Hoge Raad. Het ging om een rechter die de winkeldiefstal in overspannen toestand had gepleegd. De procureur-generaal bij de Hoge Raad werd op de hoogte gesteld van de diefstal door de rechter en gevraagd om advies.

De procureur-generaal was van mening dat disciplinair ontslag een 'te zware straf' was en vond het beter om de rechter 'voorwaardelijk' te ontslaan. Dit betekent dat de rechter gewoon door kan gaan, maar dat hij de volgende keer wél op straat wordt gezet.
Helaas was er één probleempje: die optie bestaat niet.
Daarom kwam de stelende rechter er met een waarschuwingsbriefje vanaf.
Dit is natuurlijk volstrekt belachelijk. Het maakt me niet uit wat voor 'reden' de rechter dacht te hebben. Een rechter moet zich altijd aan de wet houden. Er mag nooit discussie zijn over zijn (of haar) karakter.
Ongelooflijk dat dit kan gebeuren. Zoiets zie je normaal gesproken alleen maar in bananenrepublieken. Nou ja, en tegenwoordig dus ook in Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten