snapshot6

Schokkend: terreur tegen academische milieus

Geen categoriejul 29 2016, 16:00
Column van Telegraaf columniste Nausicaa Marbe over terreur aan Duitse universiteiten. Aan de Berlijnse Humboldtuniversiteit zijn smaadacties gaande van studenten die jagen op vermeend racistische docenten. De beschuldigingen tegen respectabele hoogleraren zijn niet van de lucht. Met name islam onderzoeker Ruud Koopmans wordt door een bepaalde categorie studenten beticht van racisme. In een verklaring begin deze maand verwijt de studentenvakbond hem ’ongehoorde arrogantie, conceptueel nationalisme en blindheid tegenover de sociale realiteit’. Hij zou de ’voedingsbodem voor anti-islamitisch racisme’ vergroten. De studenten gaven hem geen kans zich te verweren. Zo’n islam-kritische vrije geest is een vette prooi voor dolle activisten die de universiteit als startplek van zuiveringen zien, schrijft Marbe.
Koopmans vakgenoten spreken schande van de aanvallen, maar de universiteit heeft zich vooralsnog niet achter de wetenschapper geschaard. Koopmans is in Nederland bekend door zijn artikel ’Zachte heelmeesters’ (2002) waarin hij het Nederlandse multiculturele beleid aanpakte; dat richt zich met versnipperde maatregelen teveel op de migrantencultuur en werkt segregatie in de hand. Zulke kritiek op de zelfgenoegzame politieke correctheid was destijds onder academici uitzonderlijk. In 2015 deed hij weer stof opwaaien met een onderzoek naar moslims en christenen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Daaruit bleek dat 44% van de ondervraagde moslims fundamentalistische gelovigen waren en dat hun vooroordelen tegen joden en homo’s welig tierden.
'Hoe exemplarisch voor de morele verwarring in weldenkende Europese kringen: het rapaille met extreme denkbeelden dat zich multiculti voordoet krijgt een opkontje, terwijl de redelijke wetenschapper met een onwelgevallige boodschap over islam en integratie wordt genegeerd.', aldus de terecht verbolgen columniste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten