Spelbrekers: Saoedische imams spreken fatwa uit over 'zionistisch spel' Pokémon Go

Geen categoriejul 21 2016, 12:55
Inwoners van Saoedi-Arabië die niet kunnen wachten om een Pikachu te vangen, kunnen dat maar beter laten.
Een week na de officiële release van Pokémon Go in Nederland kan met recht worden gesteld dat het een absolute rage betreft. En niet alleen in Nederland: overal ter wereld zijn mensen helemaal idolaat van het spel waarbij je Pokémon vangt door buiten rond te lopen. Temidden van de grote populariteit is er ook veel kritiek: spelers van het spel zouden er ronduit idioot bijlopen, en bovendien is er een toename in het aantal verkeersongelukken en andere domme acties omdat spelers van het spel niet meer op hun omgeving letten.
Maar geen enkele criticus van Pokémon Go gaat zo ver als de imams in Saoedi-Arabië. De hoogste shariarechtbank van het streng islamitische land heeft een fatwa uitgevaardigd over Pokémon, en verbiedt inwoners van het land om Pokémon Go te spelen. Maken de geestelijken zich zorgen om de verkeersveiligheid, of vinden ze het vervelend dat spelers hun tuin binnenlopen om Pokémon te vangen? Dat is niet de reden dat ze het spel verbieden. Volgens de bebaarde heren is Pokémon "zionistisch", en zijn er Joodse, christelijke en boeddhistische symbolen in het spel te ontdekken. Bovendien is het spelen van Pokémon Go een vorm van afgoderij, menen de shariarechters.
15 jaar geleden vaardigden de geestelijken in Saoedi-Arabië al een soortgelijk decreet uit, maar de overweldigende populariteit van Pokémon Go was reden om het oude verbod weer van stal te halen. Game-fanaten in het Arabische land hebben dus pech: er staan immers strenge straffen op het overtreden van islamitische regels. Deze rage gaat dus aan Saoedi-Arabië voorbij. Misschien is het land een leuke vakantiebestemming voor alle Pokémonhaters in Nederland deze zomer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten