#TurkishPurge gaat door: 1400 militairen en bestuur voetbalbond ontslagen

Geen categoriejul 31 2016, 19:00
Erdogan ontslaat opnieuw een groot aantal militairen. Het gaat nu om 1.389 personeelsleden van het leger die het veld moeten ruimen wegens vermoedelijke banden met de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep zat. Dit meldde staatspersbureau Anadolu vanochtend. Het gaf geen verdere details over de ontslagen.
De Volkskrant bericht dat alle bevelhebbers in het Turkse leger nu onder het gezag van de minister van Defensie komen te vallen. De academies die de deuren moeten sluiten worden vervangen door een universiteit voor nationale defensie, aldus Erdogan. Hij kondigde tevens een inkrimping van de Turkse gendarmerie aan. Wel krijgt de paramilitaire politiemacht geavanceerder wapentuig om zijn taken uit te voeren.
Eerder wuifde Erdogan de westerse kritiek op de massadetentie na de mislukte coup van 15 juli weg. Volgens hem zouden westerse landen Turkije juist moeten prijzen vanwege het stoppen van de couppoging. Erdogan verwijt het Westen zich te scharen achter de coupplegers.
Niet alleen in het leger gaat de zuivering door. Ook de Turkse voetbalbond moet het ontgelden. De NOS meldt dat alle bestuursleden en alle commissieleden van de Turkse voetbalbond TFF in het kader van een groot veiligheidsonderzoek ontslag hebben genomen. Ook dit onderzoek hangt samen met de couppoging van 15 juli. De reden van de zuiveringen is dat ze volgens Erdogan aanhangers van de Gülen-beweging zouden zijn. De president ziet de islamitische geestelijke Fethullah Gülen namelijk als de aanstichter van de mislukte staatsgreep. Gülen, die in de VS woont, ontkent echter dat hij betrokken was bij de couppoging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten