Vele duizenden arrestaties in Turkije na mislukte couppoging

Geen categoriejul 16 2016, 17:00
Het blijft onrustig in Turkije. De overheid arresteert iedereen die iets te maken had, of gehad kunnen hebben, met de mislukte couppoging.
Er zijn vele duizenden arrestaties verricht. Volgens de NOS waren er eerder vandaag al een stuk of 3.000 mensen opgepakt. Ook zouden er bijna 300 mensen om het leven zijn gekomen, waaronder iets meer dan 100 militairen. Eén legerhelikopter, blijkbaar van de coupplegers, landde in Griekenland waar ze inzittenden meteen gearresteerd werden. De kans is groot dat zij uitgeleverd zullen worden, Europa wil Erdogan immers niet tegen zich in het harnas jagen.
Vannacht zijn er blijkbaar bombardementen uitgevoerd nabij het presidentiële paleis van Erdogan. Ook is het parlement aangevallen. De NOS heeft daar beelden van: je ziet daar een enorme puinhoop. Tenslotte probeerde de coupplegers ook het hoofdkantoor van de inlichtingendienst in te nemen. Er zouden gewapende militairen en helikopters ingezet zijn om dat doel te bereiken. Omdat het hoofd van de inlichtingendienst al elders was ondergebracht bleek dat uiteindelijk een nutteloze oefening.
De meeste militairen die betrokken waren bij de coup -- aangenomen dat het inderdaad een echte staatsgreep was -- hebben zich ondertussen overgegeven. Sommige troepen werden vervolgens belaagd door aanhangers van Erdogan. De politie moest er aan te pas komen om hen te beschermen.
Dat laatste klinkt wellicht een beetje gek, maar er zijn verschillende redenen dat de politie dat deed:
1. De regering wil weten wat er precies gebeurd is. Iedere soldaat kan zijn verhaal vertellen.
2. De meeste soldaten wisten helemaal niet dat ze deel uitmaakten van een coup. Sommige soldaten zeggen, aldus verschillende media en berichten op sociale media, dat ze dachten dat ze bezig waren met een oefening. Dat is niet eens zo gek: de coupplegers hadden het nooit stil kunnen houden als ze iedereen over hun plannen verteld hadden. En toen het allemaal begon zal de gemiddelde soldaat gewoon bevelen hebben opgevolgd, zoals soldaten horen te doen.
Ondertussen is Erdogan bezig met een grote schoonmaak in het leger. Zo zouden 29 kolonels en 5 generaals al ontslagen zijn. Deze officieren worden er blijkbaar van verdacht betrokken te zijn geweest bij de coup... of zij waren te zwak om in te grijpen. Natuurlijk kan het ook zijn dat Erdogan die officieren sowieso al wantrouwde en dat dit een ideale gelegenheid is om ze op straat te zetten. Op die manier vergroot hij zijn macht nog meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten