Dit geloof je toch niet? Blunderpremier Rutte en blunderadjudant Samsom bieden allebei excuses aan

Nu de Tweede Kamerverkiezingen van maart aanstaande langzaamaan dichterbij kruipen nemen de partijleiders van VVD en PvdA hun posities in. Ze hebben één manier gevonden om zogenaamd af te rekenen met het verleden: gewoon heel vaak sorry zeggen voor wat ze aangericht hebben.

Een beetje man stáát voor wat hij allemaal gedaan heeft, maar binnen partijen als de VVD en de PvdA hoeft dat natuurlijk allemaal niet. Daar is niet het behouden van je integriteit moeiteloos ondergeschikt te maken aan de aloude sport van het pluchekleven. En dus gaan Mark Rutte en Diederik Samsom – de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 – vandaag uitgebreid door de knieën om hun excuses aan Nederland te betuigen. Rutte heeft naar eigen zeggen zeer veel spijt van verbroken verkiezingsbeloften als ‘1000 euro’, ‘geen cent meer naar de Grieken’ en ‘niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek’. Aldus de beoogde VVD-lijsttrekker in de Telegraaf:

“„Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor”, aldus Rutte vandaag in De Telegraaf.

Hij erkent dat hij de beloftes nooit had mogen doen en stelt nu ook dat hij beter had moeten uitleggen waarom hij zo gehandeld heeft. „Ik baal ervan dat ik Nederland onvoldoende heb meegenomen in de argumentatie.””

Let op de precieze bewoording. Rutte heeft er dus geen spijt van dat hij z’n beloftes niet is nagekomen. Hij heeft er alleen spijt van dat hij ze gedáán heeft. Een slappe positie die nog maar eens aantoont hoe weinig het woord van hem waard is, en dat hij dus niet bereid is te knokken om zijn (destijds winnende) visie voor Nederland om te zetten in daden. Nee, het enige waar Rutte spijt van heeft is dat hij dingen heeft gezegd die uiteindelijk zijn reputatie geschaad hebben. Dat hij uiteindelijk gewoon akkoord is gegaan met dingen die ons land geschaad hebben, deert hem niets.

Bij de PvdA is het al niet veel beter. Daar gaat ook Samsom uitgebreid op de knieën. Zijn excuses raken de kern al wat meer dan die van Rutte: hij geeft gewoon toe een zwakke leider te zijn geweest. Lees maar:

„Ik had de fractie meer moeten bijstaan in het opkomen uit een embryonale fase. Ik had Kamerleden meer moeten coachen. Uit de fractie is niet gehaald wat erin zat. Ik heb de couveusebaby verwaarloosd.”

Volgens Samsom heeft „het politieke proces in de partij en in de fractie geleden” onder zijn ambitie om het kabinet-Rutte II tot een succes te maken. „Daardoor heb ik andere aspecten van het partijleiderschap veel minder aandacht kunnen geven dan ik had gewild.”

Maar Samsoms eerlijkheid ten spijt vraag ik me toch af wat je bezielt door je eigen fractie zo te kenschetsen als een ‘couveusebaby’. Door ze weg te zetten als een stel amateurs die door ome Died bij de hand moesten worden genomen, omdat ze zelf niets konden.

Kortom: vandaag beginnen PvdA en VVD hun verkiezingscampagnes door hopelijk als eerste te breken met demonen uit het verleden. Ze willen schoon schip maken, en de smetjes op hun politieke carrières in één keer lozen met goedgemikte excuses.

Aan ons dus de schone taak Rutte en Samsom te laten falen in hun opzet. Wij zullen ze tot in maart achtervolgen met de puinhoop die Rutte II heet. Daar kunt u op rekenen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. zomaar

  wat deze regering ons aangedaan heeft , met steun van D66, CU SGP, is met sorry niet goed te maken !!.

  meer voedselbanken, ouderen en zieken die door de exploitante kosten in het ziekfonds , niet meer met hun klachten naar de huisarts gaan, bang dat zij hiermee doorgestuurd worden , en zo kosten niet meer op kunnen brengen .

  gelukszoekers die in grote aantallen hierheen komen, en per kop rond de 10 duizend euro krijgen , als start kapitaal voor de inrichting van hun huis .

  desondanks wachten onze kinderen tussen de 8 en 12 jaar op een sociale huurwoning .

  nou nee een sorry maakt dat niet goed !.

  1. penis aqua di rosa

   Maar nog even iets anders over deze twee mannen:
   Een geschiedenisleraar, die al zijn domme fouten weglacht, liegt waar hij zelf bijstaat, bijzonder graag in de nabijheid van de royals verkeert en daar zijn persoonlijkheid aan ontleent, daar kun je toch niet van verwachten dat zijn hersenen gebruikt worden, waarvoor hij werd ingehuurd ofwel per ongeluk deze baan kreeg?

   Dan de activist, die zijn hersenen ooit op een andere manier ontwikkelde, maar door idealisme gedreven, Nederland vol plempte met mensen die zich over het algemeen door een wereldvreemde ideologie laten leiden, moord en doodslag importerende, ons land ontwrichtend. Daar mag officieel niets van gezegd worden, want dan heb je geen hersenen, ben je islamofoob, nazi of ss-er en krijgt een partij alhier een cordon sanitair aan zijn broek. Ik ben bang dat de heer Wilders zich nog inhoudt en pas met een uitgewerkt programma komt, die menigeen de oortjes rood laat worden, want hij bespreekt precies wat een groot deel van de bevolking denkt en de verraders als kretologie gebruiken.

 2. poldi

  Mark, het vertrouwen in jou is gewoon weg.
  Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
  Dag Mark het ga je goed.
  Mijn rode stip gaat naar de PVV.

  1. 1Sarko2

   Rutte – elke vezel in mij zegt nee tegen samenwerking PVV.
   Ik geloof hem.

   1. Wim

    Ik vraag me af of een SP stemmer nog serieus genomen moet worden.
    Iedere vezel in mij zeg van niet.
    Als je na zolang als partij in de kamer gezeten te hebben nooit wat te vertellen heb gehad dan mag je er toch vanuit gaan dat niemand je nog serieus neemt. De SP in de kamer is nog veel minder als de vierde man bij een voetbalwedstrijd.
    Je ziet ze ook moederloos worden in kamer bij de SP, al vijf verlaten het schip.

   2. lonely

    1Sarko2
    Jouw geloof (in hem) staat je vrij hoor. Maar respecteer dan ook de anders gelovende en dan heb ik het niet over religie.

 3. Wim

  Wel eens naar programma opgelicht gekeken, daar zijn ook van die figuren. steeds beloven ze beterschap maar ze kunnen het niet laten om mensen op te lichten. Ze stoppen niet. ook deze figuren niet.

 4. Mar

  Excuses maken is slappe hap.

 5. ikweetwatikwil

  Ze zeggen sorry omdat ze beloften niet na gekomen zijn. Ze beter met de kamer overleg hadden moeten plegen. Maar gedane zaken nemen geen keer.
  Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om Nederland te verkrachten en uit handen te geven aan Brussel. Dat zal jullie nooit vergeven worden.

 6. ceteris paribus

  In coalitiekabinetten kunnen partijen onmogelijk altijd hun verkiezingsbeloften onversneden waarmaken.
  Dit breken van beloften noemen toont volkomen onbegrip van de politiek.

 7. ceteris paribus

  Het is erg prettig dat Rutte zich opnieuw kandideert coor het lijsttrekkerschap. In dit politiek verdeelde land, waarin de volgende coalitie wellicht uit drie of meer partijen moet worden gevormd, hebben we een premier nodig die in staat is tot verbinding en compromis. Rutte toonde zich daarin een absolute meester.
  De kans is erg groot dat hij ook de premier van het volgende kabinet zal zijn en dat is een zegen.

 8. ikweetwatikwil

  Zoveel begrip heb je vast niet voor de PVV , CP

  1. ceteris paribus

   De PVV S politiek irrelevant. De kans is groot dat ze in maart opnieuw verliezen, maar ook als ze gelijk zouden blijven of zelfs de grootste partij blijven zullen ze gedoemd zijn slechts lawaai te kunnen maken in de oppositie.

   Vergeet die malle club, elke stem op de PVV is een verloren stem.

 9. Peter Selie

  “Een beetje man stáát voor wat hij allemaal gedaan heeft, maar binnen partijen als de VVD en de PvdA hoeft dat natuurlijk allemaal niet.” Tja m.i. zijn het geen mannen in ieder geval deze twee eloquente ratten in het pak niet. Ze hebben er toch maar voor gezorgd om de koopkracht van de ouderen maar met liefst 10% te degraderen. Nu met de verkiezingen in zicht komen ze met een luizige 1% koopkracht verbetering. Wanneer men in de tijden van de Franse revolutie zou leven kwam geheid het hele halal-kabinet onder de guillotine terecht.

  De definitie van krankzinnigheid: Stemmen op dezelfde partijen in de hoop dat het dan wel beter gaat…

  1. Peter Selie

   Tja een stereo typische voorbeeld van een volbloed PvdA’er het geld van anderen behoort hem of haar toe, nuff said…

   1. ceteris paribus

    Het voordeel is dat de PvdA dit soort oplichters altijd subiet royeert. Kom daar bij de PVV maar eens om.

    1. Peter Selie

     O ja joh.

 10. Ali Yas

  “Rutte heeft er dus geen spijt van dat hij z’n beloftes niet is nagekomen. Hij heeft er alleen spijt van dat hij ze gedáán heeft”, klaagt Tim. En terecht. Maar Rutte maakt het eigenlijk nog bonter:

  „Ik baal ervan dat ik Nederland onvoldoende heb meegenomen in de argumentatie.”

  Rutte vindt het zogenaamd heel vervelend dat het hem niet is gelukt de Nederlanders ervan te overtuigen dat hij die verkiezingsbeloften terecht niet is nagekomen. Zou dat er misschien mee te maken kunnen hebben dat hij dat niet eens heeft geprobeerd? Ik kan me die motivatie althans niet herinneren. Net zo min als ik nu te horen krijg waarom de uitslag van het “Orkraïne-referendum” nog steeds terzijde wordt gelegd. Wil Rutte daarover straks soms ook kunnen zeggen dat hij Nederland “onvoldoende heeft meegenomen in de argumentatie”?

  1. ceteris paribus

   Het Oekraïne referendum was clowneske onzin en het is goed dat er verstandige bestuurders zijn die proberen die onzin weg te poetsen.

   1. Ni28

    Het laat eerder de staat van onze democratie zien.

   2. Ali Yas

    Onzin of niet: de Referendumwet laat niet toe wat de Regering onder Rutte nu doet. Hij kan eenvoudig een wet voorstellen en die voorleggen aan de Tweede Kamer. Dan kan hij de Kamer uitleggen waarom die daar vóór of daar tegen moet stemmen. Het volk heeft al gesproken, dat legt Rutte naast zich neer, en de Tweede Kamer durft hij niet te laten spreken omdat hij die niet kan negeren.

    Ruttes probleem is niet dat hij niet kan uitleggen. Zijn probleem is dat hij niet kan gehoorzamen.

   3. lonely

    Nee CP, het negeren van het referendum is een kenmerk van dictatuur, maar daar gaat u met uw volle verstand aan voorbij. De kiezers hebben gesproken, de weglopers, verraders, de NIET stemmers hebben hun democratisch recht aan hun laars gelapt om de wel stemmers te kunnen veroordelen. Wat hier weer moet worden ingevoerd is STEMPLICHT en bij niet stemmen een fikse boete aan de broek. Dan krijgt stemmen weer een echte functie.

 11. ikweetwatikwil

  Zo als gewoonlijk draai je er weer omheen en heb je mijn vraag niet beantwoord.
  Jammer voor jou, maar je kunt de PVV niet uitvlakken. Of het de grootste partij wordt, dat is in een glazen bol kijken .
  Er zijn Nederlanders die zich nogal gauw laten om praten. Dat tref je bij een PVV stemmer niet snel aan. Die willen geen open grenzen met alle ellende van dien. Die willen geen EU met een almachtige Brussel. Die willen hun eigen cultuur behouden. Geen vermenging van buitenaf, met de kans daaraan ten onder te gaan. Die willen geen geld meer geven voor bodemloze putten. . Die willen de voedselbanken weer de deur uit, dat moet niet meer nodig zijn. Zieken en ouderen, moeten goed behandeld worden. Onderwijs moet goed zijn . Er moet voor iedere Nederlander een huis zijn en betaalbaar. Geen Europees leger. Meer geld naar ons eigen leger.

 12. Ni28

  Het wordt de hoogste tijd dat de duo clowns Rutte en Samson opgeruimd worden in hun eigen circus die geen bezoekers kent. Drie en half jaar afbraak en leugens dat repareer je niet zomaar zeker met de nog uit laatste kracht draaiende circus EU in de achtergrond. Zolang deze blijft draaien met islamisering en pogingen om de euro te redden blijft het behelpen. Met welke partij dan ook. Wij hopen op maart 2017 maar waar bestaat die hoop eigenlijk van. Een aantal nu terugkrabbelende partijen wiens grootste doel is alleen Wilders dwars te zitten kost wat kost geeft gevoel van leegte. Hun programma’s kunnen ook op de helft van een A 4-tje. Bovendien zijn het de knechten van huidige kabinet. Het groot probleem is dat er weinig te kiezen valt dus zelfs de leugenaars van nu zullen ook kans weer krijgen. Suggesties? Niet van u CP!

 13. Wim

  Maar vergeet dat dit kiezers bedrog allemaal gedoogd werd door Pechtholt.
  Dat Samson zijn fractie verwaarloost heeft zou me een rotzorg zijn, dat geeft alleen maar aan dat daar een stel ja knikkers zitten die er alleen maar voor hun baan zitten en op bevel op de bevolen knop moeten drukken, maar dat hij de ouderen,zieken en mensen in verpleeghuizen verwaarloosd heeft dat is schofterig kiezers bedrog. En nu gaat deze schoft in de slachtofferrol zitten met die andere oplichter Rutte. Het is beschamend dat een land bestuurd wordt door zulke immorele figuren. Het zijn in principe gewoon criminelen.

 14. Wachteres

  https://fenixx.org/2016/08/27/pvv-or-bust/#prettyPhoto/0

  Kindhuwelijken in Nederland?

  Ja, want VVD, PVA, GroenLinks en DENK stemden voor!

  “Verkiezingsbeloften als ‘1000 euro’, ‘geen cent meer naar de Grieken’ en ‘niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek’”.

  Ons aller Simon vindt dat politici rustig alle verkiezingsbeloften die ze doen, kunnen breken.

  Merkwaardige opvatting voor iemand die op internet eeuwig moraliserend bezig is.

  Waarschijnlijk bedoelt hij dat de EU en haar aanhang de boel toch al jaren bedriegen en dat zij daar rustig mee door kunnen gaan.

  Simon blijft wel op hen stemmen.

  Zulke aanhangers hebben de EU-dictators net nodig.

  1. ceteris paribus

   Mevrouw Wachteres durft zelfs Fenixx als bron op te voeren!

   Ik dacht dat haar leugenachtigheid geen grotere hoogte kon bereiken maar daar vergiste ik me dus in.

   1. Anna

    ceteris. Ben je hier alleen voor de persoonlijke aanval. Kom eens met argumenten.

    1. ceteris paribus

     Soms voel ik de noodzaak om te zeggen waar het op staat, Anna.
     Mevrouw Wachteres vervuilt dit blog met brutale leugens. Dat is door mij en anderen al heel vaak glashard aangetoond maar ze gaat er schaamteloos mee door.

     1. Wim

      Zo, je diarree weer kwijt CP.

     2. Ali Yas

      Ceteris toont nooit iets aan, laat staan glashard. Hij is wel een glasharde leugenaar en niet te beroerd zijn ongefundeerde geloofsartikelen eindeloos te herhalen.

 15. Anna

  Laat VVD beroepsleugenaar Mark Rutte zijn leugens terugdraaien voor de verkiezingen. Te beginnen met die beloofde duizend euro.

 16. Wim

  Het clublied van deze twee bedriegers.

  https://www.youtube.com/watch?v=VMYthUVMdqE

 17. Ali Yas

  Rutte en Samson zijn toch nog niet uitgeregeerd? Ze hebben dus nog tijd te bewijzen dat ze het echt menen door zo veel mogelijk van hun fouten recht te zetten. Hebben ze toevallig ook aangegeven hoe ze dat gaan aanpakken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.