Eurofiele journalisten fantaseren er op los: “Als de EU meedeed als één land aan de Olympische Spelen…”

Zie je het voor je? Deze dagdromende Europese journalisten zien het in ieder geval wel zitten!

Voor wie zich afvraagt waarom de EU altijd goed wegkomt bij reportages over fouten en falen in Brussel, is hier het antwoord wat we eigenlijk al een hele tijd wisten. En dat is dat de meeste journalisten zélf heel erg naar eurofilie neigen. Iets dat ze over het algemeen wellicht proberen te negeren als ze aan het werk zijn, maar dat zich natuurlijk nooit helemaal laat wegdrukken. Dat leidt dan weer tot een bepaalde bevooroordeling.

NOS-medewerker Arjan Noorlander kon zichzelf echter helemaal niet meer bedwingen en móést onderstaand grafiekje wel even snel op Twitter plaatsen. Het toont een fictieve medaillespiegel van de Olympische Spelen, zoals die volgens hem geweest zou zijn als de 28 EU-lidstaten hadden deelgenomen als één land:

Voor een journalist is Noorlander niet echt spraakzaam, die als begeleidend commentaar in eerste instantie niet veel verder komt dan “Goh” en “Ja.” Maar de man herpakt zich en stelt dan de vraag: “Welke conclusie zullen we hier nu aan verbinden?”

Conclusies? Dat de EU één land moet worden? Lijkt me niet: dan verliezen de gezamenlijke Europese deelnemers een hoop startplaatsen en zullen er hoe dan ook minder medailles gescoord worden dan wanneer iedereen individueel meedoet zoals nu.

Daarnaast is er ook nog een minder economische reden. Want laten we eerlijk zijn: niemand heeft echt gevoel bij die malle blauwe vlag met gele sterren. Niemand krijgt kippenvel als die Europese vlag wordt gehesen, of het obligate Europese volkslied door de speakers schalt. Wij willen trotse sporters in het oranje zien, die stralen van oor tot oor wanneer de eerste klanken van het Wilhelmus een internationaal publiek leren over de geschiedenis van onze Vader des Vaderlands.

Sport is op z’n mooist als er emotie loskomt. Als mensen trots kunnen zijn op hun land, heb je de Olympische Spelen op hun best. Met één Europese superstaat die de helft van alle medailles opzuigt als een soort stofzuiger voelt niemand binding.

De discussie “#meereu” of “#mindereu”, zoals Noorlander die afspiegelt, zal voorlopig nog wel even doorrazen. Terecht, want het is een belangrijke vraag. Maar laten we de Olympische Spelen er vanaf nu gewoon buiten laten, oké?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  Arjan Noorlander verdient een omhelzing en kus van Juncker.

 2. anniejansz1

  Dat doen we ook met de economie.

  Leuk staatje, anders krijgt de USA het ook alleen maar in de bol

 3. toetssteen

  Mhhh, als we het even loskoppelen, zou Zuid Korea winnen, Immers als de EU als één geheel aan zou treden, zouden er niet zoveel sporters aan mogen treden.
  Als ik de USA afzet tegen het inwoner aantal van Z. Korea dan begrijpt u wat ik bedoel.
  Haalt schouders op; de Olympische Spelen zouden om te beginnen elk jaar in Griekenland gehouden moeten worden if not, schaf dat hele circus af.

 4. WWW

  Ach ja, moet hij waarschijnlijk zeggen van degene die hem betaald. Sinds de ex-directeur van de ZDF heeft gezegd dat journalisten van de MSM alleen maar roeptoeters van de staat zijn, neem ik niks meer serieus.

 5. toetssteen

  http://www.wsj.com/articles/singapores-first-olympic-gold-medalist-returns-to-heros-welcome-1471226169
  Boehoehoeh, nationalisme, fascisme, xenofobie; grinn deze mensen zijn trots op de prestaties van een landgenoot en hopen dat anderen ook eens van de luie kont afkomen en de sportschool ingaan. Want ja dat is echt een must!

 6. ceteris paribus

  Je bent geen eurofiel als je rekening houdt met een onvermijdelijk proces.

  1. poldi

   De EU een onvermijdelijk proces ?
   Zo’n domme reactie kan je alleen van @CP verwachten.
   De EU met Brexit erbij kraakt in al zijn voegen.
   Ik heb geen zin om de rest van de huidige en toekomstige EU-ontbindings problemen op te sommen.
   Daar kan je een heel A4-tje mee vullen.

   Slaap maar lekker verder @CP.

   1. ceteris paribus

    De globaliserende economie en de technologische snelle veranderingen maken de verdere Europese integratie onvermijdelijk. Als je denkt die ontwikkelingen te kunnen negeren overkomt je wat de Britten met hun rampzalige Brexit nu overkomt.

    1. Houtlijm

     ‘Onvermijdelijk’ is een woord dat alleen in jouw hoofd bestaat Soros-knechtje. Voor ieder normaal mens ligt alles open.

 7. Ni28

  Niets, maar ook niets is onvermijdelijk in deze wereld. Weer een loze linkse slogan om de domme massa mee te krijgen.

 8. Wachteres

  http://www.telegraph.co.uk/olympics/2016/08/18/eu-puts-itself-at-the-top-of-rio-olympics-medal-table/

  EU puts itself at the top of Rio Olympics medal table

  Een reactie uit GB:

  Raar dat je niet gewoon trots mag zijn op je land maar wel op de EU. Waarom niet gewoon Wereldburgers #losers.

 9. Wachteres

  De linkse droom moet ook al in de Olympische Spelen naar voren komen:

  “Verbroedering in een wereld zonder grenzen”.

  Analyseren of het werkt? Daar doet links niet aan. Natuurlijk werkt dat, ook al kost de ‘verbroedering’ honderden, in de toekomst misschien wel duizenden levens.

  Ik blijf het zeggen:

  Politiek-correct: KNETTERGEK en daarom LEVENSGEVAARLIJK!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.