Middelbare scholen met Turkse leerlingen maken zich op voor agressieve Erdogan-ouders

De Nederlandse scholen gaan weer beginnen, en voor veel leerlingen van Turkse afkomst betekent dat dit jaar in het bijzonder één ding: heibel.

Het ziet er dit jaar niet even goed uit voor Nederlandse leerlingen die weliswaar van Turkse afkomst zijn, maar geen enkele sympathie koesteren voor de extreem autoritaire president Recep Tayyip Erdogan. Turkse ouders van mede-leerlingen die wél pro-Erdogan zijn, hebben het namelijk gemunt op de scholieren die volgens sommigen allemaal kunnen gaan rekenen op een flink pak slaag. Ouders die zich proberen te onttrekken van de Turkse machtsstrijd worden er onverwijld tóch in meegezogen. Ze krijgen allemaal intimiderende telefoontjes en berichten:

“Dat Erdoğan-aanhangers zich organiseren tegen Hizmet-sympathisanten heeft ook effect op ouders die er niets mee te maken willen hebben. ”We krijgen telefoontjes van onbekende Erdoğan-aanhangers met het verzoek mijn kind uit te schrijven van de huidige school, omdat een paar van de docenten sympathie zouden hebben voor Hizmet”, vertelt een moeder. ”Wil je dat je kind ook een terrorist wordt net als hun? Wil je dat Turkije jullie op een zwarte lijst zet?, is aan mij gevraagd.” Ze weet niet hoe de Erdoğan-aanhangers aan haar telefoonnummer zijn gekomen, maar hoort wel van andere ouders dat ook zij zijn gebeld. ”Ik heb begrepen dat ze een lange lijst van ouders afgaan om mensen te overtuigen hun kinderen uit te schrijven. Ze willen op deze manier de school zo veel mogelijk schade toebrengen.”

Een andere moeder vertelt: ”De school waar mijn kinderen op zitten is op social media bestempeld als ‘school van landverraders’. Dat maakt mij bijzonder bezorgd om de veiligheid van mijn kinderen die binnenkort weer naar school gaan, er hoeft maar één gek het gebouw binnen te lopen met verkeerde plannen.” Weer een andere moeder zegt dat ze is bedreigd. ”Onlangs werd ik door ouders gewaarschuwd dat ze Hizmet-sympathisanten ‘flink gaan aanpakken’ en ‘een lesje gaan leren’ als school weer begint. Hoe veilig is het dan nog voor mijn kind?””

Ouders zijn al druk bezig te schrijven over hoe erg ze Nederland (“de vijand”) haten, en bedenken manieren om schoolbesturen over te nemen:

https://twitter.com/Atasever_H/status/766631609177108480

Zaman Vandaag is in het bezit van WhatsApp-gesprekken tussen ouders (de namen van de ouders zijn bekend bij de redactie, red.) van leerlingen die op een door Hizmet-sympathisanten opgerichte school zitten. Enkele opmerkingen uit de gesprekken:

 • ”Ik heb geen enkele genade voor deze mensen, vooral niet voor de FETÖ-terroristen in Nederland. Die zijn het meest gevaarlijk.” (”FETÖ” staat voor ”Fethullahistische Terroristische Organisatie”, waarmee het Erdoğan-bewind verwijst naar Hizmet)
 • ”Laten we het schoolbestuur overnemen, zo niet onze kinderen naar andere scholen verplaatsen. Een islamitische school bijvoorbeeld.”
 • ”Ik denk niet dat het bestuur gaat veranderen. Nederland is onze grootste vijand.”
 • ”Laten we vanaf de eerste schooldag onze kinderen niet sturen, zo leren we ze een lesje.”
 • ”Als we het goed aanpakken en de gemeente alvast informeren, kunnen we ervoor zorgen dat we geen boete krijgen.”

Aldus de krant Zaman Vandaag die – het moet gezegd worden – sympathie heeft voor Fethullah Gülen, Erdogans grote (doch niet minder islamistische) tegenstander. Gezien echter het feit dat Nederlandse parlementariërs van Turkse afkomst – behalve AKP-lievelingetjes Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk – ook voortdurend worden belaagd door onhebbelijke Turken die hen uitmaken voor Koerden-liefhebbers en landverraders, is dit bericht desalniettemin vermoedelijk gewoon waar.

Turkse scholieren die wel gewoon een gezonde hekel hebben aan Erdogan: sterkte ermee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ni28

  Rutte zei al dat het rustig moet blijven op Nederlandse scholen. Dus dat is geregeld.

 2. van Urk

  Toppunt van Turkse brutaliteit om landen aan te sporen om mee te werken om op jacht te gaan. http://www.telegraaf.nl/buitenland/26447291/_Turken_vragen_hulp_Duitsers_.html

 3. Seneca

  Als sommige Nederlanders van Turkse komaf van mening zijn, dat NL de ‘vijand’ zou zijn, dan wordt het echt tijd dat het ‘echte’ Nederlandse volk zich
  herpakt en deze vijanden eens een lesje leert. De tijd van pappen en nathouden is echt voorbij en alleen harde en doelgerichte aktie zal deze ‘NLers’ duidelijk maken dat de fles is gebarsten.

 4. Ali Yas

  “Nederland is onze grootste vijand”?! Dat is wel even schrikken.

  Wel een raar soort vijand trouwens. De Turken hebben niets van Nederland te vrezen.

  1. van Urk

   Nederland is geen moslimland en heeft geen krachtige leiders als Erdogan. Die arme NederTurken wonen inderdaad in een verschrikkelijk land.

 5. Ruud Steunassen

  Turken zijn hysterische nationalisten. Sinds de Seltsjoeken en Ottomanen voeren zij al zinloze oorlogen en gaan daar ook nog prat op. Zij hadden de wijde steppes tot hun beschikking, maar voor machtswellustelingen is dat kennelijk niet genoeg. Ze zijn de nazi’s van de steppen met hun behoefte aan Lebensraum. Het zou me niet verbazen dat het op waarheid berust dat Duitsers en Turken dezelfde bijbelse stamvader hebben.
  Ze hebben beiden veel koeltoer verzameld, maar zijn beiden ook beestachtig tekeer gegaan. Verkijk je niet op cultuur. Het is niets waard. Het is een lege huls. Het leven en vrijheid van ieder autonoom mens is pas kostbaar.
  Het smerige van alles is dat links Nederland sinds de jaren zestig te hoop liep tegen paternalisten, nationalisten, patriotten, kolonialisten en ze op een hoop gooide met nazi’s.
  Moet je ze nu eens horen, de klootzakken. Ze zijn oorverdovend stil.
  Als ze maar cultuur kunnen aanbidden in hun cultuurpaleizen die vadsige eunuchs. Ze lopen over van ontroering over hun eigen goedheid de akelige arrogante klootzakken. (woord uit de vocabulaire van onze MP)
  Toch, het Prinsengrachtconcert, dat heeft wel wat.
  Ik zag een jonge knappe donkere man in het publiek, een soort Jezus met een kazuifel of iets dergelijks en vroeg me af of dat een Syrische vluchteling zou kunnen zijn, zo’n apotheker. Zou hij denken dat zijn land eertijds ook zo beschaafd was of zou hij denken wat een gedoe van verwende mensen, die buitenlanden plat bombarderen, omdat ze denken dat een zwarte president heilig is en dat ze penitentie doen voor hun zonden door hem te steunen in het begaan van nieuwe verse en nog grotere zonden?

 6. Ruud Steunassen

  En ik maar rustig moeten rijden omdat de scholen weer begonnen zijn.
  Wat heeft dat nog voor zin met die opgewonden standjes uit Anatolië?
  Dit land is knettergek met zijn gemakkelijke uiterlijk vertoon van zorgzaamheid. Nederland is volkomen verwijfd en vertrut.
  Geef godverdomme die Turken eens een schop onder hun reet.

  1. toetssteen

   @Ruud
   Hohoho nu, we zijn op de geëmancipeerde weg die via participatie zal leiden via Frontaal Naakt naar een prachtig geëgaliseerde samenleving waar alles mag als men de sublieme vrijheden van islam maar beter zou begrijpen. U en ik snappen het niet, maar Jole is al een heel eind heur! Die begrijpt hoe geweldig verrijkend islam is, islam beschermd de vrouwtjes en wij gooien hen op de arbeidsmarkt, dwars door dat glazen plafond!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.