Peilingen: 60% kiezers wil dat Rutte ophoepelt en niet terugkeert als premier

Als het aan Nederland ligt, is het binnenkort over en sluiten voor Mark Rutte als regeringsleider. Meer dan tweederde van de kiezers in Nederland hoeft de man niet meer terug te zien als kapitein op het schip, zo blijkt uit een vandaag vrijgegeven peiling van Maurice de Hond.

Klare taal. Op VVD-kiezers na, vindt eigenlijk het hele land dat het eens tijd wordt voor Mark Rutte, de befaamde weglachpremier, om eens een carrièreswitch te gaan maken. Een verbluffend hoog aantal van 60% ziet liever een volgend kabinet zónder Markiemark als hoogste leidinggevende:

rutte-premier-peiling

Voor de VVD zal deze uitslag een teleurstelling zijn. De liberalen waren zojuist begonnen met een nieuwe campagne om weer in het gevlei van de kiezers te komen (tegen iedereen sorry zeggen!), en dan krijgen ze hard het deksel op de neus van het electoraat. Nederlanders blijken dus niet echt van plan te zijn om Rutte er zo makkelijk zand over te laten strooien. Sterker nog: men heeft het idee zand in de ogen gestrooid te krijgen.

In de wekelijkse zetelpeiling kruipt de VVD wel weer een zeteltje dichterbij de eerste plek: van 24 naar 25 zetels. Dat gaat ten koste van onder meer de PVV, die diens reusachtige voorsprong in de peilingen langzaamaan ziet verdampen. Winst is er verder voor 50PLUS en D66:

peiling28-8

Voor een partij als 50PLUS is deze peiling overigens geweldig nieuws: het is jaren geleden dat de boze ouderen op zo’n hoog aantal in de peilingen stonden. Voor de SP is deze uitslag echter een ramp: ze duiken onder hun huidige zetelaantal, wat toch gek is voor een oppositiepartij die jarenlang zo enorm geageerd heeft tegen het huidige – en impopulaire – beleid.

Eén ding wordt wel duidelijk: met zo’n verdeelde Tweede Kamer gaat het wel héél lastig worden om een coalitie te smeden. Voor het eerst sinds de jaren ’70 dreigt er weer een vierpartijenkabinet te moeten worden gevormd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. zomaar

  ach ja 50plus , ook zo een partijtje waar de oudere Nederlander zijn hoop op gevestigd heeft , in de hoop dat zij iets doen voor hen.

  nauw vergeet het maar !!, ook Henk.Krol staat met zijn onderbroek te zwaaien , als de moslim gelukszoekers onze grenzen passeren .

 2. Ni28

  Het is een zorgelijke rijtje. Wat valt eigenlijk te kiezen? Als je links en christelijk samen met VVD weglaat blijft over PVV, VNL en 50+. De ouderen zouden massaal op 50+ moeten stemmen maar anderen doen het niet. De PVV komt niet aan de bak en VNL is nog nieuw/dubieus. Blijft dus niets over. Zorgelijk!

 3. Ni28

  50+ is de jammer genoeg de enige partij die het voor ouderen en zieken opneemt. Verder is het niet veel maar dat is gelijk aan de rest van het rijtje.

  1. zomaar

   al doet 50plus nog zo zijn best ,om de ouderen in ons land voor zich te winnen !, zal hij niets voor hen kunnen betekenen .

   zolang Henk de gedachten blijft houden dat alle hierheen stromende moslims zielig zijn, en geholpen dienen te worden .

   ook onder Henk blijft een euro gewoon , een euro en maar eenmaal uit te geven .

 4. zomaar

  het is niet te geloven , en ver van mijn bed !!, toch over de gehele wereld doet de moslim over zich spreken .

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26494113/__Priester_aangevallen_in_Sumatra__.html

  weer een gestoorde volgens onze farizeeërs !!, en wij gaan voor de verkiezing in de peilingen een voorkeur uitspreken voor deze farizeeërs partijen.

 5. Peter Selie

  Mogelijk gemaakt door beleid VVD PvdA en NSB66 : Gezin uit huis gezet ‘als dank’ voor jaren mantelzorg

  https://fenixwordpresscom.files.wordpress.com/2016/08/1118.jpg

  Patrick Kilian (44) zorgde jaren voor zijn vader in zijn ouderlijk huis. Nu die is overleden, staat zijn gezin binnenkort op straat.

  Toen Patrick Kilian bijna twintig jaar geleden weer bij zijn vader introk nadat zijn moeder overleed, stond hij er niet bij stil dat hij zich ook bij de woningbouwvereniging had moeten inschrijven. Een paar jaar geleden ging een sociale huurwoning nog vaak over van ouder op kind, maar dat staat de wet niet meer toe. Nu beide hoofdhuurders zijn overleden, moeten Patrick, zijn vrouw Debbie en hun 16-jarige dochter Demi die in het huis in Sterrenwijk geboren is, er binnen twee maanden uit zijn. ,,Het is treurig, maar zo zijn de regels. Die kunnen wij niet veranderen”, zegt woordvoerder Annemarie Wenisse van Portaal, de eigenaar van het huis aan de Orionstraat.

  Op het sterfbed van zijn moeder Hennie beloofde Patrick haar in 1998 dat hij voor zijn vader Piet zou zorgen. Hij was zelf net gescheiden en trok bij hem in. Een jaar later ontmoette hij zijn huidige vrouw Debbie en in het ouderlijk huis in de Sterrenwijk werd hun inmiddels 16-jarige dochter Demi geboren. Vader en zoon deelden de woonkosten. Patrick stond ook met zijn hele gezin op het adres ingeschreven en de rekeningen voor huur en elektra waren aan vader én zoon gericht.

  Bron
  AD

 6. ceteris paribus

  Ik zie in de peiling dat de PVV weet 2 zetels wegzakt.

  Een verheugende trend.

  1. zomaar

   zegt niks !!, zit hem alleen in de waan van de dag , een waan waarin de media een grote rol inspeelt !!.

   de media vindt en vond dat het bewuste A- 4tje , belachelijk was en de massa neemt dit over , toch zal men blijven denken aan de inhoud van dit A-4tje , en weer terug komen op hun besluit op wie te stemmen , of wie de voorkeur te geven .

   het is nog een lange weg tot volgend jaar maart !, het kan zomaar beïnvloed worden door hier en daar een ploflim !!.

   of een verdwaalde geest , die in de war is volgens onze linker helft , zoals hier .

   http://www.telegraaf.nl/buitenland/26494113/__Priester_aangevallen_in_kerk__.html

  2. Peter Selie

   Goh zeg.

  3. ikweetwatikwil

   Tuurlijk jonkie tuurlijk.

  4. J.C.

   Beste dwarrelmans,

   “Ik zie in de peiling dat de PVV weet 2 zetels wegzakt.

   Een verheugende trend”.

   Dit lijkt mij een echt GL Sapje, en je weet hoe het met haar politieke loopbaan verder is gegaan…………………..

 7. Wim

  Ja mag best constateren dat dit volk lemmingen gedrag vertoond.
  Wat mijn opvalt is dat VNL ten dode opgeschreven is.
  Trouwens weer een mooi gecreëerd scenario door de Hond naar de verkiezingen toe.
  VVD steeds hoger PVV lager en zo weer strategisch stemmen op PVDA en als vervanger GL of VVD.
  50 plus is trouwens voor meer EU en meer instroom dus waar ze het geld vandaan halen voor meer geld voor de ouderen is mijn een raadsel.

  1. 1Sarko2

   Ach Wim wat maakt het uit een zeteltje meer of minder, de PVV doet dankzij Geert toch niet met regeren.
   Tja de Hond met -60 % ziet Rutte niet zitten, wedden dat het maar 40% is.
   Zelf zie ik hem graag terug als MP in een 4 / 5 partijen regering.
   Roemer zal me dat niet in dank afnemen,het zij zo 🙂

   1. Wim

    Maak me niet uit of ze wel of niet in de regering komen, ik stem op de partij die voor mij de belangrijkste en juiste punten heeft. Ik ben niet getouwd met mijn echtgenote voor het geld.
    Wat mij opvalt en waar CP zich zeer op verheugt dat de partijen die nog enigszins op komen voor de zieken, ouderen enz ieder 2 zetels verliezen.
    Toch nog even een vraagje, die Harry die volgend jaar niet meer terugkomt is dan net 55 jaar, bied dat nog voordelen met het wachtgeld.
    Of is dat veranderd ,het was altijd zo gezien zijn kamer dagen en leeftijd dat hij tot pensioenleeftijd recht heeft op wachtgeld. Maar ik ben niet bezorgd het lijkt me geen type die eerst een jaar gaat gaat fietsen

    1. 1Sarko2

     Linkjes kun je genoeg vinden en plaatsen maar een beetje googlen op wachtgeld kamerleden is te moeilijk 🙂 🙂

 8. NVorned

  Tijd dat deze smerige leugenaar veroordeelt wordt voor misdaden tegen de menselijkheid en landverraad. Op dat laatste staat nog steeds 30 jaar.

 9. Anna

  Rutte belde Erdogan, he willen jullie eens ophouden met al die Koerden uit te moorden. He Erdogan waarom vallen jullie Syrië zo maar binnen. Nee, Rutte vertelde Erdogan dat Turkije zo`n geweldige partner is en zei ook “blijft” een geweldige partner. VVD is voor,voor en voor Turkije bij EU. VVD is voor meer, meer meer immigratie. VVD is voor grenzen open,open en open. VVD is de partij van de afbraak,afbraak,afbraak van Nederland. Natuurlijk wil minstens 60% hem niet meer als premier.

  1. Ni28

   Sprak hij Turks met hem?

 10. Peter Selie

  Bonusquote – Premier Wilders ook bereid Vlaanderen te leiden

  ‘En als u wil pak ik Vlaanderen er nog bij’

  PVV-leider Geert Wilders was vrijdag te gast bij het Vlaams Belang. In zijn toespraak zat iets opmerkelijks verborgen: hij is ook bereid Vlaanderen te leiden.

  “Ik beloof u. Als ik volgend jaar premier word, geef ik Nederland terug aan de Nederlanders. En als u wil pak ik Vlaanderen er nog bij.”

  Aan het applaus te horen vinden de Vlamingen het vooruitzicht van premier Wilders geen gek idee (Vanaf 24.40).

  https://youtu.be/vJY81WhhgPQ

  1. J.C.

   @Peter Selie

   Bedankt voor de link!

   Prima verwoord (soevereiniteit, identiteit en vrijheid) door de heer Wilders…………

   Ik stem PVV (overigens al vanaf het eerste uur).

   1. Peter Selie

    Graag gedaan j.C.

 11. Ni28

  CP geeft met zijn snijdende opmerking mooi aan hoe links functioneert, namelijk eigen ellende verhullen met een tegenvaller, hoe klein ook, van hun vijand. Altijd naar een nader wijzen en nooit in de spiegel kijken. Als de kiezer dit niet ziet dan moet ie echt blind zijn of links.

  1. 1Sarko2

   Altijd met die vinger naar links wijzen.
   Linkse partijen zijn alle partijen in NL met uitzondering van SGP en PVV.
   Zo is het toch Suiker eh Ni28

   1. Ni28

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik uw bijdragen, Sarko, vaak een aantal keren moet lezen om iets van te kunnen begrijpen. Ik wijs naar links, ja mijn bijdrage heeft u kennelijk aangesproken. Alle partijen in NL zijn links op twee na, daar zou u bijna gelijk kunnen krijgen want de VVD bewees het in haar regeringsperiode. En Suiker, tja ik kan niets anders bedenken dan dat suiker voor suiker staat. Of is dat een vies woord die ik niet ken?

 12. poldi

  De VVD en D66 er 1 zetel bij???
  Dat gelooft toch niemand. Volgens mij wordt er met cijfers behoorlijk geknoeid. En uiteraard in het voordeel van de 2 bovengenoemde partijen. De PVV zou juist meer zetels er bij moeten hebben en niet minder.
  Maurice de Hond sorry Manipulator de Hond stop met dat manipuleren om de mensen in de jouw gewenste coalitie te bewegen.

  1. 1Sarko2

   Moet altijd bij Poldi denken aan -PPS 🙂

   1. poldi

    Sarcootje toch, ben je met je Pavlov reacties nu nog niet genezen van je anti-Wilders syndroom ?
    Probeer een andere psychiater anders wordt het chronisch.
    Ik begin waarachtig een beetje medelijden met je te krijgen.

    1. 1Sarko2

     Pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
     Bij de naam de Hond begint Poldi al te blaffen.

     1. poldi

      Een gevoelig snaar geraakt Sarcootje ?

 13. poldi

  Plagiaat
  ———
  Wat de Hond probeert te doen is het volgende;
  hij gaat naar gelang de verkiezingen dichterbij komen, gestaag de VVD omhoog zetten en de PVV omlaag zetten.
  Hij wilt namelijk dat mensen gaan denken, dat er weinig zetelverschil tussen de VVD en de PVV zit.
  Hij wilt het enorme gat in zetels tussen die twee proberen met manipulatie te dichten.
  De burger is alleen niet achterlijk natuurlijk;
  en die weten ook wel dat de PVV de verkiezingen gaat winnen.
  Maar hij gaat proberen twijfel te zaaien en proberen mensen te doen geloven, dat de VVD van de PVV kan winnen.

  1. Jan

   De Hond peilt de PVV al jaren te hoog. Na de verkiezingen zien we dan een dip en vervolgens schieten ze weer omhoog. De methode van De Hond werkt manipulatie Door PVV stemmers nu eenmaal in de hand. Bij Ipsos scoren PVV en VVD ongeveer even hoog. Dat zal dichter bij de waarheid zitten. Met de verkiezingen in aantocht zal de Hond ook wat moeten bijtrekken om niet al zijn geloofwaardigheid te verliezen.

   Ik vind de score van Rutte niet eens echt laag. Nog genoeg potentie om weer de grootste te worden lijkt me. En ook een 2e plaats achter de PVV levert een premierschap op.

   1. ceteris paribus

    De suggestie dat de Hond zijn peilingen manipuleert met een politiek doel mist elk bewijs en logica.
    Mensen die dat beweren zonder een snipper bewijs liegen.

    1. Jan

     Uiteraard probeert de Hond zo goed mogelijk te peilen. Daar verdient hij zijn brood mee. Maar met zijn methode waarbij iedereen zichzelf kan aanmelden met meerdere accounts, is manipulatie door de kiezers natuurlijk wel mogelijk. Bovendien zijn ontevreden kiezers meer geneigd om mee te doen aan zo’n peiling. Daar profiteert een partij als de PVV van in de peilingen van de Hond.

     1. ceteris paribus

      De Hond probeert dat soort effecten wel te corrigeren maar blijft aangewezen op het internetpubliek van gemotiveerde reaguurders. Het gevolg is ondermeer dat de peilingen erg gevoelig reageren op de waan van de dag.
      Ik denk dat de peilingen beperkte waarde hebben als het om absolute uitslagen gaat maar wel de voortdurende stemmingsverandering onder het electoraat in de vorm van trends aangeven.

 14. J.C.

  Bij ieder onderzoek, ongeacht welke, moet je je altijd afvragen:

  1. wie/welk instantie heeft er belang bij de uitkomst van dat onderzoek ??????? en
  2. is het onderzoek in volledige onafhankelijkheid verricht ??????

  Het antwoord op deze vragen geeft de waarde van het onderzoek en de resultaten daarvan exact weer.

  Voorbeeld: is de onderzoeker/instantie afhankelijk van de mening van z’n broodheer?

 15. Wim

  Het gaat hier niet om verbroken verkiezingsbeloften, het gaat om de moedwillige beleidskeuzes daarna die niet in het belang waren en zijn van de Nederlandse burger. De geloofwaardigheid van lijsttrekker Rutte staat niet op het spel maar zijn functioneren als premier is waar het werkelijk om draait.

  Bron Geenstijl

 16. Jan

  Volgens de Hond op Twitter scoorden alleen Abdoutaleb, Asscher en Pechtold hoger dan Rutte. Dus waarschijnlijk is Rutte toch nog de meest realistische en relatief breed gedragen premier.

  1. ceteris paribus

   31 % is een mooie uitslag in deze fase van de campagne. Rutte wordt zonder enige twijfel weer de volgende premier. De enige onzekerheid is de keuze van zijn PvdA-opponent in de verkiezingen. Ik dernk overigens dat de PvdA niet de electorale kracht heeft Rutte te overklassen.

   1. Ali Yas

    “Rutte wordt zonder enige twijfel weer de volgende premier.”

    Ceteris denkt dat er überhaupt nog verkiezingen komen. Ik help het hem hopen.

    1. ceteris paribus

     Begrijp ik goed dat Ali Yas geen verkiezingen meer voorziet en uitgaat van een staatsgreep?

   2. Houtlijm

    Ceteris heeft het altijd bij het juiste eind. Zo wist hij ook feilloos de Brexit te voorspellen en dat Trump de GOP voorverkiezingen zou winnen. Dus geloof hem nu maar: Ratte wordt zonder enige twijfel, absoluut 100% zeker weten opnieuw premier.

    1. ceteris paribus

     Ik noteerde toch goed dat Houtlijm een glorieuze overwinnning voor de PVV voorspelde?

     1. Houtlijm

      Nee, ik had het helemaal fout Simon. Als jij iets beweert weet toch iedereen hier dat het het enige juiste en ware is? Ik trek me natuurlijk terug; tegen zoveel overmacht aan kennis, inzicht en voorspellende gaven kan ik gewoon niet op.

 17. H.Vaes

  Ik denk ook dat liegbeest Rutte weer zal terugkeren als premier…
  De Pvv zal nog even geduld moeten hebben….Bij de komende verkiezingen zal de Pvv wellicht de grootste partij kunnen worden , maar ze zullen helaas genegeerd worden door de rest van de…. islam aanhangende en met welkomstliederen…..gelukszoekers verwelkomende partijen …..Hierdoor kan Rutte zijn volgende kabinet vormen met het Cda, Pvda, D66 Gr.l. en ….de Chr.u. De islamisering van ons land zal gestaag toenemen en de toename van gelukszoekers door de open grenzen zal ongekende vormen gaan aannemen. Pas dan als terroristische aanslagen in toenemende mate gaan plaatsvinden …..en als ook Nederland hierdoor getroffen gaat worden……dan zal men gaan schreeuwen om de val van het kabinet en zullen tussentijdse verkiezingen gaan plaatsvinden waarbij de Pvv een overgrote meerderheid zal behalen om Nederland voor verdere escalatie te behoeden. De hoop zal dan gevestigd zijn op de Pvv…de enigste partij die het lef zal hebben om rigoureuze maatregelen te nemen tegen het wanbeleid van de nu nog gevestigde orde………Helaas ….het zal dan …TE LAAT ….zijn.

  1. Peter Selie

   Je vergeet een belangrijk ding waarde, Nederland is nog steeds een lidstaat van de EU. Er is zover ik weet geen Nexit geweest, dus Nederland in de nabije toekomst met het kabinet Rutte 3 (Moet dat eerst nog zien) zal toch de loopjongen van Merkel en Juncker blijven en zó het Europese asiel en immigratie beleid blijven steunen. Lekker slim hoor andere reguurders door de zeik halen en hier een flut verhaaltje ophangen…

 18. poldi

  Plagiaat
  ———
  Rutte en zijn Kabinet hebben het CBS en CPB als reclamebureau ingehuurd om steeds maar weer goede berichten de wereld in te sturen. Hoe doorzichtig.
  Verder maken ze gebruik van onze Maurice de Hond voor het gestaag downsizen van de PVV.
  Heel toevallig horen we we elke keer weer hoe geweldig het allemaal gaat, maar ieder weldenkend mens snapt dat dit kletsverhalen zijn. Geen geld voor politie, defensie, zorg enz., dit rampenkabinet heeft alles kapotbezuinigd.

  1. ceteris paribus

   Poldi uit hier krasse beschuldigen die hij niet kan onderbouwen of zelfs maar aannemelijk kan maken.

   Voorlopig is hij een platte fantast en leugenaar.

   1. poldi

    Toch opvallend CP dat dit soort reacties vaak worden weergegeven en niet alleen in de Telegraaf.
    En verder is het een plagiaat waar ik volledig achter sta.

 19. Ni28

  CP zit er altijd naast maar hij blijft in zich geloven. Zielig!

 20. Ni28

  Typische linkse reactie weer van CP nu tegen Houtlijm. Hij verhult weer eigen fouten door een mogelijk foute voorspelling van een ander. Wat een laffe wijze van handelen maar dat is eenmaal links eigen.

 21. Seneca

  Een groot man heeft ooit gezegd: ‘ik weet dat het heelal eindig is, maar ik ben niet overtuigd dat dit ook het geval is, met de domheid van de mens’. Het feit dat slechts 60% van de NLers Rutte niet meer als premier wenst, betekent dat 40% dat nog wel wilt. Het gezegde: ‘elk volk krijgt de overheid die het verdient’, is dus nog steeds springlevend. Jammer, een gemiste kans!

 22. toetssteen

  Partij v.d. dieren -1? De Hond leest laatstelijk geen links gekleurde sites mag in constateren. Als de helft klopt van wat ik daar lees, wordt het +2 voor Thieme. De mensen zijn nogal teleurgesteld in bepaalde partijen om het zacht uit te drukken.

  Ook de Piratenpartij wordt veelvuldig genoemd.

  Ik zie het allemaal wel als het zover is. Die voorspelling over dat Oekraïne referendum klopte niet. Bij Brexit zat men ernaast. Dus ze pollen maar raak, de uitslag zal eerst echte duidelijkheid scheppen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.