Priester: 'Toen ik toegaf dat ik jongens misbruikt had vertelden ze me dat ik maar een paar gebedjes moest zeggen'

Geen categorieaug 06 2016, 19:00
Ah ja. Dat zal hem leren!
Een katholieke priester op het eiland Guam zegt dat hij tijdens zijn 'carrière' waarschijnlijk zo'n 20 jongens seksueel misbruikt heeft. Toen hij zijn misdrijven opbiechtte aan andere priesters vertelden zij hem dat hij maar een paar gebedjes moest opzeggen. Daarna kon hij gewoon weer lekker aan het werk gaan:

A 95-year-old Catholic priest admitted to sexually abusing boys decades ago on Guam. He said he confessed his sins to other priests on the island at the time but none told him to specifically stop.

Instead, the Rev. Louis Brouillard said in a telephone interview with The Associated Press on Saturday morning that the other priests told him to "do better" along with regular penance, such as saying Hail Mary prayers.

Brouillard served in Guam from the 1940s through the 1970s, teaching at San Vicente and Father Duenas Memorial schools while he was a priest. He said he molested "a couple of boys" during that time.

However, when pressed on how many boys he might have abused, Brouillard said: "I have no idea. Maybe 20."

De bekentenis komt op het moment dat drie oud-altaarjongetjes en een moeder van een andere altaarjongen aartsbisschop Anthony S. Apuron aanklagen voor twee miljoen dollar omdat ze er in de jaren zeventig van beschuldigd werden dat ze logen toen ze zeiden dat Apuron jongens stelselmatig misbruikte.
Apuron ontkent dit, maar de kerk heeft ondertussen een interim-aartsbisschop aangesteld in de persoon van Savio Hon Tai-Fai. Deze nieuwe aartsbisschop heeft meteen een excuusbrief doen uitgaan toen hij hoorde dat Brouillard toegaf dat hij wél jongens misbruikte als priester:

"Vanwege het nieuws dat pater Louis Brouillard, die toegeeft dat hij in de jaren 50 van de vorige eeuw jongetjes misbruikte toen hij op Guam diende, wil ik in naam van de hele kerk mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers en hun familie."

Ongelooflijk genoeg woont pater Brouillard tegenwoordig in Minnesota, Amerika. Hij krijgt elke maand een mooi pensioen van de kerk. Maar, zegt hij zelf, hij lijdt echter onder zijn misdrijven uit het verleden:

"Ik heb er ontzettend veel spijt van wat ik deze jongens heb aangedaan. Ik bid elke dag voor de jongens en hoop dat zij en God mij kunnen vergeven."

Och jongen toch, drukt het zo zwaar op je geweten? Zielig hoor!
Het ergste hieraan is natuurlijk dat het weer eens bevestigt dat de katholieke kerk een heel serieus en grootschalige pedoprobleem heeft -- of in ieder geval had. Dat is in eerste instantie ongelooflijk triest voor de slachtoffers, maar het is mogelijk ook desastreus voor de kerk zelf: die verliest hier immers haar invloed en morele autoriteit door. En dat terwijl we, zeker in het Westen, tegenwoordig juist grote behoefte hebben aan een autoriteit op moreel en cultureel gebied.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten