Rutte II heeft een nieuw slachtoffer gevonden om uit te buiten: de gasverbruiker

Geen categorieaug 10 2016, 10:00
De overheid is naarstig op zoek naar geld en heeft inderdaad een nieuwe melkkoe gevonden: de gasverbruiker.
Zoals De Telegraaf uitlegt:

Een gemiddeld huishouden heeft dit jaar een meevaller van zo’n 100 euro op de energierekening, maar loopt toch nog enkele tientallen euro’s mis omdat de overheid tal van heffingen heeft verhoogd. Zo wordt er ruim 25 cent aan energiebelasting geheven op elke kubieke meter aardgas, een verhoging van 6 cent ten opzichte van 2015 en van ruim 50 procent ten opzichte van 2010.

En dan is er ook nog een ’opslag duurzame energie’, die in 2013 nog 0,23 cent per kuub bedroeg maar inmiddels 1,13 cent bedraagt.

Al met al valt het gasgedeelte van de energierekening, ondanks de fors gedaalde kale gasprijs, 2 euro hóger uit dan vorig jaar.

Ik zou zeggen: kijk eens naar je energierekening. Zie je dat bedrag? Ja? Mooi. Trek daar nu 44% van af. Dat is het bedrag dat je daadwerkelijk verbruikt hebt. Het afgetrokken bedrag -- 44% van de totale rekening -- zijn de belastingkosten. Lekker he?
Het meest merkwaardige hieraan is natuurlijk dat je al belasting betaalt over je inkomen: je verdient, zeg, 100 euro, en staat vervolgens een deel daarvan af aan de staat. De rest is jouw 'nettoloon.' Als je met dat nettoloon, waar je al belasting over betaald hebt, vervolgens je energierekening wilt betalen moet je wéér belasting betalen.
Hetzelfde bedrag is nu dus twee keer belast.
Nu geldt dat natuurlijk voor alles wat we met ons geld kopen -- niet alleen voor gas of stroom -- maar het is weleens goed om daar bij stil te staan, zeker nu we weten dat het belastingaandeel van de energierekening maar liefst 44% is. De overheid besteelt je letterlijk twee keer. Je mag God op je blote knietjes danken dat je nog iéts overhoudt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten