Tsjechische premier wil verenigd Europees Leger: laten we dat nou vooral niet doen

Geen categorieaug 23 2016, 9:00
Samen staan we sterk?
De premier van Tsjechië wil dat er een verenigd Europees leger komt:
https://twitter.com/WilmerHeck/status/767983731621724160
De voormalige eigenaar van De Dagelijkse Standaard, Joshua Livestro, ziet daar blijkbaar wel het één en ander in:
https://twitter.com/JoshuaLivestro/status/767984381944299528
Ik kan me er iets bij voorstellen dat eurofielen dit een geweldig mooi plan vinden, maar helaas denk ik daar toch net een beetje anders over. De Europese Unie is nu al te machtig en te groot. Als we ook nog eens een soort van EU-leger in elkaar zetten weten we echt zeker dat we uiteindelijk eindigen met de Verenigde Staten van Europa.
In plaats van steeds weer te roepen dat Europese landen hun legers moeten verenigen moeten individuele lidstaten Defensie eindelijk weer eens serieus nemen. De meeste Europese landen spenderen bijna niets aan de krijgsmacht. Omdat Rusland daar heel anders mee omgaat heeft dat land een geweldig groot leger -- waar Europese leiders angst voor hebben -- terwijl bij ons piloten geen helicopters hebben en soldaten hun helmen moeten delen.
Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en, jawel, Nederland moeten gewoon zelf flink investeren in hun krijgsmacht. Als die landen dat doen is er helemaal geen reden om een verenigd Europees leger op te zetten: in gevallen van nood kunnen die landen dan een alliantie sluiten en de Russen -- of wie dan ook -- buiten de deur houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten