Zwarte muzikant Willy Wartaal: “Negers zijn ook racistisch”

1024px-Ollie-Ivo-2011
Foto: Magnetron music / Wikimedia Commons

Hé, dat is nog eens een verfrissende kijk op de zaken.

Laten we eerlijk zijn: het racismedebat in Nederland is de afgelopen jaren flink op hol geslagen. Aangedreven door die vermadelijde Zwarte Pieten-discussie zijn bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan. De één verwijt de ander te makkelijk over het eigen slavernijverleden heen te stappen, de ander verwijt de één juist overmatig te leven in het verleden.

Wie er gelijk heeft is een discussie-onderwerp voor een volgende keer. Vandaag wil vooral de rapper Willy Wartaal (bekend van De Jeugd van Tegenwoordig) belichten, die zich als één de weinig prominente zwarte Nederlanders nooit in deze discussie begeven heeft. Omdat hij het niet een bijster relevant onderwerp vindt – liever richt hij zich gewoon op het maken van muziek. Liever cultuurmaker dan culture warrior. Ik respecteer dat.

Maar nu zeker aan de overkant van de Atlantische Oceaan de racismediscussie steeds verhitter werd en dit regelmatig lijkt over te slaan naar Nederland, werd het Willy even te heet onder de voeten. En dus had hij richting de VARA-gids het volgende te zeggen over de hele gang van zaken:

“Willy Wartaal heeft niet de behoefte om zich te mengen in het zwartepietendebat of in discussies over discriminatie in het algemeen. De presentator en muzikant kan zich daar ‘nou echt niet kwaad om maken’.

In gesprek met VARAgids zegt Willy hierover: “Als blanke mensen zich bruin schminken, dan denk ik niet: hé, ze doen mij na. Het zijn gewoon blanke mensen met bruine schmink op hun gezicht. Moeten zij weten. Negers zijn ook racistisch. Surinamers noemen Hindoestanen ‘koelies’ (sjouwer), die hebben het nooit over ‘Hindoestaande mensen’. En Afrikanen zijn Bokoes (stinkvis). Maar als blanken zich bruin schminken, is er opeens iets heel ergs aan de hand. Je moet niet vergeten dat je een minderheid bent in een land van blanken.”

Laten we niet vergeten: een instinctieve afkeer van mensen die er anders uitzien is helaas een menselijke eigenschap, en zelfs een universele menselijke eigenschap. Je moet dus ook niet heel boos worden op andere gemeenschappen in eigen land terwijl er in eigen kring nog een hoop ten goede te versleutelen valt.

Willy Wartaal heeft daar zinnige dingen voer te zeggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  Deze zwarte man wilt de blanken hun alleenrecht op racisme ontnemen. Daar moet de VARA iets aan doen.

 2.   

  “Willy Wartaal heeft daar zinnige dingen over te zeggen.”
  Ingenieuze zin. Taalkundig is ie Willy Wortel.
  Vooral in verband met de achternaam Wartaal is hij leuk gevonden.
  Die Wartaal kletst zeker niet uit zijn nek.
  Het punt tegenwoordig is dat mensen van elke virtuele scheet sterk oververhit raken. Willy Wartaal daarentegen is een coole gast.
  Deze man verbindt niet. Hij houdt gewoon zijn mond en maakt muziek, waar hij goed in is.
  Misschien is Sylvana wel goed in truien breien. Kan ze beter gaan doen.
  Het internet verbindt niet meer. De Olympische Spelen verbinden niet meer, want deze Palestijn wil niet bij die Joodse Palestijn in de Olympische bus zitten en Russische lichamelijk gehandicapte atleten zouden ook doping gebruiken? Ik geloof er niks van. Begint de hele heisa weer opnieuw? Dit is Rusje pesten.
  Eigenlijk moeten mensen in een café een glaasje met elkaar drinken en een praatje maken, in plaats van elkaar op Facebook of met Twitter te treiteren.
  Hier op DDS is het ook wel tof. Allemaal mensen met olifantenhuiden, want ze blijven maar doorgaan.

 3.   

  Goh, daar kijk ik echt van op.

 4.   

  Aardig stuk, maar dit is onzin:

  ‘Laten we niet vergeten: een instinctieve afkeer van mensen die er anders uitzien is helaas een menselijke eigenschap, en zelfs een universele menselijke eigenschap.’

  Als dat waar zou zijn, zouden er niet zoveel interraciale huwelijken worden gesloten. Beter zou men spreken van het achterlijke Westen tilt te zwaar aan elke scheet en interpreteert dat als zijnde racisme.
  Als ik zie hoe mijn kleinzoons een loopje nemen met hun eigen ogen en dat graag nog wat prononceren door hun vingers bij de ogen te zetten waardoor ze een karikatuur maken van zichzelf en onderwijl wat hakkietakkietaal blaten, dan vrees ik dat het Westen een behoorlijk eind van het pad is geraakt.
  Elke idioot die weer wat te melden heeft en racisme gilt haalt de voorpagina’s, er ontspannen mee om te gaan, schijnt onmogelijk.

 5.   

  Eindelijk een Zwarte man die zijn hersens gebruikt.
  Daar wil ik wel een biertje mee drinken op een terras.
  We hadden Zwarte vrienden . Zelfs regelmatig Sinterklaas mee gevierd. Maar door dat geklier over Zwarte Piet, trokken ze zich terug.
  PvdA vrienden hadden we, toen ze wisten dat we PVV stemden, waren we racisten.
  Wat mankeert de mensen toch.

 6.   

  Zwarte muzikant Willy Wartaal: “Negers zijn ook racistisch” Natuurlijk heeft deze zwarte muzikant een punt, onomstotelijk heeft hij gelijk mijns inziens. Wanneer men zich beweegt in een kleine groep mensen van dezelfde huidskleur, mentaliteit, opleiding en sociale omgang. Bovendien als men in deze groep zo links is als een draaideur dan is bijna alles geoorloofd om snel de racisme kaart te trekken om een ieder die een afwijkende mening heeft de mond te snoeren. Discriminatie op grond van iemands ras komt voor bij alle rassen mijns inziens. Beter is op iemand zijn lichaamstaal te letten dan weet je meteen of de racisme kaart wordt getrokken of niet. Zowel blank en zwart maakt zich schuldig aan racisme, het zijn niet allen de blanke die de racisme kaart trekken…

 7.   

  Discriminatie zit in ieder mens, blank of zwart geel of rood, maar als je op discriminatie een taboe gaat leggen, kweekt men vanzelf racisme.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!