Amerikaanse presidentskandidaat Gary Johnson: 'Aleppo? Wat is dat joh?!'

Geen categoriesep 08 2016, 16:00
Volgens veel mensen is Gary Johnson de enige 'serieuze' kandidaat in de race voor het presidentschap in Amerika.
Johnson is namelijk de oud-gouverneur van de staat New Mexico. Hoewel hij omringd werd door Democraten was hij een (gematigde) Republikein, die met name een aardig record had op het gebied van economische onderwerpen. Zijn running mate is William Weld, voormalig gouverneur van Massachusetts. Ook Weld was dus gouverneur van een Democratische staat, maar was zelf een Republikein. Tegenwoordig komen ze allebei uit voor de Libertarian Party.
Beide heren waren in hun tijd populair en behoorlijk succesvol.
Als gevolg van hun imago dat deze heren 1) klaar zijn voor deze banen en 2) vergeleken met Donald Trump en Hillary Clinton zowaar normaal zijn, doen ze het steeds beter in de peilingen. Goed nieuws voor hen en, als de verhalen over hen kloppen, ook voor de rest van de wereld. Je moet er immers niet aan denken dat een egoïstische pestkop als Donald Trump óf een corrupte socialist als Hillary Clinton het voor het zeggen krijgt in Amerika.
Helaas blijkt Johnson toch net wat minder klaar te zijn voor de functie van president dan hij en zijn vrienden in de media ons willen doen geloven:

Libertarian candidate Gary Johnson was caught by surprise on Thursday morning during a visit with MSNBC on what was — in no way — intended to be a “gotcha” question.

Morning Joe‘s Mike Barnicle asked the former New Mexico Governor, “What would you do if you were elected about Aleppo?” referencing the Syrian city that has been the hotbed of airstrikes and the setting for the refugee crisis.

“And what is Aleppo?” he asked with a blank stare to the complete silence of the Morning Joe panelists.

Ja, dat lees je goed. Johnson werd bij een tv-programma gevraagd naar zijn mening over Aleppo -- de Syrische stad waar er al tijden op grote schaal gevochten wordt -- en hij reageert met: "Wat is Aleppo?"
Nou kan iedereen een foutje maken. Zeker Amerikaanse politici kunnen niet altijd grote steden in de rest van de wereld benoemen, wat voor een groot deel komt doordat Amerika zelf zo ontstellend groot en machtig is, waardoor de blik eerst en vooral inwaarts gekeerd is. Maar dat excuus gaat hier niet op. Iedereen die regelmatig een krant leest weet immers wat Aleppo is en waarom die stad er toe doet.
Critici van Johnson zullen deze uitspraken van hem ongetwijfeld gebruiken om hem af te schilderen als een man die a) geen idee heeft wat er in de wereld gebeurt en b) totaal geen visie heeft qua buitenlands beleid. En daarin hebben ze dan misschien nog wel gelijk ook.
Kortom, Amerikanen moeten kiezen tussen een narcistische pestkop, een corrupte hoogbejaarde vrouw, en een wiet rokende onbenul. Triester wordt het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten