Balkenende for the win: het CDA wil inzetten op normen en waarden

Geen categoriesep 11 2016, 20:00
"Wat Rutte doet, heeft niets met normen en waarden te maken. Integendeel."
Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma over de premier. De reden dat hij die term - normen en waarden - opeens weer in de mond neemt is duidelijk: het CDA heeft het gevoel dat andere partijen dit onderwerp proberen te kapen.
De Telegraaf van vandaag legt uit:

’Normen en waarden’, dat is toch het thema van het CDA? Nu de ergernis over relschoppende jongeren groeit en ook andere partijen over normen beginnen, breken CDA’ers zich het hoofd over hoe ze hun ’troef’ in handen kunnen houden.

Gisteren konden zo'n duizend CDA-leden meedenken over het nieuwe verkiezingsprogramma van hun partij. Oud-wethouder Martine Visser gebruikte die gelegenheid, net als veel andere christen-democraten, om zich maar weer eens hard te maken voor 'normen en waarden.' Volgens haar proberen andere partijen, en dan met name de VVD, dat onderwerp over te nemen. "Normen en waarden, dat was toch ons thema?" zei ze tegen haar partijgenoten.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Kandidaat-Kamerlid Julius Terpstra was het daar helemaal mee eens. Hij vindt dat Visser gelijk heeft dat dit thema weer van stal gehaald moet worden. Toen een andere CDA'er daarop zei dat het allemaal wel erg op de Balkenende-jaren begon te lijken antwoordde Terpstra:

"Balkenende kwam niet veel verder dan ’ruim de sneeuw van je stoep op’ als hem over normen en waarden werd gevraagd. Dat vond ik wat beperkt. Nu zijn we fundamenteler bezig, hebben we het over ’alles als individu maar willen mogen’ versus de plichten die je hebt."

Op zich is er natuurlijk niets mis met dit debat. Sterker nog, Nederland heeft inderdaad normen en waarden nodig, die ontbreken tegenwoordig maar al te vaak. Over het algemeen doen we net alsof dit alleen voor de onderklasse geldt, maar dat is eigenlijk niet waar. De midden- en bovenklasse weten hun gebrek aan normen en waarden alleen mooier te verpakken. Als je de verpakking wegscheurt zie je echter al snel dat ook zij in moraal opzicht totaal zijn losgeslagen.
Dat gezegd hebbende kun je niet zomaar met 'normen en waarden' komen; je moet die ergens op baseren. In het verleden had het CDA de moed om het verband te leggen tussen waarden en de Bijbel, en dus tussen ethiek en het christendom. Tegenwoordig is dat anders. Als je naar een gemiddelde CDA'er luistert vraag je je regelmatig af waar die 'C' toch eigenlijk voor staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten