Chaos in Duitsland: asielzoekers en rechts-extremisten gaan op de vuist in gigantische vechtpartij

Geen categoriesep 16 2016, 13:00
Wir schaffen das nicht!
Één jaar na dato wordt steeds duidelijker hoe ontzettend fout Angela Merkel zat met haar beruchte uitspraak "Wir schaffen das". Het tegendeel blijkt immers waar: Duitsland is tot op het bot verdeeld, berichten over misdaad en aanrandingen zijn aan de orde van de dag, en oude demonen lijken te herleven als reactie op de komst van de migranten. In het stadje Bautzen in Sachsen, niet ver van Dresden, heeft zich deze week een gigantische vechtpartij afgespeeld tussen asielzoekers en lokale bewoners.
20 asielzoekers gingen op de vuist met zo'n 80 inwoners van het stadje. Volgens de politie begon de confrontatie op het centrale plein van de stad. De groep asielzoekers werd uitgedaagd en uitgescholden door een grote groep extreem-rechtse figuren. Toen de politie de twee groepen uit elkaar wilde halen, werden ze door de asielzoekers belaagd met stokken en stenen, waarop de politie de groep uit elkaar dreef met pepperspray en wapenstokken.
Toen de groep eenmaal de aftocht blies, werden ze door de extreem-rechtse inwoners achtervolgd en de halve stad werden doorgejaagd, om uiteindelijk weer in hun asielzoekerscentrum toevlucht te nemen. In Bautzen, een stadje van 40 duizend inwoners, zijn vier asielzoekerscentra. Volgens veel Duitsers is dat vragen om spanningen, zeker omdat de meeste asielzoekers jonge mannen zijn die weinig te doen hebben en dan rottigheid gaan uithalen.
Aan de andere kant maken Duitsers zich zorgen om de opkomst van extreem-rechts. In het voormalig communistische Oost-Duitsland zijn neo-nazistische bewegingen vrij populair. Spanningen met asielzoekers spelen dit soort groepen natuurlijk in de kaart, en omgekeerd is het zo dat de aanwezigheid van neo-nazi's de kans op gewelddadige confrontaties met asielzoekers alleen maar vergroot.
In feite is het natuurlijk kortzichtig om de schuld alleen maar bij de asielzoekers of slechts bij extreem-rechts te leggen. Niet alle asielzoekers zijn immers criminelen, en niet iedere bezorgde Duitser die zich tegen de komst van immigranten keert, is een aanhanger van het nationaal-socialisme. Wie wél blaam treft, is Angela Merkel. Haar "wir schaffen das" blijkt een miskleun van historische proporties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten