De imam weet het wel: “De Islam en democratie zijn simpelweg onverenigbaar”

abduladhim_1
Foto: Screenshot YouTube / Mazin Abdul-Adhim

Het is een waarheid die wij wel kennen, maar die nog steeds door grote groepen ontkend wordt: democratie en de Islam gaan onmogelijk hand in hand. Deze Canadese imam legt nog even haarfijn uit waarom het zo wringt tussen deze twee begrippen.

Je hebt ze overal: mensen die halsstarrig blijven beweren dat moslims prima kunnen meedraaien in een democratische samenleving. Dat is niet per se gelogen, maar ook niet helemaal waar. De Canadese imam Mazid Abdul-Ahmid legt uit hoe dit precies zit in een video, waarmee hij reageert op een stuk waarin gesteld wordt dat de Islam en democratie wel degelijk samengaan.

Volgens dit laatste stuk is er prima bewijs voor die bewering. Het klopt, in het grootste deel van het Midden-Oosten kun je niet over democratie spreken. Dictaturen en in het beste geval koninkrijken zijn daar het devies, en dus lijkt het niet logisch dat moslims iets met democratie zouden hebben. Echter: de meesten wonen helemaal niet in het Midden-Oosten, maar daarbuiten. Zo’n 60% van alle moslims leeft in Oost-Azië, in landen als Indonesië. Daar is wel degelijk sprake van (vormen van democratie), en die mensen draaien daar toch ook prima mee? Zoals de Arabische Lente liet zien, zijn ook genoeg mensen bereid om voor democratie op te komen. Waarom zouden ze dat doen als het niet te verenigen is met hun geloof? Oftewel, de combinatie is in de praktijk prima te maken.

Helaas maakt de schrijver daar, zoals de imam duidelijk maakt, een grote denkfout. Ja, het klopt dat veel moslims in democratieën leven en willen leven, en deze dus weten te verdragen. Maar daar gaat het helemaal niet om. Er is namelijk een fundamenteel verschil tussen wie de soevereiniteit in een land heeft, en wie de authoriteit is. Abdul-Ahmid legt het verschil uitstekend uit:

Sovereignty: In a democracy, man is the sovereign legislator, so laws are legislated based exclusively on the will of the people. In Islam, on the other hand, Allah (swt) is the Sovereign Legislator, so laws are legislated based exclusively on the texts of the Qur’an and Sunnah; the people have no right or capability to make Halal into Haram, or Haram into Halal, no matter how many people vote in favor of it.

Authoriteit is echter iets anders:

In a democracy, man has the right to elect his ruler. In Islam, man has the right to elect his ruler.

Nee, dat is geen typfout: in een democratie en binnen de Islam kunnen mensen allebei hun (wereldlijke) leiders kiezen. Die leiders hebben echter niet het mandaat om ook daadwerkelijk wetten op te stellen over de dingen die er echt toe doen. Nee, het enige wat een gekozen leider eigenlijk zou moeten doen, is erop toezien dat men de islamitische wetten – de welbekende shariawetgeving – zo goed mogelijk naleeft. Dat is leuk en aardig, maar wat heeft het voor zin om de keuze te maken tussen verschillende kandidaten die uiteindelijk toch allemaal precies hetzelfde zouden moeten doen? Precies, helemaal niets. In de praktijk is het dus niet nuttig om deze twee totaal verschillende ideologieën met elkaar te proberen te combineren, want inherent aan de Islam is dat het haar wetgeving boven alle andere stelt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen versie van de Islam mogelijk is die deze onmogelijkheid opheft. Voorwaarde daarvoor is echter wel dat de sharia helemaal losgelaten wordt, en dat het geloof net zoals vele andere religies verdergaat zonder wereldlijke wetten. Helaas is zo’n georganiseerde sharia-loze nog een verre droom, die ik in tijden van oprukkend salafisme niet snel zie ontstaan.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

8 reacties

 1.   

  “Democratie is als een trein. We stappen uit wanneer we aankomen op het station dat wij wensen”. Erdogan

  De moslims weten het wel – de islam en democratie zijn onverenigbaar – nu de politiek-correcten/de linksen nog.

  Helaas denken zij alles beter te weten. Zelfs de opvattingen vanuit de islam interpreteren zij zoals die hen uitkomen.

  1.   

   Dat is het juist probleem met dat soort links correcte volk beste Wachteres. Zij weten het inderdaad altijd beter dan deze Imam die nota bene islamiet is en ervoor gestudeerd heeft net als bijvoorbeeld zoals de linkse groenen meer verstand hebben van de visserij dan de visserman terwijl zij nog nooit op zee gevist hebben of een vissersschip van dichtbij hebben gezien. En dat soort volk moet je geloven? Kom nou!

 2.   

  Het nadeel van de democratie is dat degene die haar eerlijk bejegent wordt in alles belemmerd terwijl een ander die haar niet serieus neemt, mag zich alles veroorloven.

 3.   

  Het argumernt van de imam geldt voor alle religies;

  ‘In a democracy, man is the sovereign legislator, so laws are legislated based exclusively on the will of the people. In Islam, on the other hand, Allah (swt) is the Sovereign Legislator’

  Ook volgens Christenen is God de enige wetgever.

  1.   

   Nog1. Christenen doen er niks mee, voor moslims is het opdracht de sharia boven de Grondwet te stellen.

   1.   

    @ Houtlijm

    Je schrijft ‘Christenen doen er niks mee’ maar dat is niet zo.
    Zomaar wat namen; Scott Roeder, Eric Robert Rudolph, Paul Jennings Hill, Charles Barbee, Robert Berry, Jay Merelle enz enz.

    Of organisaties als the Army of God, Lambs of Christ,Concerned Christians. om maar enkele christelijk-trerroristische organisaties te noemen.

  2.   

   Ach gut, een jij-bak. Wat leuk!

   1.   

    Iemand die geen verschil wenst te zien tussen de mate van wettigheid binnen islam (de sharia is een zeer gedetailleerd en omvattend wetssysteem) en het christendom met z’n 10 geboden maakt zich schuldig aan denkluiheid, ongenuanceerdheid en in essentie aan het steunen van de meest fascistoïde en mensvijandige religie die ooit is uitgedacht.

    Nog1 doet het! En zo iemand staat nog voor de klas ook. Arm Nederland.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!