baudet

Een prima idee: Thierry Baudet en Forum voor Democratie willen democratische vernieuwing

Geen categoriesep 25 2016, 15:00
Eerder vandaag werd bekend dat Thierry Baudet zijn Forum voor Democratie verandert in een echte politieke partij -- met leden.
Onze eigen Tim Engelbart was daar bepaald niet van onder de indruk. Wat hem betreft voegt Baudet weinig toe aan het politieke landschap; hij lijkt slechts te herhalen wat VNL en de PVV ook al zeggen, aldus Tim. Misschien dat dit deels klopt, maar ik ben het niet met hem eens dat de FvD werkelijk niet van toegevoegde waarde is. Kijk maar eens naar de speerpunten uit het programma:
Kortom, Forum voor Democratie is een partij die zich geheel en al richt op democratische vernieuwing. Dat is hét punt waar deze partij zich mee bezig gaat houden. Het is dus een gespecialiseerde partij (in ieder geval op dit moment).
En dat is natuurlijk wel degelijk van toegevoegde waarde. Andere partijen die het met sommige van deze standpunten eens zijn, zijn maar al te vaak bereid om die waarden in te ruilen om andere doelen te verwezenlijken. Dat is feitelijk wat er de afgelopen decennia met D66 gebeurd is. Die partij was ooit voor democratische vernieuwing, maar daar is nu niets meer van over omdat de partij die vernieuwingen wilde inruilen om andere doelen te bereiken.
Bij een partij die daar alleen maar mee bezig is ligt dat natuurlijk anders. Als zo'n club in het parlement komt heeft het een duidelijk mandaat: de reden dat mensen erop stemmen is om die democratische vernieuwing af te dwingen. Dat geeft zo'n partij a) minder bewegingsruimte maar b) ook meer impact.
Daar komt bij dat het Forum echt leuk bezig is (ja, ik gebruik het woord 'leuk' in een politiek stuk). Kijk maar eens naar enkele punten op de website van de partij:
screen-shot-2016-09-25-at-12-33-25
Met andere woorden, het Forum wil een platform zijn voor democratische vernieuwing. Het moet niet alleen van bovenaf -- vanuit Den Haag -- komen, maar van onderaf, vanuit de samenleving zelf.
Anders dan Tim denk ik dus niet dat we het Forum nu al moeten afschrijven of dat deze nieuwe partij niets toevoegt aan het huidige politieke stelsel. Meer keuzemogelijkheden is alleen maar goed, zeker als een deel van die keuzes uit partijen bestaat met echte specialisaties en kernpunten die niet-onderhandelbaar zijn. Of ik ook zo positief ben over het Forum wat betreft diens buitenlandpolitiek, als dat ontwikkeld wordt, weet ik niet, maar de idee van een 100% focus op democratische vernieuwing is wel degelijk waardevol.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten