Geert Wilders veegt de vloer aan met Tunahan Kuzu: 'Nee, dit is niet uw land!'

Geen categoriesep 21 2016, 20:38
Boem! Dat noemen we nou een politieke oorvijg. Of eigenlijk: een politieke atoombom.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zijn er vandaag al verschillende mooie confrontaties geweest. Denk maar aan Wilders versus Roemer: links tegen links, maar de ene multiculturalist pur sang, terwijl de andere juist nationalistisch is en de grenzen op slot wil gooien. Het was schitterend om te zien hoe die twee elkaar bestreden.
Of eigenlijk: hoe Wilders Roemer aanpakte.
Maar dat was niet de enige felle discussie die Wilders vandaag had. Hij en Sybrand Buma (CDA) gingen elkaar ook al hard te lijf, maar de kers op de taart was toch wel een discussie tussen de PVV-leider en Tunahan Kuzu, de nationalistische Turk en Erdogan-fanboy die op de één of andere manier in óns parlement gekomen is:

18.46 uur: Ook Kuzu loopt naar de microfoon. Hij noemt de uitingen Wilders discriminatie. "Dit maakt ons land slechter, dit maakt ons land slechter. Dit is ook mijn land, en van alle mensen met een andere achtergrond."

18.47 uur: Wilders reageert fel: "Nederland is niet uw land, dat heb ik vorige week ook al gezegd. U ondersteunt Erdogan. Het zou u sieren als u uw paspoort inlevert."

Natuurlijk zijn er Nederturken die écht eerst en vooral Nederlander zijn. Sterker nog, ik heb zelf zulke Nederturkse vrienden. Ze hebben weliswaar ook een band met hun Turkse achtergrond, maar dat is geen enkel probleem. Het gaat erom dat je je deel voelt van de Nederlandse maatschappij en je ook zo gedraagt.
Helaas geldt dat Kuzu natuurlijk eerst en vooral overkomt als een Turkse lobbyist die toevallig (of eigenlijk: niet toevallig) in het Nederlandse parlement terecht gekomen is. Daar behartigt hij nu alleen maar de belangen van Ankara én die van andere Nederturken die zich eerst en vooral Turks in plaats van Nederlander voelen.
Wilders' kritiek op Kuzu is dus weliswaar hard, maar ik denk dat er héél veel Nederlandse kiezers zijn die er net zo over denken. En eigenlijk ook heel veel andere volksvertegenwoordigers. Het verschil zit 'm er alleen maar in dat Wilders deze gedachte hardop uitspreekt.
Nou ja, dat zijn we wel van hem gewend, nietwaar?
Overigens ga ik ervan uit dat we de komende jaren een paar spetterende debatten gaan zien tussen Wilders en Kuzu. Dit is het begin van de politieke oorlog tussen beide heren (en partijen), maar er zal ongetwijfeld nog véél meer vuurwerk komen. Zowel voor de verkiezingen als erna -- want, jawel, helaas sleept DENK vrijwel zeker een paar zetels binnen. En misschien nog wel meer dan "een paar" ook.
Hier de gehele inbreng van Geert Wilders bij de Algemene Politieke Beschouwingen van vandaag:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten