Geheel terecht: Pieter Omtzigt wint Prinsjesprijs 2016

Geen categoriesep 17 2016, 19:00
De prijs is bedoeld voor de politicus die van bijzondere betekenis is voor de parlementaire democratie van Nederland. Dat is Omtzigt zonder meer.
Het CDA ligt de laatste jaren met enige regelmaat onder vuur -- zeker vanaf rechts -- maar er is altijd één Kamerlid die door iedereen (op rechts) de hemel wordt ingeprezen: Pieter Omtzigt. En dat is volkomen terecht. De Tukker heeft namelijk ongelooflijk veel kennis, onthoudt feiten als geen ander, controleert de overheid genadeloos, zeker als die faalt, en is al-tijd onvermoeibaar aan het werk. En dan bedoel ik echt 24/7. Deze man kent geen 'ruststand.' Hij is altijd bezig, en normaal gesproken ook nog eens met belangrijke onderwerpen die door de rest van de politiek het liefst genegeerd worden.
Vanwege zijn tomeloze inzet werd Omtzigt door zijn partij eerder deze maand al beloond. Hij staat namelijk vierde op de conceptkieslijst. Dat is nogal een verschil met eerdere verkiezingen, waar hij onderaan werd gezet omdat de leiding van het CDA graag van hem afwilde. Nu wordt hij dus, eindelijk, erkend en omarmd door zijn partijgenoten.
Dat is mooi, maar het verhaal wordt nóg mooier. Omtzigt ontvangt dit jaar namelijk ook de Prinsjesprijs: een prijs voor een politicus (of politica) die van bijzondere betekenis voor de palementaire democratie is. Het juryrapport van de groep achter de prijs legt uit:

"Hij vervult met zijn scherpe geest en sterk ontwikkelde gevoel voor rechtvaardigheid een onmisbare rol als 'luis in de pels' van het kabinet."

Daarbij worden zijn "onvermoeibare inzet voor de ‘gewone burger’ waar het gaat om falen van de overheid" en zijn ongenaakbare feitenkennis geroemd.
Voor de verandering hebben we dus eens goed nieuws te melden: één van de weinige politici die daadwerkelijk iets nuttigs doen krijgt eindelijk erkenning. En daar kunnen wij alleen maar blij mee zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten