Iran mag na sancties weer meedoen en dreigt: "We gaan Tel Aviv en Haifa in de as leggen!"

Geen categoriesep 23 2016, 21:00
Hef de sancties tegen Iran op, zeiden ze. We hebben een geweldig verdrag met Iran, zeiden ze.
Begin dit jaar kwam het Witte Huis trots met het nieuws dat er dan eindelijk een deal was met Iran over het kernwapenprogramma van de Iraniërs. Nadat dit land lange tijd gebukt had moeten gaan onder zware sancties, viel het te verwachten dat ze niet anders zouden kunnen dan hun plannen voor kernenergie en -wapens opzij te zetten. Het Westen had dit met de nodige diplomatieke druk best kunnen bewerkstelligen, maar op één of andere manier is men uiteindelijk akkoord gegaan met de status quo, waarin er eigenlijk helemaal niets anders is dan voor het instellen van de sancties.
Natuurlijk, op papier is Iran het braafste jongetje van de klas geworden. Kernenergie zal alleen voor vreedzame doelen gebruikt worden, en kernwapens zijn al helemaal uit den boze. Inderdaad: dit is precies wat het land ook al beweerde voordat de sancties ingingen, en we weten hoe serieus ze dat meenden. Het enige verschil is dat er nu controle op het naleven van deze belofte zal zijn. Controle die nauwelijks uit te voeren zal zijn, alleen al omdat het onmogelijk is om te weten of Iran niet 10 locaties openstelt en één of twee daar in het geheim naast bouwt, om daar vervolgens minder vreedzame doelen mee na te streven.
Iets wat des te meer reden geeft om te twijfelen aan de oprechtheid van deze afspraak, is de militaire parade die de ayatollah deze week organiseerde in Teheran. Om te 'vieren' dat men in 1980 succesvol aartsvijand Irak binnenviel, werden de nieuwste snufjes op het gebied van wapentuig getoond, een beetje à la Noord-Korea. Het grote verschil tussen die twee landen is echter dat de Noord-Koreanen een stel amateuristische pestkoppen zijn, terwijl de Iraniërs wel degelijk de kennis hebben om langeafstandsraketten mét kernkoppen te bouwen. Het doel dat ze met dit wapentuig ooit hopen te raken wordt ook niet mysterieus over gedaan: Israël is en blijft de grootste vijand. De vreedzaamheid van het regime kwam uitstekend naar voren op een groot spandoek aan een vrachtwagen in de parade met de leus: "Als de leiders van het Zionistische regime een misstap zetten, zal de Islamitische Republiek (Iran, red.) Tel Aviv en Haifa in de as leggen."
Het zijn toch zulke fijne mensen, die Iraniërs. In ieder geval hebben ze één eigenschap die ik wel kan waarderen: ze zijn 100% eerlijk over hun intenties. De vraag is waarom wij de oogkleppen op houden en steeds vaker weigeren te zien hoe de wereld echt in elkaar zit, zelfs als ze in ons gezicht schreeuwt dat genoeg mensen écht niet het goede met ons voor hebben. Hoe lang gaat deze Westerse ontkenningsfase nog duren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten