Jesse Klaver: 'Ideeën SP en GroenLinks zijn voor 90 procent hetzelfde'

Geen categoriesep 21 2016, 14:00
Jesse Klaver vertelt aan Dominique van der Heyde dat de ideeën van de SP en GroenLinks feitelijk kopieën van elkaar zijn. Daar ben ik het helemaal mee een. Kan iemand mij uitleggen waarom het dan twee verschillende partijen zijn?
In gesprek met Dominique van der Heyde zei Jesse Klaver -- de nieuwe golden boy van links -- zojuist dat de zorgplannen van zijn partij, GroenLinks, en die van de SP van Emile Roemer voor 90 procent hetzelfde zijn. De enige verschillen, zei hij, zijn redelijk onbelangrijk. Het gaat om nuances en details. Voor de rest zijn de plannen van de twee partijen feitelijk kopieën van elkaar.
Een opmerkelijke uitspraak. Normaal gesproken doen politici er immers zoveel mogelijk aan om zich van elkaar te onderscheiden. Klaver zegt nu feitelijk dat als de linkse kiezer zorg belangrijk vindt, het niet zoveel uitmaakt op welke partij hij stemt: GroenLinks of de SP, de verschillen zijn minimaal.
Je zou denken: een beetje merkwaardig. Maar misschien is dat eigenlijk helemaal niet zo. Klaver weet namelijk dat hij charismatischer en kundiger overkomt dan Roemer. Natuurlijk is hij dat niet, maar die uitstraling heeft hij wél. In de politiek is perceptie maar al te vaak realiteit. Klaver profiteert daar duidelijk van.
Er zijn linkse kiezers die in maart op de SP zullen stemmen, puur en alleen omdat ze denken dat die partij inhoudelijk betrouwbaarder is dan GroenLinks. Of dat de SP er echt voor de kleine man is, terwijl GroenLinks toch een beetje de partij van, voor en door aan de universiteit afgestudeerde hippies is.
Klaver wil dat soort kiezers nu duidelijk maken dat de inhoudelijke verschillen tussen de SP en GroenLinks bijzonder klein zijn. Hij hoopt ze daarmee zover te krijgen dat ze tóch op hem stemmen: de man die het steeds beter doet in de peilingen en die door het hele journaille behandeld wordt als toekomstige premier. 'De risico's zijn minimaal,' zegt hij eigenlijk, 'maar bij ons krijg je er een charismatische jongen met goede mediarelaties gratis en voor niets bij. Stem GroenLinks!'
Volgens de meest recente peilingen staat de SP virtueel (ruimschoots) op winst. Het is nog maar zeer de vraag of Roemer die peilingen kan verzilveren. Als ik een gokker was zou ik mijn geld eerder op Klaver zetten: hij is knetterlinks, maar komt op tv veel beter over dan de saaie en dommige Roemer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten