Pegidavoorman Edwin Wagensveld gearresteerd omdat hij een shirt met nazikruis aan had

Als je die titel leest zou je denken: logisch! In de praktijk ligt het even lastiger. Het was namelijk niet bedoeld om sympathie uit te dragen voor het nazisme.

Dit is toch een beetje merkwaardig:

Bij een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida zijn vanmiddag 20 mensen opgepakt: zes demonstranten en 14 tegendemonstranten.

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, werd aangehouden omdat hij weigerde een T-shirt met een hakenkruis uit te trekken of te bedekken. Om diezelfde reden was hij een paar dagen eerder ook al gearresteerd in Amsterdam.

In principe heb ik weinig met Pegida. Anders dan AfD, VNL, en UKIP-achtige bewegingen, vind ik dat Pegida namelijk maar al te vaak op het randje van het (moreel) toelaatbare opereert. Feitelijk zijn zij natuurlijk de Europese versie van de Amerikaanse alt-right beweging. Zoals ik eerder voor de Amerikaanse website PJ Media schreef is die beweging in de kern gewoon racistisch. Er zullen vast mensen met goede motieven bij Pegida zitten, maar over het algemeen beschouw ik die organisatie als een alt-right groepering, waar wij klassiek-liberalen, libertariërs en échte conservatieven niet mee geassocieerd moeten worden.

Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag!
Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag!

Dat gezegd hebbende slaat het natuurlijk volstrekt nergens op om deze man op te pakken omdat hij een shirt aan heeft waarin een figuur de nazivlag in een prullenbak gooit. Hallo, beste dames en heren van de politie, dat is juist een teken dat hij het nazisme verwerpt, niet dat hij ermee sympathiseert.

Zo lastig is het niet om dat te begrijpen zou je denken, maar blijkbaar is dit te gecompliceerd voor de gemiddelde moderne bureaucraat. Die geeft de politie namelijk gewoon opdracht om iedereen met zo’n shirt te arresteren, want HAKENKRUIS.

Zo stupide zie je ze tegenwoordig helaas maar al te vaak. En dat heeft het dan voor het zeggen in ons land.

Overigens: zelfs als hij wel trots met een hakenkruis liep te wapperen had hij natuurlijk niet gearresteerd moeten worden. De vrijheid van meningsuiting moet wat mij betreft absoluut zijn. Als er nazi’s rondlopen in ons land, laten we er dan voor zorgen dat we hen herkennen en vervolgens publiekelijk neersabelen. Het heeft geen enkele zin om dat ongedierte onder het tapijt te vegen en net te doen alsof ze niet bestaan. Helaas, dat doen ze wel.

De veertien tegendemonstranten waren natuurlijk lid van Anti-Fascistische Actie (AFA). Dat is zeg maar het communistische neefje van de neo-nazi’s: ze houden er dezelfde tactieken op na en totalitaire einddoelen op na, met dit verschil dat de AFA voor ‘arbeiders’ zegt te zijn en neo-nazi’s voor ‘Ariërs.’ Voor de rest is het één pot nat, wat er dan ook de reden van is dat Hitler zelf de communisten als zijn voornaamste concurrent zag. Ze visten voor een groot deel in dezelfde vijver.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Ni28

  Ik ben geen fan van Pegida en weet eigenlijk niet veel van deze beweging behalve dat deze altijd negatief wordt afgebeeld. Wat mij stoort is dat gedoe over die hakenkruis. Over de andere symbolen hoor je geen woord terwijl die niet bepaald onschuldiger zijn. Zij zijn alleen niet verboden op moment dat is het enige.

  1. Bromsnor

   Ni28

   Het logo is een hakenkruis dat in de vuilnisbak word gegooid. Het is dus een anti-nazi logo dat door Pegida word gebruikt.

   Het is bizar dat je voor een anti-nazi logo word opgepakt door de politie.

   In Amsterdam en Den Haag werd met ISIS vlaggen gezwaaid en de politie trad niet op en niemand werd gearresteerd. Dat mag dus kennelijk wel.

 2. van Urk

  Het was gewoon dezelfde logo van die hakenkruis dat in de prullenbak werd gegooid. Dus snap ik nog steeds niet waarom die logo strafbaar is. Mag de hakenkruis samen met de andere fascistische symbolen nu wel of niet weggegooid worden? Daarnaast werd er ook nog een man opgepakt die zich gekleed had als radicale moslim(dan kan het wel). Je ziet dingen waarvan je denkt of deze agenten niet wat meer flinker hadden moeten zijn in het oppakken van de moslimjeugd in Zaandam zodat ze volgens Ruttes woorden op konden pleuren i.p.v. autochtone burgers gaan pesten.

 3. ceteris paribus

  Het blijkt dat ik te optimistisch was over de opkomst op de Pegida-demonstratie. Ik voorspelde zeker 150 kaalkopjes maar het waren er maar 60.
  Gelukkig was er wel een politiemacht van 100 man opgetrommeld om het bruine tuig in bedwang te houden. Dat telt dan toch op tot 160.

  1. Ali Yas

   Hoeveel AFA’ers waren er dan?

   1. ceteris paribus

    Volgens mij een man of 10, heer Yas. Dat is het vaste patroon: bruine kaalkopjes willen demonstreren en een paar AFA-pubers vinden dat maar niks. Het is allemaal tuig en het houdt elkaar bezig.

    1. Ali Yas

     Mij lijkt 100 man politie voor 10 man geweldplegers wat overdreven.

    2. observer

     Goh, er zijn 16 AFA’s gearresteerd, dus minsten 16, Simon

  2. Beukman

   Het gaat niet goed met Pegida in Nederland. Nog even, en we krijgen demonstraties om die azc’s toch alsjeblieft open te laten.

 4. Ruud Steunassen

  Rechters die op linkse partijen stemmen willen hun macht misbruiken om Pegida op zijn plaats te zetten, hoewel er vlaggen en symbolen zijn die voor iedere Nederlander autochtoon of allochtoon veel gevaarlijker zijn.
  Rechters verbeelden zich dat zij opvoeders zijn.

 5. Ruud Steunassen

  De reactie van ceteris paribus is een voorbeeld van de overdreven zelfs af en toe hysterische angst, die er heerst voor alles wat marxistisch geconditioneerde lieden voor rechts en dus nazistisch aanzien.
  Rechters zijn van hetzelfde laken een pak.
  Ik hoop dat die lui zich eens gaan schamen dat zij niet naar hervormingsgezinde moslims zijn gaan luisteren, met hen contact hebben gezocht en kritisch met de hele moslimgemeenschap in discussie zijn gegaan.
  Op deze manier leidt men de aandacht af van het werkelijke gevaar om te focussen op een stelletje onbeholpen figuren van Pegida.

 6. Floris

  “Dat gezegd hebbende slaat het natuurlijk volstrekt nergens op om deze man op te pakken omdat hij een shirt aan heeft waarin een figuur de nazivlag in een prullenbak gooit. Hallo, beste dames en heren van de politie, dat is juist een teken dat hij het nazisme verwerpt, niet dat hij ermee sympathiseert.

  Zo lastig is het niet om dat te begrijpen zou je denken, maar blijkbaar is dit te gecompliceerd voor de gemiddelde moderne bureaucraat […]”
  ———————————————————————————-
  Uiteraard begrijpen ze het best wel. Zo dom zijn ze echt niet.

  Ze zoeken dus gewoon een stok om de hond mee te slaan. Dit zijn je reinste fascistenstreken. Machtsmisbruik.

  Ziehier de nederlandse overheid anno 2016.

  Zum kotzen is het.

  En de echte antisemieten (die van de religie van de ‘vrede’) laten ze gewoon ongestraft demonstreren met hakenkruizen in combinatie met de israëlische vlag.

  1. Beukman

   Floris merkt op:
   “Uiteraard begrijpen ze het best wel. Zo dom zijn ze echt niet.
   Ze zoeken dus gewoon een stok om de hond mee te slaan. Dit zijn je reinste fascistenstreken. Machtsmisbruik.”

   Op het eerste gezicht zou ik je gelijk geven. Bij nader inzien toch niet.
   Het is verboden om een hakenkruis te tonen, dat is de wet. Je kan en mag het niet aan de politie overlaten om dit symbool in een context te interpreteren. “Ja maar, agent, dit hakenkruis wordt juist in de prullenbak gekiept hoor!” leidt al snel tot “Dit is geen hakenkruis, maar een Sanskriet symbool, meneer”, uitgesproken door een neonazi met een nazivlag.
   Dit leidt tot willekeur, en dat is ongewenst.

   Het hakenkruis van deze Pegida-meneer was een welbewuste provocatie. Goed bedoeld wellicht, maar hij moet niet gaan zeuren dat hij bonje heeft gekregen.

   1. observer

    Prima, Beuk, alleen verbaast het me dan als een stel moslims vorig jaar met een zeer duidelijk en groot hakenkruis staan te demonstreren voor het parlement in Den Haag daar volledig mee wegkomen????

    1. Beukman

     @Observer
     Als dit waar is, zou ik dat inderdaad niet fraai vinden. Oppakken die lui.

   2. Floris

    “Het hakenkruis van deze Pegida-meneer was een welbewuste provocatie. Goed bedoeld wellicht, maar hij moet niet gaan zeuren dat hij bonje heeft gekregen.”
    ———————————————————————————–
    Dat logo is overgenomen van de duitse Pegida en de gedachte erachter is dat ze er expliciet en voor iedereen zichtbaar afstand mee nemen van het het nazisme, zeer goed wetende dat ze door de linkse islam-apologeten voor neo-nazi’s zouden worden uitgemaakt.

    Het is bizar en tekenend voor de politisering van politie en justitie dat dit totaal wordt genegeerd. Voor mij een duidelijk signaal dat het goed fout zit bij de overheid. En er waren al zoveel tekenen…

    Over provocaties gesproken. Deze provocatie met behulp van het hakenkruis (en hitlergroet) bleef zonder gevolgen: http://www.ad.nl/binnenland/hakenkruisen-en-hitlergroet-gazaprotest-schokt-den-haag~aad778cd/

    Waarom Beukman? Waarom meet onze overheid zo duidelijk met 2 maten?

    1. Beukman

     @Floris
     Je gaat niet in op wat ik schrijf over het interpreteren van hakenkruizen in een context door de politie. Ik neem aan dat je het met me eens bent.

     Wat die demo betreft waarnaar je linkt: ik lees in die link:

     “Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft de politie de vlaggen en borden met hakenkruisen gezien en ingegrepen. De organisatie kreeg te verstaan dat ze onmiddellijk moesten worden weggehaald. En dat is na een oproep van de organisatie ook gebeurd, aldus de zegsman van de gemeente Den Haag.”

     Als dit waar is, is de foto kennelijk genomen voordat de politie ingreep, en is er dus niet met twee maten gemeten.

     1. Floris

      Daar ging ik juist wél op in, Beukman. Politie en justitie NEGEREN de context, te weten het in de PRULLENBAK werpen van het nazi-symbool. De man wordt hier dus in feite vervolgd voor het verwerpen van het nazisme. Dat is de wereld op z’n kop en dat krijg je nu eenmaal als politie en justitie tot in de haarvaten geïnfiltreerd zijn door cultuurmarxisten.

      En jij, trieste linkse dwarsligger die je bent, negeert het ook. Je bent dus geen haar beter.

      Wat die pro-pally demo betreft: je pikt de enige zin uit het artikeltje die je nog voor je onhoudbare standpunt kan gebruiken en dat is een niet te verifiëren bewering van een niet met name genoemde ‘woordvoerder’ van een gemeente die al lang en breed haar geloofwaardigheid heeft verloren. Waar ben je mee bezig, jongen? Waar blijft je objectiviteit? Als je die al had, maar dat terzijde.

      Overigens is er sowieso met twee maten gemeten, want er zijn onder die pro-pally demonstraten geen aanhoudingen verricht. Reden waarom ze het in Amsterdam nog eens dunnetjes over konden doen: http://likud.nl/2014/07/weer-hakenkruisen-bij-anti-israel-demonstratie/

     2. Beukman

      @Floris
      Ik heb uitgelegd waarom naar mijn mening de politie niet naar interpretatie moet zoeken, maar naar sec hakenkruizen. Daar ben je in een grote boog omheen gedraaid.

      Wat wel vreemd is: als jij vindt dat de politie wel steeds moet kijken in wat voor context een hakenkruis is gezet, dan zou jij geen enkele moeite moeten hebben met de borden waarmee de demonstranten in de Haagse optocht liepen. Ook *die* borden waren immers niet bedoeld als een verheerlijking van het nazisme. In tegendeel zelfs. Dat valt uit de context af te leiden.

     3. Anna

      Beukman. VVD burgemeester Van Aartsen heeft niets gedaan tegen de oproepen “Joden aan het gas” en Jihad ISIS vlaggen. Hij heeft veel kritiek gekregen voor zijn laffe handelen.

    2. observer

     Dat bedoel ik

    3. zomaar

     Floris    4 uur ago   
     Daar ging ik juist wél op in, Beukman. Politie en justitie NEGEREN de context, te weten het in de PRULLENBAK werpen van het nazi-symbool. De man wordt hier dus in feite vervolgd voor het verwerpen van het nazisme. Dat is de wereld op z’n kop en dat krijg je nu eenmaal als politie en justitie tot in de haarvaten geïnfiltreerd zijn door cultuurmarxisten.

     ik heb het al meer beschreven , na de tweede wereldoorlog is links sociaal gewoon verder gegaan .

     geen draad verandert !!, niet voor niks is links nu nog voorstander van aparte kledij , (zie topic Boerkini ) , hoe onze @cp zich verweerde tegen iedereen die deze klederdracht afwees .

     makkelijk voor later , hoeven zij geen moeite meer te doen .

 7. toetssteen

  +10 voor Michael!

 8. zomaar

  onze (R)overheid ziet liever deze toestanden .

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/09/356764-356764/

  hier is spraken van een wijk , toch elke stad heeft dit soort wijken (enclaves), maar alla het is de import van tientallen jaren door onze linkse regenten .

  hier tegen demonstreren en het nazi symbool verwerpen , is volgens links uit den boze !!

 9. Anna

  Alles en iedereen die tegen de kern van de problematiek de islam demonstreert is uitstekend bezig. De tactiek van de nazi werd door Pegida bij het afval gegooid. Als de politie nou ook maar zo fel zou reageren tegen moslimfanaten die roepen en met borden lopen “Joden aan het gas” en nazi-vlaggen.

 10. Niek

  Er moeten meer, meer meer

  hakenkruizen
  pinokkio’s
  isisvlaggen
  vvd logo’s
  peggold foto’s
  merkel uitspraken
  EU afbeeldingen van leiders en personeel
  marokkaanse en turkse kwelgeesten

  in prullenbakken gegooid worden…

 11. Theo345

  Michael, leg nu eens uit waarom Pegida Nederland ‘in de kern gewoon racistisch’ is.
  Ik ken veel van de initiatiefnemers persoonlijk, en daar zit geen greintje racisme bij.
  Het is niet meer en niet minder dan afkeer van de islam.
  Wat ook blijkt uit publicaties, logo en spandoeken.

  Wat heb jij nu voor argumenten om aan te tonen dat jij het beter weet dan ik?
  Dat jij Pegida beschouwt als een alt-right groepering (wat is dat?) dat zegt natuurlijk niets.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.