Rutte gaat tekeer tegen PVV: 'Programma is bedreiging voor de rechtsstaat'

Geen categoriesep 05 2016, 9:00
Premier Mark Rutte heeft het helemaal gehad met de PVV. Sterker nog, hij gelooft dat de club van Geert Wilders daadwerkelijk een bedreiging vormt voor de rechtsstaat.
Nou is het niet helemaal duidelijk of hij dat echt denkt of dat hij het slechts als een goede aanvalsstrategie beschouwt, maar in de praktijk is dat natuurlijk om het even. Punt is: hij beschuldigt de PVV ervan de rechtsstaat te willen ontmantelen.
Rutte deed dat gisteravond in het programma Zomergasten.

In het marathon-interview werd Rutte bevraagd over toekomstige samenwerking met de PVV. Rutte herhaalde zijn uitspraken uit De Telegraaf dat elke vezel in zijn lichaam zich daar tegen verzet, vanwege de ’minder, minder’ uitspraken van partijleider Geert Wilders en zijn eerdere ervaringen bij het mislukte Catshuis-overleg uit 2012.

Hij concludeerde dat het verkiezingsprogramma van de PVV "een bedreiging voor de rechtsstaat is." Daarbij wees hij onder meer op het volstrekt fascistische voorstel van de PVV om alle moskeeën te sluiten. Zoals Rutte terecht stelt vormt dat plan een grove schending van de vrijheid van godsdienst; één van de belangrijkste peilers van een vrije samenleving.
Het is tegenwoordig 'normaal' om fascisme en uitgesproken racisme te tolereren, maar helaas voor de PVV doe ik daar niet aan mee. Laten we vooral niet ophouden met het beestje bij zijn naam noemen: de PVV is een fascistische partij. Misschien dat allemaal meevalt als die club aan de macht komt, maar laten we hopen dat dit nooit gebeurt. Als de geschiedenis iets heeft aangetoond dan is het immers dat fascisten en macht een bijzonder kwalijke combinatie zijn.
Tegelijkertijd is het bijzonder frappant dat juist Rutte dit soort uitspraken doet. Hij bekritiseert Wilders, maar heeft geen enkele moeite om zaken te doen met de islamistische autocraat die het voor het zeggen heeft in Turkije. Dat wringt. Als Rutte echt een hekel had aan fascisten zou hij Erdogan al lang de waarheid hebben verteld. In plaats daarvan doet hij zijn best om de Turkse president vooral niet tegen zich in het harnas te jagen.
En dat is niet alles. Hoewel Rutte de PVV een bedreiging vormt voor de rechtsstaat weigert hij tegelijkertijd om een VVD-PVV coalitie uit te sluiten:

Uitsluiten wil Rutte samenwerking echter niet, omdat de VVD geen enkele partij bij voorbaat uitsluit.

Natuurlijk is dat volstrekt belachelijk. Als je werkelijk gelooft dat de PVV een bedreiging vormt voor de rechtsstaat en niets meer of minder dan een club fascisten is (wat het is), dan kun je een coalitie met die partij niet eens bijna in overweging nemen.
Kortom, Ruttes kritiek op de PVV is terecht, maar helaas is de premier volstrekt ongeloofwaardig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten