Terecht! Edith Schippers valt idiote lobby aan die eigen risico in de zorg wil afschaffen

Het is een feit dat de zorg steeds duurder wordt, dus dat iedereen dat in de portemonnee voelt is niet meer dan logisch. Minister Edith Schippers weet de vinger op de zere plek te leggen

We gaan VVD-minister van volksgezondheid Edith Schippers nog missen als ze na de Tweede Kamerverkiezingen van maart aanstaande vertrekt uit de politiek. De politiek zit stampvol met mensen die de hemel beloven en eenmaal aan de macht al die beloftes intrekken, maar niet Edith Schippers. Zij zegt gewoon waar het op staat, óók als die boodschap niet altijd leuk is om te horen.

In het NRC vandaag trekt de liberale bewindsvrouw van leer tegen mensen die het eigen risico van zorgverzekeringen á la €385 hekelen. Deze mensen zijn het er totaal niet mee eens dat ze heus ook zelf wel wat mogen bijdragen aan hun peperdure gezondheidszorg. Weg ermee! Schippers legt uit waarom deze mensen het bij het verkeerde eind hebben:

https://twitter.com/BartTrouw/status/777773194132545536

De volgende keer dat je dus iemand ziet roeptoeteren over ‘marktwerking in de zorg’, ‘afwentelen op de zieken’ en meer van dat soort makkelijke catchfrases, doe dan net als Schippers en trap niet in hun gratis-graties-grraaaatisss-verhaaltje.

We worden allemaal ooit wel eens ziek en zullen allemaal moeten betalen om zorg te krijgen. Maar laat ons dan ook allemaal bijdragen. Het is onverteerbaar dat sommige mensen denken dat zij niet – of minder – hoeven te betalen en al hun ziektekosten voor rekening van de belastingbetaler willen brengen. Gewoon voor jezelf betalen, graag. Zoals Minister Schippers daar ook al over zegt: dat is heel sociaal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Sarko

  Ze is bewindsvrouwe van de VVD, die zijn iets minder sociaal…
  Ga terug naar helft eigen risico en vul het z.g gat maar op met andere bezuinigingen.
  Eigen risico naar inkomen is ook totale onzin met deze vorm van zorg stelsel.

 2. Bart

  Dit artikel laat maar weer eens zien dat de auteur een zeer beperkte blik heeft.
  Je zal maar een chronische ziekte hebben waardoor je al de hoofdprijs betaald voor je zorg verzekering. Vaak betekend het ook dat je geen of moeilijker een normale baan kan hebben daardoor dus je inkomsten zijn al beperkt en daarboven ben je elk jaar ervan verzekerd dat je de volledige eigen bedrage mag ophoesten.

  Echt onverteerbaar dat soort mensen…

 3. Seneca

  Tim, als ik mij niet vergis zijn wij allen verplicht verzekerd. Iedereen betaalt daarvoor maandelijks of jaarlijks – naar mijn mening – een tamelijk fiks bedrag. Daarnaast betaalt iedereen 6% van het jaarlijks inkomen, dat is 6.5% t.l.v. de werkgever en de werknemer 5,5% over maximaal € 52.763,00. Daar komt bij de verplichte eigen bijdrage ad € 385,00 per verzekerde per jaar. Hoe bedoel je graaaatis ziekenzorg? Toevallig kreeg ik verleden week van mijn zorgverzekeraar, een overzicht van de bijdragen die ten laste kwamen van mijn eigen bijdrage. Daar stonden kosten van de apotheker! In augustus van dit jaar had mijn vrouw bronchitis. Dat heeft zij meer gehad en de middelen om die kwaal te bestrijden, zijn telkens dezelfde. Kosten antibiotica: € 0,78. Dit middel dient oraal tijdens een maaltijd, te worden ingenomen. Instructiekosten € 7,50. Inhaler, kosten € 3,48. Instructiekosten 2 x € 13,52. Nog een pilletje, kosten € 1,84. Instructiekosten € 13,52. Werkelijke instructies: 0,0. De medicijnen worden overhandigd met het advies: ‘bijsluiter goed lezen, hoor!’ U weet wat een zorgverzekering in NL kost, een niet gering bedrag. Wat kost een identieke zorgverzekering in België? Tussen € 250,00 en € 300,00 per jaar. Hoe bedoelt u dat met een graaaatis ziekenzorg? Ik heb het helaas al eerder, ook met andere topics, geconstateerd. U roept maar wat en heeft letterlijk van de meeste onderwerpen die u nb zelf schrijft, geen kaas gegeten.

 4. Seneca

  Ik vermoed dat mevrouw Schippers, toen zij deze uitspraken deed, niet haar hoofd maar haar hoed gebruikt. Dus met recht leeghoofdig geklets.

  1. Ni28

   Die lege hoofden moeten afgedekt worden al is het maar een keer per jaar.

 5. ikweetwatikwil

  Als we het over gratis hebben. Wie betaald de zorg van al die gelukzoekers.

 6. ome Bob

  ik begrijp dat er af en toe geen onderwerpen zijn ,
  maaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  ik dacht dacht ik buiten mijn verzekering van pakweg euro 1200 p. jaar
  een eigen risico van euro 385
  ook nog inhoudingen kreeg op mijn AOW en Pensioenen !!
  dus ??
  wat een lulverhaal !!!

  maar komt U per rubberboot , met uw paspoort tussen uw tanden
  vanuit Lybie of Turkije de EU binnen , ??

  dan krijgt u het gewoon voor de kat zijn kut !!!

  1. Seneca

   Ik begrijp uit uw reactie dat u mijn verhaal een lulverhaal!! (sic) vindt. Wilt u dat onderbouwen?

   1. ome Bob

    mijn beste seneca ??????????????????????????????????????????
    ik ben het gewoon voor 1000 % met U eens !!!!!!!!!!!!
    ik vind de stelling van heer TIM bovenin te belachelijk voor woorden !
    daarom als er af en toe geen onderwerpen zijn , sloeg
    op onze verslaggever in Den Haag , gna, gna. gna
    dus ???
    echt 1000 % heeft / had u gelijk
    dooeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 7. Ni28

  De marktwerking in de zorg zou deze goedkoper maken, kwalitatief beter en toegankelijker en eerlijker. Het tegendeel is waar. Het is veel duurder dan voorheen, je krijgt minder voor meer geld, de verzekeraars maken het minder toegankelijk en minder transparant. En is het dus niet eerlijker. De eigen risico is een verkapte belasting die vooral op de ouderen afgewenteld wordt. Een belasting op leeftijd want dan bent je vaker ziek en dat is voor je eigen rekening vinden zij. De artsen zijn boos en de patiënten zijn betalende klanten geworden. De beschaving betekent dat je ook voor de ouderen zorgt. Wij zijn ooit beschaafd geweest maar het wordt snel minder, je portemonnee wordt steeds belangrijker. Wij vullen liever bodemloze putten en smijten met geld i.p.v. het geld voor de gezondheidszorg te betalen. Er blijkt uiteindelijk dat er geld zat is als het nodig is. Behalve voor de zieke burger. Dit systeem deugd niet en moet verdwijnen. De oude systeem was beter en met de nodige controle(want vroeger werd anders met geld gesmeten)zou het gewoon betaalbaar zijn.

  1. toetssteen

   NI28
   Uhuh, als we echte marktwerking zouden hebben wel, men noemt het slechts marktwerking. In realiteit is het één groot ambtelijk gdrocht die de marktwerking onmogelijk maakt.
   Dat eigen risico verdwijnt in dat bureaucratische gat; worden mensen voor betaald die bezig zijn met lucht verplaatsen. Gewoon afschaffen en die stoeltjes in de container. Misschien champignons gaan steken oid.
   Nederland is een overgesocialiseerd land en dat gaat ons allemaal opbreken, immers dit is niet te betalen omdat er steeds meer niet betalers komen. (een marge is nog wel op te brengen onder het mom van charity, maar als de werkenden meer en meer moeten gaan betalen voor mensen die nooit iets kunnen en willen betekenen voor de samenleving, is de rek er snel uit).

   Tja de oplossing is naar een echt vrijmarkt systeem. Dat zal zaken beter en goedkoper maken. Lage belastingen zodat er meer personeel aan zal worden genomen enzovoort. Maar ja, daar wil men niet aan.
   Op joop heet zulks neoliberalisme….. Mja, nou is dat een fancy term ooit gelanceerd door Paul G. Roberts en hij bedoelde daar nieuw links mee, maar ja in de Joopse gangen is dat extreem rechts.

   1. Ni28

    een echt vrijmarkt systeem@ Toetsteen@ Dat is toch ons al eens beloofd, het zou beter en goedkoper worden. De tweede poging zal hetzelfde zijn. Gezondheid is een van de weinige dingen die niet als markt koopwaar mogen aangeboden worden. Net of je tussen een goedkope of dure auto moet kiezen. Wij hebben artsen die gelukkig een ander mentaliteit moeten hebben dan autoverkopers. Die mentaliteit wordt door de marktwerking verpest. Handelaren in gezondheid zullen het worden. Zakenmensen in een witte jas.

 8. Ali Yas

  “Gewoon voor jezelf betalen, graag”

  Serieus? Alsof gezondheidszorg zoiets is als belegde broodjes.

  Een verzekering is ervoor om iets uit te keren aan mensen die pech hebben. Uiteraard wordt daar misbruik van gemaakt, maar dat is een ander verhaal.

  Laten we de opvatting van Tim eens uitvergroten. Een eigen risico is goed, toch? Laten we het in gedachten dan eens verhogen tot 1 miljoen! Iedereen betaalt dan zijn eigen ziektekosten. Dat wil zeggen, iedereen die het kan betalen. De rest kan doodvallen, nietwaar Tim?

  Een eigen risico in de gezondheidszorg werkt niet. Sommige kwalen gaan vanzelf over, daarvoor hoef je niet naar de dokter, maar andere worden steeds erger en daardoor steeds vervelender én duurder om te verhelpen. Een eigen risico zorgt ervoor dat mensen te laat medische hulp zoeken.

  Als je dan toch wilt bezuinigen op gezondheidszorg, verbeter dan juist de toegankelijkheid van eerstelijnszorg en hou mensen zo gezond mogelijk.

 9. Anna

  Gratis zorgverzekering asielzoekers, geen premie, geen eigen risico, geen eigen bijdragen. Die miljarden moeten jaarlijks worden opgebracht. Overheid doet alsof al die moslimmannen en nareizende familie allemaal arm zijn. Niemand weet wat voor bedrag ze hebben staan op islamitische banken. Niemand weet wat over hun bezittingen. Al die tandartsen en apothekers hebben geen geld? Velen gaan wel met vakantie in oorspronkelijke landen. Hallo!

 10. theakemna

  Wat nou gratis en niet zeuren, we betalen over allles wat binnenkomt aan “verdiensten”al enorm veel premie en dan ook nog ieder jaar dat eigen risico dat alleen maar meer wordt!!!! Dus niets gratis en ook de minderbedeelden betalen hetzelfde eigen risico, dus ook niet sociaal, maar a-sociaal!!!!!!

 11. Niek

  Waarom altijd in uitersten? Find the balance is ook nog soms mogelijk.
  a). €385,-
  b). niks

  of none of these above maar
  c). €150,- of €200,- of zo. Bouwt weerstand op voor misbruikers en altijd maar zielige piepers, en spekt ook nog wat die gulzige verzekeringenpot.

 12. RS

  Eindelijk eens een paar mensen aan het schrijven geraakt hier die wel het verschil zien tussen EIGEN BIJDRAGE en EIGEN RISICO!!!!!!!!!!Bravo !!!!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.