Turkije komt zeuren vanwege Rutte’s uitspraak “Pleur op naar Turkije”

Sneu, sneuer, Turkije.

Dit. Dit is echt Erdogans regering ten voeten uit. De godganse dag staan zijn propagandakanalen te roeptoeteren dat sultan Recep Tayyip Erdogan een sterke leider is die al z’n tegenstanders niet alleen komt verslaan, maar ook gaat verpulveren. Niemand zal kunnen ontkomen aan de toorn van het Turkse volk, en daarvoor brengen we zelfs de doodstraf terug! Vuisten op tafel, boze blikken boven borstelige snorren en daar gaan we dan: we zetten duizenden mensen vast, ook zal zijn ze wellicht onschuldig. Dát is president Erdogan en zijn AK-Partij.

Toch is die sterke Turkse leider nu helemaal uit het veld geslagen. Snikkend ligt hij in z’n bed, vanwege één opmerking van Rutte bij Zomergasten afgelopen weekend. Dit is wat Rutte zei:

“Rutte haalde zondagavond hard uit naar Turks-Nederlandse jongeren die na de mislukte staatsgreep in Nederland de straat op gingen en een NOS-verslaggever en een cameraman lastigvielen.

De jongeren schreeuwden leuzen naar ze als ‘rot op’, gingen voor verslaggever Robert Bas staan en duwden de cameraman weg. Rutte zei na het bekijken van het fragment over de jongeren “Ga zelf terug naar Turkije” en daarna “Pleur op, zou ik in plat Haags zeggen.””

En dit was vervolgens de reactie van Turkse zijde:

“Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert nu op zijn website op de uitspraken van Rutte. Turkije zegt dat de aanval op de twee journalisten absoluut niet goed te keuren is, maar zegt ook dat het niet gepast is voor een premier om te generaliseren.

“In Europa zien we steeds meer haat tegenover buitenlanders en meer demonstraties”, zo staat in de verklaring. “In deze periode kunnen dit soort uitlatingen de gezamenlijke inspanningen die zowel Nederland als Turkije heeft gedaan om Turkse Nederlanders goed te laten integreren, schaden.””

Ja, allemaal heel erg voor Turken! Na alle massa-ontslagen, politieke processen, onteigeningen en arrestaties zijn een paar woordjes van Rutte ineens heel gevaarlijk! Over discrepantie gesproken…

Kijk. Zo’n oproep tegen de haat klinkt natuurlijk wel heel vredelievend en mooi, maar we moeten ons er wel van bewust zijn dat deze opmerkingen van Turkije komen. Turkije: het land waar de regering doodleuk iedere Koerd aanziet voor een terrorist, en dat ook bij monde van de regering ook uitdraagt. Waar Amerikanen, Israël, social media-gebruikers, seculieren, Gülenisten en iedereen, iedereen, iedereen die niet precies in het islamistische plaatje van Erdogan past te maken krijgt met haat. Inspanningen om te integreren? In Turkije? Alleen inspanningen om mensen te verstoten en hun leven te verwoesten.

Wat moet Nederland dus doen met die onzinnig vingerwijzing van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken? Volgens is is het enige antwoord dan ook dat Rutte geen lettergreep terugneemt van wat hij in Zomergasten beweerde. En guess what? Voor één keer blijkt Rutte wél over een rechte rug te kunnen beschikken.

Stik er maar in, zeurturken. Of om met Rutte te spreken: pleur maar lekker op!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Wim

  En weer had Wilders gelijk toch Tim wat betreft deze man..

  1. loritta

   Ja, Uw reactie kan ik alleen maar beamen!

 2. van Urk

  In een klein landje met de meeste culturen ter wereld kan je natuurlijk van alles verwachten wat ze meebrengen. Ook het gezeur en bemoeienis van waar ze vandaan kwamen.

 3. ikweetwatikwil

  Natuurlijk, we hebben veel culturen hier. Maar het rare is dat je alleen last krijgt met de alles overheersende islam. En dat is een heel belangrijk verkiezing punt van Wilders. Wilders heeft ook andere punten op zijn concept staan. Maar als de islam zijn zin krijgt, kun je die punten vergeten. Trouwens de andere partijen kunnen het ook wel vergeten. Vlak de islam niet uit.

 4. Wim

  Gek als je in de zelfde bewoording zegt en bedoeld minder criminele Marokanen dat je voor de rechter moet komen.

  1. lonely

   @Wim, die zit. Chapeau

  2. Mar

   Het ironische is dat die mensen daar in Den Haag riepen dat ze minder minder minder Marokkanen wilden. Over Turken werd toen met geen woord gesproken.

   1. Wim

    Nu vind ik het woord minder veel beschaafder als pleurop.

   2. Anna

    Mar. Iedereen weet dat Wilders al de criminele Marokkanen bedoelde.

  3. ceteris paribus

   Die vergelijking slaat nergens op: Wilders sprak over Marokkanen in het algemeen, Rutte sprak over een specifiek persoon in een specifieke situatie.

 5. Viertel

  De uitspraak “Pleur op” is een premier onwaardig.

 6. Ni28

  Wat is het verschil tussen “Pleur op” en ” Minde, minder…”? Pleur op(voor miljoenen kijkers) wordt in stilte aangenomen en Minder, minder(voor een paar honderd mensen) komt voor de rechter. Vrijheid van meninguiting is niet voor iedereen.

  1. Anna

   Ni28 Verschil. Minister president Mark Rutte is van mening dat de Turken moeten “oppleuren. ”
   Wilders wilde “minder,minder criminele Marokkanen naar ons land.

 7. Anna

  Als Wilders het maar niet roept “pleur op naar Turkije”. Minister president Mark Rutte had dat programma niet moeten gebruiken om de Turken terecht te wijzen. Hij had ook in Zomergasten niet het startschot moeten geven om de heer Wilders flink te demoniseren. Een premier onwaardig! Hij heeft Zomergasten misbruik voor zijn politieke doelen. Rutte heeft een gemene karaktertrek.

 8. Anna

  Rutte “Pleur op naar Turkije.” Hij jaagt alle Turken weg uit Nederland. Wilders wilde slechts minder, minder criminele Marokkanen naar ons land.

 9. Wachteres

  Islamofiel Simon cp weet best dat Wilders heeft gezegd dat hij met de moslims die hier goed functioneren geen probleem heeft. Die mogen hier wat hem betreft gewoon blijven.

  Maar Simon is van de andere kant: Iedereen is welkom: terrorist of niet, we nemen het niet zo nauw. Tja, dan kun je mensen die liever geen terroristen in ons land hebben niet uitstaan. Bekrompen lui, volgens hem.

  Hier en daar wat aanslagen, veel gezelliger toch? Dat brengt wat leven in de brouwerij!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.