Amsterdamse partij stelt raadsvragen over hek om Joodse school: "Hoe lang accepteren wij dit nog?"

Geen categorieokt 14 2016, 13:00
De Partij van de Ouderen vindt het onacceptabel dat Joodse kinderen op zo'n manier naar school moeten.
Vorige week werd begonnen met de plaatsing van een nieuw hek voor de Joodse school Cheider in Amsterdam. De school wordt al langer bewaakt in verband met de terreurdreiging: zo staat er een post van de politie en staan er bewakers van de Koninklijke Marechaussee voor de poort. Daar komt nu een groot stalen hek bij. Volgens opperrabbijn Jacobs is de plaatsing nodig om de veiligheid van de kinderen te garanderen:

"We vinden het helemaal niet fijn. Ik had liever geen hek gehad, helemaal niets. En ik hoop dat er een tijd komt dat we inderdaad niets meer nodig hebben. Maar op dit moment heeft de school en heeft de overheid verantwoordelijkheid voor de kinderen en wordt ons gezegd: er moet een hek zijn."

De Partij van de Ouderen (PvdO) in de Amsterdamse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld aan burgemeester Van der Laan over het hek. Fractievoorzitter Wil van Soest:

"Hoelang accepteren wij nog dat de Joodse gemeenschap in onze stad zo moet leven? Ik wil van burgemeester Van der Laan resultaten zien in de bestrijding van het groeiend antisemitisme in Amsterdam, want kinderen naar een met een stalen hek omheinde school laten gaan met politie- en marechaussee bewaking is onacceptabel."

De terreurdreiging voor Joodse doelen in Nederland wordt alsmaar hoger. De aanslag op een Joodse school in Toulouse enkele jaren geleden en de aanslag op een kosjere supermarkt in Parijs vorig jaar toonden aan dat Joden in Europa een speciaal doelwit vormen voor islamitische terroristen. Sindsdien is er meer aandacht gekomen voor de beveiliging van de Joodse gemeenschap. Een stalen hek is belangrijk voor de veiligheid van de school, maar het onderliggende probleem – het antisemitisme en de terreurdreiging – wordt er helaas niet mee opgelost.
De PvdO wil van burgemeester Van der Laan weten wat de resultaten zijn geweest van de gemeentelijke aanpak van antisemitisme de afgelopen jaren. Wellicht is dat aanleiding om nog meer aandacht te geven aan de bestrijding van dit groeiende probleem. Natuurlijk kan de gemeente niet alles oplossen, maar er kunnen wel stappen worden gezet. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van een asielzoekerscentrum in de Joodse wijk van Amsterdam: het is nu niet bepaald slim om Syriërs die vanaf hun jeugd zijn geïndoctrineerd met Jodenhaat te plaatsen in het hart van de Joodse gemeenschap.
Opperrabbijn Binyomin Jacobs deed zijn verhaal voor AT5. Hier vertelt hij meer over de plaatsing van het nieuwe hek en de terreurdreiging waarmee de Joodse gemeenschap te kampen heeft:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten