De Amerikaanse verkiezingen maken iedereen depressief

Geen categorieokt 20 2016, 17:00
Hillary Clinton gaat de verkiezingen volgende maand honderd procent zeker op epische wijze winnen. Toch lijkt niemand blij te zijn met de gang van zaken in Amerika, nee, ook Democraten niet.
Taegan Goddard is een bijzonder gerespecteerde Amerikaanse journalist. Die reputatie heeft hij te danken aan zijn harde werk. Hoewel hij absoluut niet overkomt als een Republikein wordt hij wel degelijk door beide kanten -- zowel door Democraten als door Republikeinen -- gezien als een man die weet waar hij het over heeft... en die de vinger maar al te vaak op de zere plek legt.
Vandaag tweette Taegan het volgende:
https://twitter.com/politicalwire/status/789093236870610944?refsrc=email&s=11
De kans dat Hillary gaat winnen is natuurlijk ontiegelijk groot. Sterker nog, ik denk dat ze Donald Trump echt op epische wijze gaat verslaan. De Republikeinse presidentskandidaat maakt er echt een enorme puinhoop van. Zelfs als het nieuws hem meezit zorgt hij er zélf voor dat hij toch weer in de problemen komt, vaak doordat hij een wanstaltige uitspraakt doet over vrouwen. Waarom hij dat doet weet niemand. Nou ja, misschien wel: hij is gewoon knettergek. Dat kun je natuurlijk niet continu verbergen, zeker niet als je enkele uren achter elkaar voor een camera staat.
Op zich zou je dus denken dat Democraten al een feestje aan het vieren zijn. Opvallend genoeg is dat alles behalve waar: ze zijn bijna net zo depressief als veel Republikeinen. De reden? Niemand ziet Hillary zitten. Zelfs haar partijgenoten niet.
Heel gek is dat natuurlijk niet. Hillary staat terecht bekend als één van de meest corrupte Amerikaanse politici ooit. Onze eigen Paul van der Bas schreef daar eerder vandaag al het één en ander over. Hillary is dan ook ongekend impopulair. Sterker nog, er zijn meer kiezers die haar niet zien zitten dan kiezers die haar wél aardig en leuk vinden.
Normaal gesproken is dat einde oefening voor een campagne, maar gelukkig voor Hillary wordt Trump nog meer gehaat dan zij. En dat is dan ook waarom a) ze de verkiezingen gewoon gaat winnen en b) Democraten daar niet eens al te blij mee zijn.
Haar partijgenoten begrijpen namelijk dat Hillary vanaf dag één onder vuur zal liggen. Zelfs de media zullen zich onmiddellijk tegen haar keren als ze het Witte Huis in wandelt. Niet zo gek, Amerikaanse journalisten vinden namelijk dat ze hen keer op keer bedrogen heeft. Daar hebben ze eigenlijk wel genoeg van. De enige reden dat ze haar nu met rust laten is dat ze Trump nóg erger vinden.
Na de verkiezingen wordt alles natuurlijk anders. Dan vormt Trump geen bedreiging meer en zal het journaille zeer waarschijnlijk losgaan. Democraten maken zich daar terecht nu al zorgen over: kritiek op Hillary zal immers ook een enorme impact hebben op het imago van de Democratische Partij.
En dat brengt me bij het volgende punt: voor Republikeinen hoeft een nederlaag helemaal niet erg te zijn. Laat Hillary maar vier jaar regeren en iedereen tegen zich in het harnas jagen. In 2020 kan een goede conservatieve kandidaat haar dan de oorlog verklaren en, jawel, de verkiezingsstrijd winnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten