De winter komt er weer aan en dat betekent dat zonnepanelen zinloos zijn… Of toch misschien niet?

Het is inmiddels al zo’n twee weken herfst en de dagen worden steeds korter. Betekent dit dat mensen met zonnepanelen pas in de lente weer gebruik kunnen maken van een voorraadje energie? Nee, integendeel! Ook in de winter hebben moderne zonnepanelen immers een toepassing.

Het tijdperk dat alleen wat milieuridders met geitenwollensokken wat zonnepanelen op het dak hadden liggen is voorbij: door de jaren heen zijn zonnepanelen een stuk technisch geavanceerder geworden én beter in het opwekken van energie. Toch zijn veel mensen nog huiverig voordat ze van die platen op het dak laten schroeven: het idee bestaat namelijk dat de panelen er een heel jaar liggen, maar slechts een half jaar energie opwekken. In de koude, natte en bewolkte herfst en winter zou je niks aan zonnepanelen hebben.

Daar blijkt dus niet veel van te kloppen. Weliswaar wekken zonnepanelen veel meer energie op in de lente en zomer, maar ook in de winter zijn ze bepaald niet nutteloos. De website Zonnepanelen.net becijferde onlangs dat maar liefst 30% van de totale jaarproductie wordt opgewekt van september tot en met maart.

De winter brengt daarbij ook nog een uniek voordeel met zich mee: alhoewel er in het najaar flink minder zonuren zijn (61 zonuren in januari tegenover 212 in mei, aldus het KNMI), blijven door het koude weer de panelen zelf lekker koel. In de zomer kunnen zonnepanelen daarentegen flink opwarmen, waardoor hun efficiëntie behoorlijk afneemt. De frisse wintermaanden kennen dat probleem niet, en zorgen ervoor dat zonnepanelen op natuurlijke wijze gekoeld blijven. Ze kunnen op die wijze met een fors lager aantal zonuren tóch meer energie opwekken.

De conclusie is dan ook dat zonnepanelen in de winter net zo goed werken als in de zomer. Zonuren zijn immers niet het enige gegeven dat telt.

Mocht je dus nog twijfelen over de aanschaf van een zonnepaneel, dan kan je hopelijk je voordeel doen met dit nog weinig bekende feitje!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. observer

  Klopt helemaal. Kan ik met dagelijkse grafieken aantonen.

 2. Sniper666

  Geheel correct.

 3. toetssteen

  Domheid kent geen tijd. Vanavond ook weer te zien op de tv.

  Enfin, ik maak het een kort verhaal:

  https://www.tesla.com/nl_NL/POWERWALL

  Dus neen, het is niet zinloos, helemaal nooit en nergens, maar bij overcapaciteit en dat gebeurt nogal eens, is er geen mogelijkheid tot opslag. Nou ja, wel dus.

  1. Sniper666

   @toetssteen

   Natuurlijk is er overcapaciteit. De op subsidie draaiende kolencentrales laat men door produceren gedurende de jaarperiode dat zonnepanelen goed renderen. De netbeheerder wil eigenlijk gewoon het oude model handhaven, maar beweert in het openbaar natuurlijk iets heel anders. Opslag had plaats kunnen vinden door het plan Lievense. Maar nu moet er zo nodig een groen eiland in de Markermeer gemaakt worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.