Huzarenstukje! Met behulp van CDA en D66 lijkt Rutte tóch het associatieverdrag met Oekraïne te kunnen tekenen

De deal is nog niet helemaal rond, maar Mark Rutte lijkt de neuzen van oppositiepartijen D66 en CDA de goede kant op te krijgen om een goedkeuringswet te tekenen die de Nederlandse ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne regelt.

Voor Mark Rutte gloort er hoop aan de einde van de Oekraïense tunnel, want de premier lijkt na maanden onderhandelen, kneden, masseren en achterkamertjesoverleg voldoende parlementaire steun gevonden te hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer voor het ratificeren van het geplaagde EU-associatieverdrag met Oekraïne:

“Nederland gaat het in een referendum afgewezen samenwerkingsverdrag met Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid toch tekenen. Het kabinet heeft op de valreep steun bij de oppositie gevonden voor een manier om ratificatie mogelijk te maken. Cruciaal daarbij is de opstelling gebleken van D66 en van de Eerste Kamerfractie van het CDA.

Na gesprekken dit weekeinde op hoog politiek niveau denken premier Rutte (VVD) en minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) over voldoende draagvlak te beschikken om in Brussel te kunnen onderhandelen over een aanvullende Nederlandse verklaring op het verdrag. “

Veel mensen die in het referendum van afgelopen april tegenstemden voelen zich nu verraden, maar ik denk dat dat onterecht is. Wat Rutte in feite doet is de meest bezwaarlijkste componenten van het verdrag wegnemen, waardoor vele Nederlanders uiteindelijk hebben tegengestemd. Het associatieverdrag wordt geen opmars tot een EU-lidmaatschap, de EU gaat geen troepen leveren aan Oekraïne. En misschien wel het belangrijkste: mocht de regering een Griekenlandje doen en zichzelf faillietspenderen aan exorbitante pensioensuitgaven dan zal er geen Europese bailout komen toch. Dat wordt allemaal schriftelijk vastgelegd, waardoor GeenPeil en hun aanhang eigenlijk gewoon hun zin krijgen.

Rutte laat daarbij ook het gedeelte over de handel in stand laten. Prima, toch? Zelfs de meest overtuigde tegenstemmer kan niet tegen meer handel zijn, lijkt me.

Maar het belangrijkste is dat dit verdrag er gewoon wel komt. In een uitstekend geschreven Kamerbrief legt Rutte uit waarom het zo belangrijk is dat Nederland wel wat concessies kan afdwingen, maar dit we het ons niet kunnen permitteren dit akkoord naar de prullenbak te verwijzen:

“Het kabinet is doordrongen van de mogelijke en verwachtbare negatieve gevolgen van een Nederlandse non-ratificatie. Onze nationale nee-stem kan niet los worden gezien van de internationale realiteit.

Dit betreft in het bijzonder de gevolgen voor de stabiliteit aan de Europese oostgrens en de relatie met Rusland. Waar de EU via dit associatieakkoord en andere associatieakkoorden stabiliteit en welvaart in de regio wil bevorderen, heeft Rusland de Associatieovereenkomst altijd gedwarsboomd. Rusland heeft de Krim geannexeerd. Nederlandse non-ratificatie zou Moskou in de kaart spelen en in Russische ogen een verdeelde EU laten zien die niet in staat is effectief invloed in de nabuurschapsregio uit te oefenen en de relatie met de buurlanden vorm te geven. Juist onze eensgezindheid is het beste antwoord op het Russische buitenlandse beleid dat leidt tot destabilisering aan Europa’s grenzen. Onze opvattingen hebben meer gewicht als we als Europa één front vormen, ook waar het de rol van Rusland in Syrië betreft.”

Kortom: dat het verdrag er dus tóch lijkt te komen, is reden voor een feestje, want deze associatie-0vereenkomst is een belangrijk signaal dat Poetin kan etteren, rommelen, vervelend doen en pogen om de Europese landen tegen elkaar op te zetten wat wij wil, maar dat hij het niet zover krijgt dat wij de rode loper voor hem gaan uitrollen. De Russische dictator kan klieren wat hij wil, maar hij zal niet niet voorkomen dat alle voormalige Sovjet-staten die decennialang geleden hebben onder Russische terreur weer terug in de giftige invloedssfeer van Moskou vallen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Gustaafff

  Helemaal gelijk, Tim.

 2. Niek

  Ja hoor Tim; ‘… voélen zich verraden’.
  Who cares what we feel. We ZIJN verraden!

  Dit is slechts een klein stapje weer naar het grote NWO EUSSR, kleine hindernisjes… maar de EU facisten krijgen steeds hun zin. Anders komen ze het hálen! “Hahahandelsverdrag. Lelelelegerrrrr. Hohohohoge Raad met D666 achtig tuig van de richel. En uiteindelijk de… antichrist.

  Vele antichristussen zijn er nu reeds, maar voor DE antichrist worden de duistere wegen voorbereid. De Bijbel heeft in al zijn honderden profetiëen gelijk gekregen,mdus daar twijfel ik tenminste niet over. Het is alleen een kwestie van tijd. Trump en Wilders kunnen het nog wat rekken, prijs God.

  1. Viertel

   Niek, jouw SGP is anders ook voorstander van dit verdrag met Oekraïne. Wordt het dus niet eens tijd om je aan te sluiten bij een partij die tegen was/is. Bv. SP, PVV of Partij voor Dieren ?

   1. van Urk

    De SGP was tegen het referendum maar was voor de uitslag. http://www.rd.nl/sgp-trek-de-stekker-uit-het-verdrag-met-oekraine-1.539435

 3. Gustaafff

  Aldus zijne excellentie dhr. president Vladimir Poetin.

  1. ome Bob

   ik begrijp beste Hutten, Zakkos G, Penis aqua rosa , gustaaff
   simon , hr brouwerstein , tevens
   GRAFTAK

   DAT U ZICH AANGESPROKEN VOELT ??

   NOU BESTE BOKKENLUL DAT WAS OOK DE BEDOELING !!

   beste landverrader

   Ome BOB

 4. ome Bob

  naar aller waarschijnlijkheid ?????????????

  lijkt toch te tekenen ?????????????????????????

  de deal is nog niet rond ??????????????????????????????????????

  maar lijkt de neuzen ????????????????????????

  er gloort hoop ????????????????????????

  lijkt na maanden van onderhandelen ??????????????????????????

  gaat naar aller waarschijnlijk heid ???????????????

  zit ik hiet een stukkie aannames te lezen ??

  het woord VVD hoernalist lijkt me een uitstekende naam voor je

  Putin did it ook weer zag ik , whahahahahaha

  de redder van de wereld heeft het gedaan, niet de mensen die de MH-17 uit de lucht schoten ,

  Ja, ik zou eerdaags gas vragen aan Ukraine !!

  whahahaha

  wat een waanzinnig slecht stuk , werkelijk ON GE LO FE LIJK !!!

  petje af hoor zoveel gelogen dingen in zijn klein stukkie vuil

  OME BOB

 5. toetssteen

  @ome bob
  De ellende als de klad erin komt, en dat blijft niet uit, dat de gewone jongens en meisjes in de loopgraven liggen en dit soort omhooggevallen elite hoog en droog aan de whisky zit in een veilig oord.
  Burgerij aan pulp gebombardeerd en zij prikken nog een vorkje kaviaar.

  1. Gustaafff

   Je hebt het artikel toch gelezen? Rutte stelt nadrukkelijk dat Nederland geen militaire steun verleent. Daarnaast is Oekraïne geen NAVO of EU-lid, dus stellen dat dit verdrag oorlog brengt is de waanzin ten top. En als er al oorlog zou komen is een dom verdragje van een onbetekenend unietje echt niet de oorzaak.

   1. ome Bob

    hersenloze klootzak !!
    Als Poroshenko op ukraine Tv staat te vertellen
    dat hij voor 2020

    UKRAINE VERTEGENWOORDIGT IN BRUSSEL / EU ,

    hoe weet hij dat dat , kloothommel Hutten ??

    Rutte stelt nadrukkelijk, ????? dus na 8 jaar denk jij landverrader dat dat ook maar iets waard is ,
    wat die ruggengraat loze homo ook maar uitkraamt ??

    IN HET CONTRACT , wat rutte dus nooit gewijzigd krijgt ,
    moeten we gaan helpen bij GRENSINCIDENTEN !!

    EN MET WIE ZOU DAT DAN WEL KUNNEN ZIJN ???

    KLOOTZAK

    BELGIE , LUXEMBURG OF OOM VLADIMIR, DIE HEEL EUROPA
    VAN DE KAART AFVEEGT !!!!

    LUL ,

    OME BOB

    1. toetssteen

     @ome Bob
     De VS, nou ja de top dogs, hebben bepaald dat Europa wel verkracht kan worden, staat Europa om bekend in de mythologie, dus wat let hen? (lijkt wel of er een nare waarheid in het verleden schuilt).
     Enfin, het geldsysteem is kapot en dat sukkelt al vanaf de vorige eeuwwisseling en eigenlijk nog eerder, maar niet wereldwijd. De Joden wisten al dat elke 50 jaar het opschonen van de balans een noodzaak was, maar ja, vertel dat de Warburgs c.s. van deze wereld maar.

    2. Gustaafff

     Wie is Hutten?

   2. Sniper666

    @ Gustaafff

    Er zijn om mindere dingen dan dit lullige verdragje oorlogen begonnen. Ken uw klassiekers.

  2. Sniper666

   @ toetssteen

   Helemaal eens. Die klojo’s steken de boel in de fik en Jan Punt mag het weer opknappen.

 6. Wim

  Tim smeekt bijna om Babarossa II, alleen waar is Tim dan?

 7. toetssteen

  @Tim
  Misschien toch eens kijken naar dit:

  https://www.youtube.com/watch?v=g6_Yf2JC80I

 8. Niek

  Ma @Oom, het is idd weer pulp van deze nepjournalist. Ongelooflijk.

  @Viertel, “Niek, jouw SGP is anders ook voorstander van dit verdrag met Oekraïne. Wordt het dus niet eens tijd om je aan te sluiten bij een partij die tegen was/is. Bv. SP, PVV of Partij voor Dieren ?”

  Antwoord: je kletst haast nog erger uit je nek en liegt daarnaast ook.
  Wat een niveau hier! Luister
  1).”jouw” SGP. Waar haal je dat nu weer vandaan? 30 jaar geleden eens gestemd daarop, bij gebrek aan beter rechts.
  2). Ik sluit me nerregus aan, en ben geen lid van welke partij, syteem, organisatie, vereniging of kerruk. Bewust. Leve de vrijheid, zonder enkele vorm van treiter ads, manipulatie, draaikonterij die je dan kunt ontvangen op mijn maagdelijke iPad.
  3). Ik stem al vanaf 12 jaar terug op de PVV. Kwam daar meteen ook voor uit, terwijl in die tijd de laffe nsbjers met veel grotere hoeveelheden ons linkse landje bevolkten. Nou nou, had je toen de meeste mensen moeten horen. Gelukkig, die ‘vrienden’ ben ik daardoor ook kwijtgeraakt! Amen.

  1. van Urk

   Het is tegenwoordig geen issue meer dat christenen alleen op christelijke partijen stemmen. Zelfs bij D66 of de Piratenpartij kom je ze tegen.

 9. Niek

  JA oom bedoelde hij

 10. Ni28

  Minachting van de keuze van het volk is geen huzarenstukje. Collaborateurs zijn in de huidige oppositie makkelijk te vinden. De vraag is welke waarde zullen de afgedwongen uitsluitsels hebben daar andere landen het al goed vonden zoals het is. Een dollemansrit van de EU al valt deze bijna uit elkaar. Of zij pikken het niet en mag Rutte naar huis. Wat zich wel begint te manifesteren is dat de volgende regering uit de VVD, CDA en D66 wordt gevormd ongeacht de stem van de kiezer. Net zo lang elkaar afwijzen totdat deze drie overblijven. De kaarten lijken geschud. Van de regen in de drup. Of andersom, ka ook nog?

 11. Wim

  Withete Obama loog eveneens

  Behalve Hillary en de hele Democratische Partij zouden ook president Obama en minister van Justitie Loretta Lynch witheet op hem zijn, zo vertelde Comey aan zijn vriend. Uit de laatste serie WikiLeaks gehackte emails blijkt dan ook dat zowel Obama als Lynch wel degelijk op de hoogte waren van het feit dat Hillary willens en wetens tegen alle regels in staatsgeheime informatie op haar privéserver had staan, waaronder als ‘top secret’ bestempelde satellietfoto’s van Noord Koreaanse kerninstallaties.

  Er is zelfs hard bewijs dat Obama hier met Hillary over mailde, wat ook de president zelf tot een leugenaar maakt, aangezien hij altijd heeft beweert dat hij er tot aan het FBI onderzoek niets over wist.

 12. Ego non solus

  Dit artikel had van mij wat kritischer mogen zijn. De brief van het Kabinet geeft een heel andere situatie weer dan ten tijde van het referendum. Toen was het slechts een “handelsverdrag”. Waarom wordt de MP hiervoor niet ter verantwoording geroepen, waarom wordt hem niet verweten de eerste maanden na het referendum zo passief te zijn geweest, waarom wordt hem niet gevraagd zijn draai na meer dan 6 maanden eens uit te leggen.
  Ik blijf dus zitten met de vraag waarom ook deze nieuwsblog dat kennelijk niet aandurft.

 13. Niek

  N28, ik denk ook dat de kaarten zijn geschud, een juiste conclusie nu.
  Het is allemaal echt eng, maar zo gaat dat op het politieke polderlandschap.
  Leugens (Pinokkio Rutte, is het ooit in de geschiedenis zó erg geweest?!) worden niet als zodanig (h)erkend en laat staan ooit nog echt afgestraft.
  Zeker als daar weer maanden overheengaan, zo stekeblind, apathisch en naïf is het stemvee geworden.

 14. Floris

  Tim schreef:

  “Kortom: dat het verdrag er dus tóch lijkt te komen, is reden voor een feestje, want deze associatie-0vereenkomst is een belangrijk signaal dat Poetin kan etteren, rommelen, vervelend doen en pogen om de Europese landen tegen elkaar op te zetten wat wij wil,[…]”
  ——————————————————————————————
  Dit is een enorme omkering. Het is de EU die heeft geëtterd, gerommeld en vervelend gedaan en zich bemoeid heeft met zaken waar ze geen donder mee te maken heeft.

  Daarmee hebben ze de zaken op scherp gezet en voor wat? Voor een land met een economie van niks dat geleid wordt door een stelletje nazi’s.

  Ik neem aan dat als Poetin een keer echt boos wordt Tim paraat staat met een houten geweertje en hard pang-pang roept.

  1. Floris

   Vergeet de landverraders van het CDA en D66 niet.

   1. Beukman

    @Floris
    En natuurlijk de landverraders die op deze partijen stemden.

  2. Norman Corinth

   @Floris,
   Uit uw betoog maak ik op dat we ons zouden voegen naar de politieke eisen van Putim. In uw rechtvaardiging van deze collaboratie wijst u op onze houten geweertjes die elk verzet tegen deze grootmacht zinloos doet zijn.
   Deze op z’n zachtst gezegd weinig patriottische houding tref ik hier vaak aan en ik beschouw dat als een groot gevaar. Mogelijk hebt u weleens gehoord van Chamberlain, die symbool staat voor deze onderschatting van een imperialistische dictator.

   1. Sniper666

    @ N.C.

    U praat onzin. Iedereen weet hoe beroerd het leger er voor staat qua slagkracht. Dus i.d.d. mogen we weer met 5 patronen p.p. en een halve handgranaat de Grebbeberg op. U mag voorop lopen als het knettert.

    Chamberlain heeft een totaal fout etiket gekregen. De man wist al lang dat het toch fout zou gaan, de UK was uit op tijd winnen

 15. Robert Leiden

  Ben benieuwd wat Rutte heeft moeten toezeggen om D66 en CDA zover te krijgen.
  Ik denk een coalitie en bepaalde ministerposten.
  En verder:
  “… Het associatieverdrag wordt geen opmars tot een EU-lidmaatschap, de EU gaat geen troepen leveren aan Oekraïne. En misschien wel het belangrijkste: mocht de regering een Griekenlandje doen en zichzelf faillietspenderen aan exorbitante pensioensuitgaven dan zal er geen Europese bailout komen toch. Dat wordt allemaal schriftelijk vastgelegd, waardoor GeenPeil en hun aanhang eigenlijk gewoon hun zin krijgen…”
  Iedereen krijgt wat, iedereen verliest wat in deze deal.

 16. poldi

  Het “landsbelang” is Rutte’s belang, weer toont hij dat hij maling heeft aan de democratie en alleen maar uit is op zijn eigen belang. 61% is zeer duidelijk en hij heeft dat maar te respecteren. Veel te vaak worden beslissingen door de strot van de kiezer geduwd die daar niet om gevraagd hebben. Kijk naar de zorg, de pensioenleeftijd, het CETA verdrag, enz.

 17. Sniper666

  Wat is er in Tim gevaren? Heeft-ie ook een centje van dirty Markie gekregen?

 18. loritta

  Dat noch iemand in ons Nederland die boevenbende in Brussel nog voor één cent vertrouwd????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.