Islamkritische lijsttrekkerskandidaat Jacques Monasch is wellicht de laatste grote hoop voor de PvdA

Het Fries-Amsterdamse PvdA-Kamerlid Jacques Monasch verraste vriend en vijand met zijn deelname aan de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij. In een groot opinie-artikel trekt hij meteen fel van leer tegen de partijtop en hun arrogante, elitaire, immigratieknuffelende en eurofiele houding.

Hij lanceerde pas net zijn kandidatuur voor de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij, maar direct windt Jacques Monasch er al geen doekjes meer om: het is hem menens, en dat onderstreept hij met een fel opinie-artikel in het NRC Handelsblad. Hij bindt de strijdt aan met het feit dat zijn partij slap optreedt in de islamdiscussie:

“Zelfs op het gebied van persoonlijke vrijheden, laat links het afweten. Hoofddoek en boerkini zijn een vorm van vrouwenonderdrukking, opgelegd door mannen en hun geloof. Kom op links, zeg dat gewoon, steun de emancipatie van de vrouw, ook nu!”

Maar ook hekelt Monasch het walgelijke elitarisme van de PvdA:

“GroenLinks, D66 en de PvdA leven in de waan dat we de democratische organisatie van onze nationale samenleving almaar verder moeten opschalen in Europese verbanden. Of de burger zich daar thuis bij voelt, deert ze niet. Via de EU hebben we nu een mededingingswet, een aanbestedingswet en Europese richtlijnen. In plaats van de menselijke maat van het midden- en kleinbedrijf, concentreert de EU de macht bij grote bedrijven. De beschaafde Nederlandse arbeidsmarkt is door de EU verziekt. Links, inclusief vakbeweging, stond erbij en applaudisseerde. De economische ordening van de Europese Unie was in de woorden van Harvardfilosoof Michael Sandel belangrijker dan „de normen en waarden die een democratie stimuleren of uithollen”. Het einde is nog niet in zicht. Links pleit voor het kwijtschelden van Griekse schulden en het overnemen van begrotingstekorten in zuidelijke EU-landen. Dat heeft niets met solidariteit te maken, tenzij solidariteit gelijkstaat aan het belonen van wanprestaties van derden.”

Monasch legt in z’n stuk het sociaal-democratische falen genadeloos bloot. Hij trekt van leer tegen PvdA, SP en GroenLinks die tezamen veel te veel asielzoekers willen opvangen in Nederland, het feit dat arbeiders nu misprijzend ‘laagopgeleiden’ genoemd worden en ook spreekt de voormalig campagneleider zijn afschuw uit over het feit dat de PvdA-partijtop alleen nog maar bestaat uit “hoogopgeleide bestuurders, eurogelovigen en staatssocialisten”.

Elke zin in zijn stuk is raak, en dat verbaasde me: ik dacht eerst dat de kandidatuur van de steenrijke Monasch vooral een nutteloos tijdverdrijf was. Maar dat is het geenszins: dit is een poging om de liefde voor democratie zijn herintrede te laten doen bij de PvdA. En daarna hopelijk in heel Nederland.

Eén medestander heeft Monasch in ieder geval al, en die komt wellicht uit onverwachte hoek. Het is Thierry Baudet die met z’n Forum voor Democratie campagne gaat voeren om Monasch lijsttrekker van de PvdA te maken. Ze willen de man daarmee bedanken dat hij bij een hoofdelijke stemming daags na het Oekraïne-referendum als enige PvdA’er instemde met het zo spoedig mogelijk afserveren van het associatieverdrag – iets wat niemand anders uit de PvdA-VVD-coalitie wilde óf durfde te doen:

Baudet schrijft over hem:

“Alleen PvdA-er Jacques Monasch stemde vóór de motie – en dus vóór de democratische rechtsstaat . Hij doet nu een gooi naar het lijsttrekkerschap van de PvdA. Wij steunen hem. De enige democraat van het stel.”

Ik ben het lang niet altijd eens met de PvdA, met Thierry Baudet of zelfs met hun Oekraïne-standpunten. Wel denk ik dat de Nederlandse politiek – en dan met name de linkse politici – wel eens wat vaker naar het oordeel van de burger mogen luisteren.

Daarom denk ik dus dat Jacques Monasch de beste keus is om lijsttrekker van de PvdA te worden. In ieder geval in dit tijdsgewricht.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Vabis

  Jack Monasch gaat gewoon woorden kalltgestelt binnen de PVDA, die gaat het echt niet worden, wordt gepaaid met een burgemeesters functie of iets dergelijks.

 2. umhz

  PvdA, dan ben je echt fout.
  Islamkritisch volgens DDS, dan ben je echt goed.
  Welk een cognitieve dissonantie maakt zich meester van mijn gedachtewereld.
  Niet meer zulke tegenstrijdige berichten aub.

 3. H.Vaes

  Ik heb niets met de pvda…..maar Monasch is een moedig man binnen die partij.
  Met Samsom of die andere goede klootzak Asscher verandert er NIETS.
  Monasch kan de knuppel in het pvda hok gooien en echt een andere koers gaan varen….Inderdaad de enigste mogelijkheid om die paar pvda zeteltjes te behouden….meer gaat het echt niet worden.

 4. Ni28

  Monasch begint de strijd van Don Quichote binnen de PvdA. Zijn standpunten voor zover gemeend klinken goed en met hem zou de PvdA in hopelijk niet alleen een nieuwe jasje gestoken behoorlijke kans maken. Zijn strijd zal zeker niet winnend zijn want de kern van de huidige internationale zingende PvdA bestuur zal dit niet dulden. Sterke uitlatingen genoeg om geroyeerd te worden. Jammer, want er zijn betere hersenen nodig om te regeren dan nu. De PvdA en VVD samen hebben de boel behoorlijk gepolariseerd door hun zwakheid. Niet Wilders maar deze twee.

 5. Peter Selie

  In het politieke landschap zijn er maar weinig politici die echt islamkritisch zijn en ik behoef de lezer niet te vertellen welke politici dat zijn. Ach dhr. Monasch is een socialist en die eikel van Hitler was óók een socialist.

  http://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-to-be-a-socialist-is-to-submit-the-i-to-the-thou-socialism-is-sacrificing-the-individual-joseph-goebbels-86-21-07.jpg

  Om een socialist te zijn is het nodig om het IK te onderdrukken en te vervangen met gij; socialisme is de opoffering van het individu aan het geheel.

  -Joseph Goebels

 6. Norman Corinth

  Tja, als je zegt dat de PvdA niks is en de SP beter maak je je niet zo populair onder de leden van de PvdA. Die man is dus kansloos.

 7. Sarko

  Salonsocialist ….. iemand ?

 8. Wim

  De SP heeft ondanks ze al langduig in de kamer zitten nooit de moed gehad om mee te regeren en heeft alleen de halve slarissen in de partij pot gestopt. Je mag dan best spreken van profiteurs.

  1. Sarko

   Wacht, je bent familie van P.Selie

   1. Peter Selie

    Hier dat zal je wel mentaal in de war brengen linkse scrotum giganticus.

    Bonusquote: steeds meer SP-stemmers vluchten naar de PVV
    ‘Nederland is toch al vol?’

    “Monique is SP-stemmer, maar ‘kritisch’. Ze vindt de partij te soft over de radicale islam en over de vluchtelingencrisis. “Nederland is toch al vol?” Haar man, van oorsprong ‘hartstikke rood’, overweegt om over te stappen naar de PVV. Hij is niet de enige: Monique heeft een SP-vriendin van Surinaamse afkomst, die bij de komende landelijke verkiezingen eveneens op Wilders wil stemmen.

    Dat klinkt dreigend. Ik vraag via Twitter aan zes SP-stemmers of zij dit beeld herkennen. Mijn gesprekspartners benadrukken dat de SP bovenal een sociale partij moet zijn – met oog voor het leed van vluchtelingen – maar zij vinden ook dat de SP zich op de thema’s ‘integratie’ en ‘radicale islam’ duidelijker moet profileren. “En meer controle bij de grenzen!”, schrijft een vrouwelijke kiezer.”

    Held en échte journalist Wierd Duk peilde voor het AD de stemming van het volk en kwam tot de conclusie dat radicaal-links net zo over vluchtelingenproblematiek en islamisering denkt als PVV’ers. Maarja, de SP-top wil graag alleen sociaal en lief doen voor vluchtelingen en de islam. (Blendle-link.) >>> http://politiek.tpo.nl/2016/10/15/bonusquote-steeds-meer-sp-stemmers-vluchten-naar-de-pvv/

  2. Sarko

   Abonnement op offtopic reaguuren…

 9. Ali Yas

  Tja, deze Jacques Monasch – ik had nog maar weinig van deze naam gehoord – doet gewoon wat iedereen hoort te doen, links en rechts: het opnemen voor dit land, onze democratie, onze welvaart. De Nederlandse maat, zeg maar. Het is van de gekke dat zulke uitlatingen iets bijzonders zijn.

  Maar de PvdA is al heel lang van dat pad af. Keren ze er nu op terug, dan komt dat misschien wat hypocriet over. Waarom heeft men dat dan immers niet eerder gedaan, bijvoorbeeld tijdens de afgelopen regeerperiode? Doet men dat niet, dan gaat de PvdA gewoon verder de afgrond in en zit Monach straks in één van de partijen die werkelijk en van harte vaderlandslievend zijn.

 10. Sniper666

  Vreemd. Die Monasch zit al ZES JAAR in de kamer en nu horen we pas wat zinnigs van hem. Is deze man al die tijd monddood gemaakt binnen de PvdA?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.