Misdadig Nederland viert feest: Politiereorganisatie zorgt voor nóg slappere aanpak bendes

Geen categorieokt 13 2016, 19:00
Lekker handig: Het creëren van een Nationale Politie heeft er juist voor gezorgd dat regionale en landelijke criminaliteit slechter aangepakt kan worden dan voorheen.
Het klonk als zo'n goed plan: creëer een Nationale Politie, die gelijk aan andere landen zich vooral kan richten op de grotere misdadigers die zich niet tot één gebiedje beperken. Men name overvallers, die in razend tempo van gemeente naar gemeente (en land naar land) racen om hun slag te slaan en weer weg te zijn, profiteren van het nieuwe systeem.
Zoals altijd zijn de bedenkers van dit geniale systeem weer van de verkeerde dingen uitgegaan: het principe dat iedereen wel bereid is om iedereen te helpen en vrijwillig tijd steekt in regionale of landelijke problematiek. Dat werkt echter niet wanneer je het over misdaad hebt: dat moet gewoon strak geregeld zijn, waarbij iedereen precies weet wat hij moet doen en dat ook kán doen. Helaas is het allemaal niet zo slim geregeld tegenwoordig, om het lichtjes uit te drukken. Vóór de reorganisatie bestonden er teams die zich alleen maar richten op het bestrijden van misdaad die meerdere regio's trof. Die teams zijn nu alsnog deel geworden van regionale teams. Het probleem daarmee is de prioriteit die zo'n team heeft: de eigen regio gaat (begrijpelijk) voor, en als er tijd over is wordt er wel eens gekeken naar criminelen die in meerdere regio's actief zijn.
Verrassend genoeg wordt die tijd niet tot nooit gevonden, waardoor de leden van de voormalige bovenregionale teams met leden ogen moeten toekijken hoe ze zich per se moeten richten op die jongen van 17 die de lokale snackbar overvallen heeft, in plaats van de bende die al maandenlang huizen in heel Nederland leegrooft.
Ja, dit is het gevolg van totale incompetentie bij de mensen die hierover gaan. En reken maar dat ze genoeg financiële stimulans hadden om na te kunnen denken. Reorganisaties prima, maar als je het dan doet, zorg er dan wel voor dat het slim gebeurt. En ja minister Wiebes: dat is ook aan u en uw Belastingdienst gericht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten