Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans 'doodgeschoten door scherpschutter van ISIS' in Libië

Geen categorieokt 02 2016, 20:30
Vreselijk nieuws uit Libië. Volgens diverse berichten is de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans daar omgekomen.
De Libya Observer bericht dat de fotograaf doodgeschoten werd door een scherpschutter van ISIS. Jawel, dat is dezelfde organisatie die grote delen van Syrië en Irak bezet houdt. Hoewel we er in andere media weinig over lezen is ISIS ook prominent aanwezig in een heel scala andere landen, waaronder Afghanistan en dus ook Libië.
Jan Eikelboom van het tv-programma Nieuwsuur nam toen hij deze berichten hoorde meteen contact op met zijn eigen bronnen. Die bevestigen dat het verhaal van de Libya Observer klopt:
https://twitter.com/janeikelboom/status/782632840966135808
Volgens Eikelboom droeg Oerlemans weliswaar een scherfwerend vest aan, maar "de kogel raakte hem via de zijkant in het hart." Daar doe je inderdaad helemaal niets tegen.
Het is een droevig einde voor een fotojournalist die bekendstond om zijn moed en avontuurlijkheid. Zo overleefde hij 2012 een kidnapping: hij werd toen samen met de Britse journalist John Cantlie ontvoerd. Na tien dagen werd hij gelukkig bevrijd door leden van het Vrije Syrische Leger.
https://twitter.com/Eric_Strating/status/782646404393074688
Oerlemans heeft bijzonder belangrijk werd verricht voor, onder meer, de Volkskrant. Hier kun je een schitterende reportage van hem bekijken met foto's uit Sirte. Een betere manier om zijn werk en nagedachtenis te eren is er niet, lijkt me: hij heeft zijn leven letterlijk gegeven om ons allemaal te laten zien wat er in de wereld gebeurt.
Onze gedachten en gebeden zijn natuurlijk bij Jeroen Oerlemans en zijn nabestaanden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten