Nederturkse Alevieten hebben schoon genoeg van Ankara: "Steek die lange arm daar waar de zon niet schijnt"

Geen categorieokt 02 2016, 8:00
Even geen vakantie aan de Turkse costa's voor een aantal Turken in Nederland.
Soms zouden we even vergeten dat niet alle Turken in Nederland een terreurvlog op YouTube hebben of voor een goedkope supermarkt hangen om de 'Erdogan-soldaat' uit te hangen. Bijvoorbeeld de Alevieten, die gisteren even de moed bij elkaar schraapten om fel van leer te trekken tegen de junta in Ankara.
Alevieten; in Turkije zijn het er een stuk of 20 miljoen. Doorgaans zijn het rakkers die niks hebben met door de islam opgelegde regels en al helemaal niet met Erdogan en zijn junta. Alevieten verzieken hun rug niet bij het bidden in een moskee en daarnaast lozen ze hun vrouwen niet, of gooien ze er een doek omheen. Ze zingen en dansen samen in een cirkel. De Alevieten zijn eigenlijk gewoon de hippies onder de moslims, en willen vaak niet eens moslims genoemd worden.
Ook deze groep is ooit naar Nederland getrokken, veelal na 1980, toen Turkse soldaten nog wel wisten hoe ze een coup moesten plegen. In tegenstelling tot de goedkope dorpelingen uit de jaren '70, kwamen zij doorgaans uit de grote steden en waren zij goed opgeleid.
Aangezien zij niet door het staatspropaganda-instituut annex moskeeënbouwvereniging Diyanet worden beïnvloed in Nederland, willen ze eigenlijk zo min mogelijk met de Turkse islamitische staat te maken hebben. In Turkije worden alle moskees en imams betaald door Ankara, maar er is nooit een cent uitgetrokken voor de Alevieten, op goedkope assimilatieprojecten na.
Maar gisteren kwam ineens uit Ankara het bericht dat Diyanet er nu ook voor de Alevieten in Europa is. Het fascistische Erdogan-vod Yenisafak kwam met de mededeling dat Turkije wel even predikers zou gaan leveren aan de Alevieten in Europa, zodat ze hun geloof goed konden uitvoeren.
De Alevitische gemeenschap in Nederland liet in een antwoord op die machtsgreep in een persbericht weten dat Ankara die lange arm dan maar ergens moest steken waar de zon niet schijnt:

"Voor ons is duidelijk dat dit door Diyanet en de regering in Ankara aangestuurde bezoek, niet zuiver religieuze ondersteuning betreft, maar de politieke agenda van Ankara dient. Dit is een voorbeeld van wat ‘de lange arm van Ankara’ wordt genoemd."

Dat de minderheid nu naar Nederland kijkt voor bescherming tegen Ankara komt ook naar voren in hetzelfde bericht.

"Wij hebben geen behoefte aan uit Turkije geïmporteerde spanningen in Nederland. Wij spreken de verwachting en het vertrouwen uit dat de Nederlandse regering gepaste stappen zal nemen. Wij spreken tevens de verwachting uit dat Diyanet onze wensen respecteert en zich niet ongevraagd mengt in onze religieuze zaken."

Even geen all-inclusive vakantie naar de Turkse kust voor de leden van de Alevitische gemeenschap in Nederland, dus. Maar geen man overboord, want Texel is ook best te doen...
Peter Nut is actief op Twitter als @nipped.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten