'Ongelooflijk rijke en succesvolle' Donald Trump betaalde 18 jaar lang geen belastingen

Geen categorieokt 02 2016, 16:00
De man die zichzelf dagelijks presenteert als de meest succesvolle zakenman ooit heeft hoogstwaarschijnlijk 18 jaar lang geen of bijna geen inkomstenbelasting betaald. Dit was het gevolg van... enorme zakelijke fouten waardoor hij bijna ten onder ging.
Tenminste, dat liet Donald Trump in de jaren 90 zelf weten aan de Amerikaanse belastingdienst. In zijn aangifte van 1995 stelt de zakenman, die nu president wil worden, dat hij een verlies had geleden van maar liefst 916 miljoen dollar. Volgens de New York Times betekent dit dat hij deze verliezen de volgende 18 jaar vervolgens van zijn aangifte kon aftrekken. Het gevolg: hij betaalde geen of bijzonder weinig belasting. Anders dan Trump iedereen wil doen geloven verdient hij namelijk geen 500 miljoen per jaar of iets dergelijks.
Dit nieuws kwam niet als een verrassing: veel experts hadden al zoiets geopperd. Anders dan alle andere kandidaten weigert Trump zijn belastingaangiftes namelijk publiek te maken. Dat betekent dat hij iets te verbergen heeft. In zijn geval betekent dat natuurlijk vrijwel zeker: hij is niet zo rijk als hij zelf beweert.
De campagne wil niet veel zeggen over de berichtgeving van de NYT, maar stelt alleen dat Trump optimaal gebruik maakte van de wet om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Dat is op zich logisch; dat geldt natuurlijk voor iedereen. Ik ken niemand die heel blij zoveel mogelijk afstaat aan de staat.
Maar in Trumps geval is dat wel enigszins bijzonder. Hij roept namelijk te pas en te onpas dat het systeem 'corrupt' is, dat rijken hun 'eerlijke deel' niet betalen, en dat hij daar als president iets aan gaat doen. Echt waar!
Er is natuurlijk geen hond die dat gelooft. Maar belangrijker is dat het allemaal één grote hypocriete theatershow is. Hij vindt het zó erg dat de rijken wegkomen met weinig tot geen belasting te betalen dat hij... dat zelf ook niet doet.
Wattuh?
Wat is dit een ongelooflijk nep mannetje. Geen wonder dat hij weer razendsnel daalt in de meest recente peilingen.
En daar mogen wij van rechts wel dankbaar voor zijn. Als Trump wint zal hij het imago van het Amerikaanse conservatisme namelijk ongelooflijk beschadigen. Zo erg, zelfs, dat ik betwijfel dat de beweging er de komende twintig jaar overheen komt. Als hij verliest zal dat anders zijn: in 2020 kan een echte conservatief Hillary dan uitdagen... en haar verslaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten