Rutte duikt voor de kiezer en wil maar drie keer debatteren in aanloop naar 15 maart

Als het aan VVD-lijsttrekker en minister-president Mark Rutte ligt, gaan hij en z’n collega’s flink minder in debat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande lente. Een beetje laf is dat wel.

Als het aan Mark Rutte ligt, zijn er aankomend voorjaar niet veel verkiezingsdebatten te zien op tv. Dat zei de man althans tegenover WNL vanochtend:

“Premier Mark Rutte wil voor de verkiezingen van 15 maart hooguit drie debatten met andere lijsttrekkers. Dat zei hij in het tv-programma WNL op Zondag. „Wat mij betreft beperken we het.”

Volgens hem geven kiezers ook de voorkeur aan twee of drie debatten „dan er iedere avond een debat is.””

Het is niet moeilijk te bedenken waarom Rutte de kiezer zo min mogelijk onder ogen wil komen terwijl journalisten de leiding hebben. Ten eerste zijn er in de afgelopen viereneenhalf jaar een hoop dingen gebeurd die niet al te best afstralen op Mark Rutte. Griekenland, nivellering, vluchtelingencrisis, machtsgreep van Brussel.. you name it. Het zou toch vervelend voor de VVD zijn om daar meer dan een handjevol keren écht op te worden vastgepind.

Maar er zit nog een tweede, cynischere reden achter. De VVD probeert de aankomende campagne gewoon zoveel mogelijk buiten de media om te voeren. Gewoon via social media, spotjes op televisie en af en toe wat harde woorden over tuigvloggers of relschoppers. In ieder geval: direct sprekend tegenover het electoraat, en die vervelende kranten en tv-programma’s die altijd aan waarheidsvinding willen doen ertussenuit halen. Ongefilterd boodschappen sturen naar de kiezers, zonder dat die kritisch worden behandeld. Een prachtplan!

Aan de tv-zenders en Rutte’s collega-lijsttrekkers is het nu om een stokje te steken voor de plannen van de VVD. De keuze voor een partij die de aankomende vier jaar aan de knoppen mag zitten is een belangrijke, en dient niet zomaar te worden overgelaten aan twee of drie debatjes. We willen die politici wat vaker onder het vergrootglas kunnen leggen, en ze zo min mogelijk kans geven om te spinnen. We willen de waarheid zien en horen. En wanneer politici wegduiken voor journalisten en debatten, hebben ze juist wat te verbergen. Zaak dus, om te zorgen dat wij als kiezers ons niet in de luren te laten leggen door Rutte’s trucjes.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Na deze vier jaar kunt je beter schuilen want anders moet je pijnlijke vragen beantwoorden. Ook over de vier pagina’s rijke kompas.

 2. WWW

  Nederlandse debatten zijn zeer oppervlakkig en iedereen praat door elkaar. Je wordt ook steeds in de rede gevallen. Je kunt die debatten beter afschaffen want ze voegen totaal niets toe.
  Je kunt beter alle maatregelen van het kabinet op een rij zetten, en kijken wie welk voorstel heeft gesteund. Daaruit kan dan elke kiezer zijn eigen conclusies trekken.

 3. Sniper666

  De arrogantie van de macht zullen we maar zeggen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.