Rutte haalt uit hard naar Russen vanwege kritiek op onderzoek MH17: 'Onzin!'

Geen categorieokt 01 2016, 20:00
De premier heeft het helemaal gehad met het Russische gejijbak over het neerhalen van MH17 en het recent gepubliceerde onderzoek naar de ware toedracht van de ramp.
Wacht even, dat 'ramp' moeten we natuurlijk weghalen en vervangen met: aanslag. Dat is namelijk wat het was: een Russische aanslag op een vliegtuig van Malaysia Airlines.
Meteen nadat de onderzoeksresultaten bekend werden gemaakt reageerde Moskou verbolgen. Er zou niets van het onderzoek kloppen, Russische informatie zou genegeerd zijn, en er werd geen rekening gehouden met 'de andere kant' van het verhaal. Lees: de Russische propagandamachine.
Premier Rutte heeft nu duidelijk gezegd dat hij genoeg heeft van het Kremlin en diens propaganda:

Het in diskrediet brengen van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 door de Russen kan niet, vindt premier Rutte. „Het verspreiden van onzin over dit onderzoek moet stoppen, het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet”, aldus de premier tegen de NOS.

Maandag moet de Nederlandse ambassadeur in Rusland zich melden bij de autoriteiten. Die gaan hem vertellen dat ze niet blij zijn met het onderzoek en de conclusies die daarin getrokken worden. Daar kan ik me iets bij voorstellen: het onderzoek toont immers aan dat MH17 neergeschoten werd door een Russisch BUK-systeem. Rusland is verantwoordelijk voor deze vreselijke aanslag en het kabinet maakt daar nu geen geheim meer van.
Als Rusland zijnde is dat natuurlijk een beetje vervelend.
Vervelend, maar daardoor niet minder waar. In plaats van de conclusies in twijfel te trekken moeten de Russen op hun blote knietjes om vergeving smeken en de verantwoordelijke individuen per direct uitleveren. Ik begrijp dat Vladimir Poetin dan loyale volgelingen op zal moeten offeren, maar het is niet anders: dat is nu eenmaal het gevolg van het uitvoeren van een misdaad tegen de menselijkheid. Want ja, dat is wat de aanslag op MH17 was.
Hoewel Rutte bovenstaande niet zó hard verwoordt zegt hij feitelijk wel degelijk hetzelfde:

Rutte zei dat het onderzoeksteam nu stap voor stap naar een volgende fase moet toewerken om de daders in beeld te krijgen; ,,zodat we ze voor het gerecht kunnen brengen en we ze kunnen veroordelen.’’

Het gebeurt niet vaak, maar Rutte verdient dit maal zowaar een compliment. Zijn houding ten opzichte van Poetin en diens criminele soldaten en rebellen is precies goed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten