Spanningen tussen Oekraïne en Nederland nemen toe: Poroshenko zegt dat Nederland ondankbaar is voor onderzoek MH17

Geen categorieokt 21 2016, 10:00
De Oekraïense president Poroshenko heeft het helemaal gehad met Nederland.

Poroshenko zei donderdag dat hij Nederland bijzonder ter wille is geweest in de nasleep van de aanslag op vlucht MH17. Onder meer door ze de leiding te geven over het onderzoek. Maar, zo suggereerde hij, als Nederland niks terug doet dan is dat bijzonder ondankbaar. Het niet ratificeren door Nederland van het associatieverdrag met de EU zou een ’ongewenst precedent’ scheppen, waarschuwde Poroshenko.

Zoals altijd reageerde Rutte kortaf zonder daadwerkelijk echt iets te doen. "Ik negeer die koppeling met MH17," snauwde hij, en dat is het dan weer.
Ik vraag me af waar Poroshenko mee bezig denkt te zijn. Natuurlijk heeft hij meegewerkt aan het onderzoek naar MH17! Als hij dat niet gedaan had kon Nederland het hem bijzonder lastig maken.Daar komt bij: het was een vreselijke aanslag. Talloze mensen kwamen erbij om het leven. Het is je morele plicht om daar aan mee te werken en de daders op te sporen.
Dat staat geheel los van het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat Nederlanders niet willen dat Oekraïne uitzicht krijgt op EU-lidmaatschap heeft echt helemaal niets te maken met het onderzoek naar MH17. Sterker nog, net doen alsof dat wel zo is, is niet alleen onzinnig, maar immoreel.
Gelukkig voor Poroshenko heeft Nederland een laffe premier die niet van zich af durft te bijten en die vrijwel zeker alsnog een akkoord probeert te bereiken met hem en de rest van de EU. Schandelijk. Rutte zou nu moeten zeggen dat alle onderhandelingen meteen van de baan zijn en dat Oekraïne wat Nederland betreft naar het associatieverdrag kan fluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten