Oliedom: asielzoekers mogen voortaan al op taalles voordat ze een verblijfsvergunning hebben

Geen categorienov 18 2016, 11:06
Onder het mom van "sneller inburgeren" krijgen duizenden asielzoekers valse hoop om in Nederland te blijven.
Het is weer eens zover. De VVD is overstag gegaan voor het PvdA-plan om asielzoekers al Nederlandse taalles te geven vóórdat ze überhaupt een verblijfsvergunning hebben. De PvdA meent dat dit de inburgering van de immigranten makkelijker maakt, maar de VVD vond dat het plan asielzoekers valse hoop zou geven. Nu is er een kleine aanpassing gemaakt: alleen "kansrijke" asielzoekers uit landen als Syrië en Eritrea komen in aanmerking voor de taallessen, omdat zij veel kans maken op een verblijfsvergunning en die taallessen voor hen dus het meeste zin hebben.
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar je kunt je afvragen wat dan überhaupt nog het nut is van de procedure over de verblijfsvergunning. Het idee is immers dat een asielzoeker éérst een verblijfsvergunning krijgt (of niet natuurlijk) en dán pas gaat beginnen aan een eventueel inburgeringsproces. Door te stellen dat sommige immigranten al vóór de beslissing over een verblijfsvergunning moeten gaan inburgeren, wordt die volgorde op zijn kop gezet. Als de overheid kennelijk al weet dat asielzoekers uit Eritrea en Syrië veel kans hebben op een verblijfsvergunning terwijl anderen dat niet hebben, is het dan niet beter om die anderen stante pede terug te sturen?
Door sommige migranten al bij voorbaat te bestempelen als "kansrijk" wordt de rest van de procedure feitelijk omzeild. Je kunt er donder op zeggen dat hiermee duizenden asielzoekers valse hoop krijgen om in Nederland te blijven terwijl ze uiteindelijk toch geen verblijfsvergunning kunnen krijgen. Maarja, op het moment dat ze dan eindelijk horen dat die vergunning ijdele hoop was, zijn ze al lang en breed bezig met hun inburgeringsprocedure. Drie keer raden wat er dan gebeurt: linkse partijen zullen pleiten voor een generaal pardon voor deze mensen, zoals ze al zo vaak hebben gedaan.
Bovendien: wat is nu precies het doel van de asielprocedure? Is de bedoeling dat mensen uit oorlogsgebied hier tijdelijk onderdak hebben zodat ze later terugkeren naar het land van herkomst? Of willen we dat iedereen uit een oorlogsgebied hier een nieuw leven kan opbouwen met zijn hele familie erbij. Want in dat laatste geval is er slecht nieuws: Nederland kan onmogelijk iedereen huisvesten die uit een oorlogsgebied of dictatuur komt. Sterker nog, zelfs heel Europa is niet groot genoeg om al deze mensen te huisvesten.
Er moet dus hoe dan ook een selectie plaatsvinden. Laat die selectie in vredesnaam uitvoeren door de IND zodat mensen direct weten waar ze aan toe zijn, in plaats van ze "goedbedoelde" taallessen te geven waarna ze uiteindelijk toch moeten terugkeren naar het land van herkomst. In plaats van taallessen zou het kabinet moeten streven naar een oplossing voor de ellenlange asielprocedure die soms jaren duurt. Zorg nu eens dat die procedure sneller verloopt zodat échte vluchtelingen sneller kunnen inburgeren terwijl gelukszoekers linea recta worden teruggestuurd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten