Complotdenkende PvdD geneest van geloof in “chemtrails”: standpunt van de website afgevoerd

Het is toch te gek voor woorden dat we in het Nederlandse parlement Kamerleden hebben die geloven in het bestaan van chemtrails.

Je hebt in de wereld een aantal idiote complottheorieën. Eén daarvan is dat de Amerikaanse overheid zélf achter de aanvallen van 11 september 2001 zat, en een ander luidt dat Elvis Presley nog leeft. Een derde die de laatste jaren behoorlijk veel volgelingen gewonnen heeft, zijn de zogeheten chemtrails: het idee dat de overheid (of een andere sinistere organisatie) ons via met chemicaliën volgepropte strepen in de lucht proberen te vergifitigen, of op z’n minst onze hersenen aan te tasten.

In Nederland zijn er geen serieuze politieke partijen die deze onzin aanhangen. Nou ja… nu dan. Want tot voor kort stond dit stukje tekst op de website van de Partij voor de Dieren:

“Over chemtrails is (nog) onvoldoende wetenschappelijke informatie om het bestaan ervan vast te stellen. Die informatie is noodzakelijk om tot een gefundeerd oordeel te komen c.q. te kunnen komen tot behandeling in het parlement van weers- of anderszins beïnvloedende uitstoot van stoffen in hogere luchtlagen. Als partij nemen we geen formeel standpunt in zolang er onvoldoende onafhankelijke wetenschappelijke informatie is over de inzet van chemtrails.

Voor een vraagstuk zoals dat rond de mogelijke inzet van chemtrails leent een burgerinitiatief zich het beste om in het parlement nader onderzoek af te dwingen.”

Een burgerinitiatief. Over iets dat gewoon verzonnen aluhoedjestroep is, bedacht door werkloze mensen met een geestelijke beperking.. En hier pleit dan een serieuze (?) politieke partij anno 2016 voor in Nederland. Na de overwinning van Donald Trump hebben we het veel gehad over de ‘post truth’-samenleving. Nou, dit is er een zeer kenmerkend voorbeeld van.

Gelukkig is de PvdD vatbaar voor kritiek. Ineens geloven ze nu niet meer in chemtrails. Het standpunt op hun website is aangepast, en het burgerinitiatief is verdwenen:

“Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over chemtrails. De Partij voor de Dieren heeft echter, na zorgvuldige afweging, geen enkele aanwijzing gevonden dat ze bestaan. Het is duidelijk dat het bestaan van chemtrails niet wetenschappelijk onderschreven wordt.

Wij laten het over aan degenen die toch een reden voor zorg zien, zich hier verder in te verdiepen.”

Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Maar dat dit standpunt over die idiote ‘chemtrails’ zo lang en zonder blikken of blozen gewoon kon worden ingenomen vertelt genoeg over hoe veel (of liever gezegd: hoe weinig) men bij de poezenpartij eigenlijk nadenkt. Maar goed, wat wil je ook met een partij die Georgina Verbaan op de kieslijst zet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Sniper666

  Chemtrail. Elk vehikel met verbrandingsmotor laat in feite een chemtrail na.

  1. van Urk

   Dat dacht ik ook Sniper666. In Vietnam waren de Amerikanen wel ietsje te scheutig geweest met het verstrooien van chemicalien vanuit de lucht.

   1. Sniper666

    @ van Urk

    Ja correct, dat was niet OK die agent orange. Verder zijn er proeven met chemicaliën om het weer te beïnvloeden. Dat is ook twijfelachtig.

    De jetfuel voor gasturbines die de straalvliegtuigen voortstuwen zitten vol met inhibitors en dopes. Ik vraag me wel af wat naast de CO2 uitworp op 10 km hoogte, de effecten van deze stoffen zijn. Voor een beetje info, Shell helpt!

    >> http://www.shell.com/business-customers/aviation/aviation-fuel/aeroshell-performance-additive.html

 2. Wim

  Angela Merkel will Inhalte im Internet regulieren

  Veröffentlicht: 23.11.16 12:36 Uhr

  Bundeskanzlerin Merkel will Falschmeldungen im Internet regulieren. Noch ist nicht klar, wann eine Meldung von der Bundesregierung als falsch klassifiziert wird.

 3. Ali Yas

  “Maar dat dit standpunt over die idiote ‘chemtrails’ zo lang en zonder blikken of blozen gewoon kon worden ingenomen…”

  Doe toch niet zo vervelend, Tim! De PvdD liet gewoon de optie open, meer niet. Het werkelijke standpunt van de PvdD was:

  “Als partij nemen we geen formeel standpunt in”.

  Lees dan toch!

 4. toetssteen

  Contrails en elkeen die regelmatig in zo’n ding met vleugels zit, kan zien hoe die mooie patronen tot stand komen. Als de lucht vochtig is althans.

  Als iemand de bevolking massaal zou willen vergiftigen, kuch, ligt het drinkwater het meest voor de hand.

  1. Sniper666

   @ toetssteen

   Het is gewoon condens door de lage luchttemperatuur op 9 à 10 km. hoogte. Immers, als je koolwaterstoffen verbrand (jetfuel) krijg je H2O + CO2.

   1. toetssteen

    @Sniper
    Yep, contrails alzo, condens sporen.

    1. Gertrude2

     Misschien eens luisteren naar echte piloten. YT video, die je vertellen, dat het geen contrails zijn, maar chemtrails.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.