D66-Kamerlid vindt kiezers van rechtse partijen een basket of deplorables

D66 heeft echt helemaal niets geleerd van het verlies van Hillary Clinton.

Het is geen geheim dat D66 dé nationale Hillary Clinton-partij van Nederland is. D66-Kamerlid Wassila Hachchi vertrok eerder dit zelfs plotsklaps vanuit de Tweede Kamer om ‘Queen Hill’ naar de overwinning te flyeren. Ook een jongerenafvaardiging genaamd ‘Route 66’ reisde af naar de Verenigde Staten om Clinton een kontje te geven, en de partij vertaalt gewoon de campagneleus van Clinton letterlijk naar het Nederlands om er hier in de polder mee de boer op te gaan.

Zodoende zou je verwachten dat als Hillary Clinton op haar snufferd gaat (en dat ging ze, dinsdagnacht. Ze verloor de verkiezingen met 232 tegen 306 kiesmannen), dat D66 ook wel zou opletten. De Nederlandse Democraten 66 doen namelijk net alsof ze de Amerikaanse Democrats zijn.

Maar nee, totaal niet. Geen evaluatie, geen introspectie en al helemaal geen poging om de koers te verleggen. Sterker nog: één van Clintons stomste fouten van de hele campagne was om Donald Trumps achterban weg te zetten als een ‘basket of deplorables’: een mand vol waardeloze mensen. Het bevestigde het beeld van veel mensen dat de Clintons er niet zijn voor het volk, maar denken dat het volk er is voor hen. Daar zijn ze afgelopen week snoeihard op afgerekend.

Het deert D66 allemaal niet, want D66 heeft ook een openlijke hekel aan de Nederlandse ‘basket of deplorables’ die bestaat uit kiezers van VVD en de PVV. Case in point? D66-Kamerlid Steven van Weyenberg bracht vandaag dit bericht op Twitter…

Van Weyenberg wijst naar een peiling van Maurice de Hond, waarin de peiler aangeeft dat een meerderheid van de VVD-kiezers wil dat er een kabinet gevormd gaat worden met de PVV als de PVV de grootste partij wordt.

“Ook daarom D66,” antwoordt Van Weyenberg. Kortom: stem op D66, want er zitten kiezers bij de VVD die willen samenwerken met die deplorabele PVV. Kortom: het maakt niet eens uit wat de VVD-politici zeggen, de kiezers sporen al niet. Bah! Niet liberaal! Stem D66!

Beste Van Weyenberg: als D66 ooit eens een fatsoenlijk aantal zetels wil halen om mee te kunnen praten met de grote partijen, zal de partij het toch écht moeten hebben van met name VVD-kiezers die uitwijken naar jullie. Die mensen wegzetten als een reden waarom jullie zo ‘liberaal’ en ‘goed’ zijn, is een strategie die echt averechts zal werken.

Nee, de aanhangers van je tegenstanders afbranden terwijl je jezelf op de borst klopt is een truc die niets oplevert, weet Hillary Clinton sinds afgelopen dinsdag. D66 had hier van haar fouten kunnen leren, maar gaat daarentegen onbezorgd door met arrogant geblaat. Zelf weten hoor, maar besef wel dat er op 15 maar 2017 verkiezingen gepland zijn. Eens zien wat er nog overblijft van de elitaire bravoure van Steven van Weyenberg als zijn partij op die dag niet de gedroomde winst haalt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Norman Corinth

  Mogelijk mis ik iets maar ik zie Van Weyenberg het woord ‘deplorables’ nergens in de mond nemen. Kan iemand daar een citaat van geven?

  1. van Urk

   Norman@ Maakt het uberhaupt wat uit dan? De boodschap en de zorgen waarover de heer Van Weyenberg maakt, is duidelijk genoeg.

   1. Norman Corinth

    @ van Urk,

    Dus u ziet ook dat de man nimmer het woord ‘deplorables’ gebruikte?

    1. van Urk

     Maar dat hij het “deplorables” vindt is duidelijk.

     1. Norman Corinth

      @ van Urk,

      Waaruit blijkt dat dan?

     2. van Urk

      wordt het niet eens tijd dat u uw IQ naast uw stoel opraapt en weer normaal geplaatst in uw hoofd er gebruik van gaat maken met zulke kleutervraagjes die u stelt.

     3. Norman Corinth

      2 van Urk,

      Ik stel eenvoudig vast dat in het artikel Van Weyenberg woorden in de mond worden gelegd die hij nooit uitsprak en een mening wordt toegedicht die hij niet naar voren bracht.
      In gewoon Nederlands noemen we dat gewoon leugenachtige laster.

     4. van Urk

      Het is waar dat de heer Weyenberg deze zin niet gebruikt heeft. Maar ik denk dat u het artikel in een ander context moet gaan lezen en dan pas begrijpt waarom Tim het zinnetje “basket of deplorables” heeft gebruikt. Het is duidelijk dat deze D66-er het betreurenswaardig vindt dat VVD aanhang volgens de peilingen geen moeite mee heeft als de VVD samenwerkt met de PVV en daarom met deze tweet zieltjes wil lokken alsof D66 de enige ware partij is.

     5. Norman Corinth

      @ van Urk,

      Het is algemeen bekend dat D66 niet met de PVV en de PVV niet met D66 wenst samen te werken. Van Weyenberg sloot met zijn opmerking gewoon aan op de partijlijn. Uit niets blijkt dat hij aanhangers van de PVV deplorables vindt. Dat verzon Tim er gewoon bij.

 2. J.C.

  Zoals iedereen die verblind is door het Kwaad, heeft Mark Rutte het ook niet goed begrepen. Toen hij tegen de PVV zei: “je gooit zo nu en dan een rood stuk vlees in de arena”, had hij het toch echt tegen de verkeerde. D66 gooit al sinds 1966 regelmatig een rood stuk vlees in de arena (en Rutte II plus de rest van de eenheidsworst snoept er van).

 3. Sniper666

  Steven van Weyenberg.. Een backbencher, stoeltjesvulling. Slim kereltje maar nog nooit een echt bedrijf van binnen gezien. Einde bericht.

 4. NederNederlander

  We zullen zien als de PVV zou winnen en hoe links hun eigen gaan gedragen als Tokkies net als in Amerika omdat ze hun nederlaag niet kunnen verdragen en dan geweld gaan gebruiken om hun ongenoegen te uiten!!

  1. Kodi

   Links en democratie; Een moeilijk verdraagzame combinatie. Zoveel is duidelijk.

 5. Anna

  D66’ers zijn de gekloonde Clintons. “Gewone volk” houden ze niet van. Daarom hebben ze vooral bij D66 zo’n hekel aan Wilders die opkomt voor land en volk. Luister eens naar Pechtold die man is werkelijk een lege huls. Figuur Weyenberg idem dito. D66 wil EEN GROOT elite EU met een oorlogzuchtige NAVO. Een pot ellende en angst in de maatschappij met D66.

  1. Vabis

   Alexander Pechtold lanceerde vanmorgen het concept verkiezingsplan van D66 en het verschil met dat van de PVV kon niet groter zijn. Waar de PVV slechts een A4’tje presenteerde, heeft D66 een boekwerk van 231 pagina’s in de aanbieding, geschreven door zeventig mensen, veelal beroepspolitici of mensen met politieke ambities. Regeren is keuzes maken en D66 is overduidelijk niet toe aan regeren.

   Daarnaast is het plan het resultaat van een lang democratisch intern proces, waarbij de uiteindelijke doelgroep, de kiezer, totaal vergeten is. De kiezer heeft een gemiddelde spanningsboog van maximaal 20 minuten, waarbij je een kwart van het plan kan hebben gelezen. De afdeling communicatie heeft overduidelijk zitten slapen.

   Irritant mannetje
   Een bekend spreekwoord luidt “de beste stuurlui staan aan wal”. Om goed te begrijpen welke positionering D66 ambieert, is een vergelijking in lijn met dit spreekwoord aan de orde. We kennen allemaal die collega die inhoudelijk altijd gelijk heeft. Of de senior beleidsmedewerker die al tien jaar in de organisatie werkt en alle wetsartikelen uit zijn hoofd kent. Deze collega’s hebben toegevoegde waarde, maar in geen enkele organisatie zitten ze aan het stuur. Het zijn de vervelende irritante mannetjes die je eigenlijk liever wilt ontslaan, maar je hebt ze nodig en daarom tolereer je ze. Dit is D66 in een notendop. Bewust radicaal elitair plaatst de partij zich boven de kiezer.

   Er zijn politieke partijen die problemen benoemen en proberen op te lossen. In het verkiezingsprogramma van 50Plus en de PVV is dit overduidelijk. Het D66-plan negeert de grote huidige problemen. Zo komt het woord “islam” geen enkele keer voor. Het woord “immigratie” komt slecht eenmaal voor en het woord “koopkracht” komt slechts drie keer voor. D66 wil vooruit kijken, in Europa (tientallen keren genoemd). Ook richt D66 zich wederom op onderwijs en komt een communistische pijler van D66 tevoorschijn als het gaat over kinderopvang voor alle tweejarigen (is dat gewenst voor het kind?), betaald door de belastingbetaler, dus ook de mensen zonder kinderen. Opvallend punt bij de arbeidsmarkt is nog dat D66 de arbeidscontracten van ambtenaren wil normaliseren. In normaal Nederlands heet dit dat: sneller ontslag voor ambtenaren.

   Standpunten
   Wat misschien nog het meest frustreert is het gebrek aan duidelijke standpunten. Het plan blijft zweven, zonder dat het echt concreet wordt. Een goed voorbeeld is het kopje over terrorismebestrijding op pagina 209: “Om terrorisme effectief te bestrijden zijn strafrechtelijke maatregelen soms noodzakelijk”. Dit is het D66-standpunt. Dit is het. Maar wat zegt dit? Wat betekent dit? Deze paragraaf heeft waarschijnlijk meerdere vergaderingen gekost en uiteindelijk was er geen overeenstemming over welke lijn te kiezen. Het resultaat: een mond vol met meel en een nietszeggende frase.

   Het punt van de financiën is zeer zwak weergegeven in het lijvige verkiezingsprogramma. Dit heeft een reden. Het plan om te investeren op allerlei terrein heeft namelijk een grote impact op de financiën. Zo wil D66 financieel onverantwoord veel cadeautjes uitdelen, vooral aan de rijken. Arbeid moet minder belast worden, investeringen in onderwijs, infrastructuur en innovatie. De echte doorrekening volgt tijdens Prinsjesdag volgens pagina 222, maar in dit verantwoordingsoverzicht staat geen enkele ombuiging genoemd. De voorzichtige inschatting is dan ook dat er jaarlijks een tekort op de begroting zal ontstaan bij uitvoering van dit beleid van 15 miljard euro. Vier jaar D66 betekent dus 60 miljard toevoegen aan de staatsschuld. Ook hier geldt weer, de problemen worden niet benoemd en doorgerold naar de toekomst.

   Tweedeling
   De essentie van het D66-programma is om kansen te bieden aan iedereen en de tweedeling in de maatschappij tegen te gaan. Dit verkiezingsprogramma is een schoolvoorbeeld van hoe de elite met de maatschappij omgaat: ogen sluiten voor de problemen, hoopvol naar de toekomst kijken, breed investeren zonder financiële dekking en dan maar kijken waar het schip strandt. Met dit plan plaatst D66 zich exact aan de andere kant van het continuum van de PVV en creëert hiermee de polarisatie waar D66 altijd zo fel tegen is. Het logische gevolg zal zijn dat tussen de PVV en D66 de middenpartijen (met name CDA en VVD) een strijd met elkaar zullen aangaan om de overwinning van de verkiezingen, waarbij Alexander Pechtold dan als een schoolmeester het proces zal faciliteren.

   Uiteindelijk zal D66 dan weer uitkomen in de oppositie, waarbij de opvolger van Pechtold dan weer vier jaar gratuit commentaar kan hebben op de regeringspartijen die problemen wél oplossen. Deze herhaling van zetten wil geen enkele kiezer. D66 heeft zichzelf gediskwalificeerd. Aan de inhoudelijke capaciteiten in de partij ligt het niet, maar wat D66 nodig heeft, is een leider die deze inhoud vertaalt in een helder plan met een resonerende ziel.

   https://opiniez.com/2016/08/26/d66-plan-radicaal-elitair-proza-voor-ambtenaren/

   Een walgelijke politiek correcte regenteske partij met een flapdrol als leider!

   1. Kodi

    Een boekwerk van 231 bladzijden waarvan zo goed als niemand er ook maar één bladzijde heeft gelezen. Mag ik even lachen? En wat liepen ze over dat ene A4-tje van de PVV heen, maar dat ene A4-tje van de PVV is meer gelezen dan alle bladzijden van alle verkiezingsprogramma’s van alle concurrerende partijen bij elkaar.

 6. Wachteres

  De arrogantie van links – en in het bijzonder van D66 – kent geen grenzen.

  Maar dat wisten we toch al???

  Zielig, dat ze er steeds meer achter zullen komen dat hun arrogantie alleen maar gebakken lucht is.

 7. nienke

  Pechtold, een arrogante kwal, hypocriet, waait met alle winden mee en het enige waar dit heerschap goed in is, Wilders constant aanvallen verder presteert hij niets.
  Lult lekker en denkt dat hij het bij het rechte end heeft.
  Het volk interesseert hem niet en de problemen zoals de duizenden migranten die hier binnen komen daar hoor je hem nooit over (moslim knuffelaar).
  Dit met zich zelf ingenomen mannetje wilt niets liever dan minister-president worden en dan naar Brussel.
  Pechtold zit er voor zich zelf en het volk daar heeft hij geen enkel boodschap aan.

 8. Seneca

  D66 = landverraders!

 9. Kodi

  D’66 -/- 1; PVV + 3
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/11/plus_3_trololo.html

  Bijltjesdag is coming soon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.