Domme idioten stelen gaper boven Amsterdamse drogist, snappen niet dat het niets met Zwarte Piet te maken heeft

Een voormalige drogisterij in Amsterdam-West moet het vanaf vannacht zonder z’n iconische gaper doen – het kunstwerk werd van de gevel gejat afgelopen nacht.

Tot voor kort sierde bovenstaande gaper de voorgevel van een voormalige drogisterij in de Amsterdamse Herenstraat. Sierde, inderdaad, want het iconische beeld is afgelopen nacht spoorloos verdwenen. Toen de eigenaren van het pand vanochtend voor hun huis stonden, zagen ze tot hun stomme verbazing dat het eeuwenoude sieraad ineens de benen had genomen.

Of nou ja, de benen genomen? Zo’n beeld heeft natuurlijk geen pootjes. De eigenaren hebben dus wel een idee waar dat ding gebleven is..

“‘Of het heeft te maken met dat hele Pietengebeuren, daar ben ik wel bang voor. Dat het iets met racisme te maken zou hebben. Het zou wel een beetje onwetendheid zijn, een gaper heeft in het verleden wel een hele andere functie gehad.’ De beelden deden vroeger dienst als uithangbord van apothekers. ‘Daar kon je je medicijnen halen, het was om publiek te trekken.'”

Weet je wat ik denk? Dat die mensen vermoedelijk ook nog eens gelijk hebben. Zeker weten zullen we het natuurlijk niet doen, maar een andere uitleg is eigenlijk niet plausibel.

Anno 2016 gaat ineens alles weer over ras. DENK wil ‘koloniale’ straatnaambordjes veranderen, Zwarte Piet is geen kindervriend meer, maar omgetoverd tot een vreselijke racist. En de traditionele gapers die al hondeden jaren de ingang van apotheken en drogisterijen markeren zijn kennelijk ook al geen onderdeel meer van ons culturele erfgoed. In navolging van de Zwarte Pieten worden nu kennelijk ook de oud-Hollandse gapers tot slachtoffer van de krankzinnige hetze gemaakt die begonnen is door Quinsy Gario, Jerry Afriyie en Sunny Bergman.

Je gaat je echt vragen of het einde van deze frontale aanval op onze cultuur en onze culturele iconen ooit afgelopen zal zijn. What’s next? De Bataviawerf in Lelystad om zeep helpen vanwege het VOC-verleden? Michiel de Ruyter postuum berechten voor racisme? Deze anti-racisme gekkigheid die zich nu tegen gapers keert, kent echt geen grenzen. Het is schaamteloos, en het moet echt eens stoppen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Sniper666

  Islamitische beeldenstorm?

 2. van Urk

  De zuidelijk of exotische afkomst van de gaper staat symbool voor de herkomst van de ingredienten van de medicijnen. Er werd met landen in Azie en Afrika veel handel gedreven door west-Europeanen, die daar allerlei tot dan toe onbekende specerijen ontdekten en mee naar huis namen. Daar werden ze gedroogd en verkocht door een drogist. De tulband bij deze gaper getuigt, suggereert wellicht de werkzaamheid van de oosterse geneeskunst. Later kwamen er ook gapers voor in uniform. Kennelijk hebben deze “nep Nederlanders” of cultuurbarbaren zich niet goed ingelezen over de geschiedenis ervan (net als de ontstaansgeschiedenis van onze zwarte piet trouwens) en wordt daarmee alles maar klakkeloos in verband gebracht als racistisch.

 3. Beukman

  Dat is niet in Amsterdam west maar in het centrum, tegen de jordaan aan.
  Ik ben verbaasd dat ie nu pas van de gevel is gejat. Triest, heel triest.
  Ik weet er nog een in de buurt te hangen, maar nee: ik zeg niet waar.

  1. van Urk

   Beukman@ Deze gaper was van Drogisterij Het Heertje. Die andere die u misschien bedoelt hangt aan de gevel van een oude apotheek waar je nu heerlijk kan eten en drinken. Heb ik het goed?

   1. Beukman

    @Urk
    Verdomd! Ja, die ook! Ik weet precies welke je bedoelt, maar die bedoelde ik dus niet. Daar staat trouwens binnen nog een blanke gaperd, als ik me goed herinner.
    Misschien een idee voor die eigenaar om de blanke en de zwarte gaper even om te wisselen, en te wachten tot de storm geluwd is?

 4. denktenk

  Gebeurt er in Irak ook niet zoiets, door het theekransje, dat IS of ISIS heet?

 5. van Urk

  Straks moet de grachtengordel nog onder de schop. Zal het over het paard getilde linkse grachtengordelvolk niet fijn vinden. http://www.mugweb.nl/cultuur/cultuur-agenda-amsterdam/het-zwarte-randje-van-de-grachtengordel/

 6. Ni28

  Dat gong onder het motto:

  CDA begrijpt dit niet maar een naam fout noemen is een bloedwraak tot de derde generatie waard.

 7. Harrie T.

  Als dit een frontale aanval op onze cultuur moet voorstellen dan stelt onze cultuur niet veel voor.

  1. Sniper666

   @ HarrieT

   Ahh.., de weg-met-ons kaart.

   1. Wachteres

    Simon buigt al als een knipmes. Dat is goed voor onze cultuur, denkt hij.

    1. Ni28

     Simon neemt zichzelf als uitgangspunt.

 8. Wachteres

  Ach, ik roep het al tijden: geen millimeter toegeven, want na het ene komt het andere.

  En warempel ….. als politiekcorrect nu ook eens wat leerde dan zou het er veel beter uitzien in Nederland. Wat zeg ik in de hele westerse wereld.

  Wie onze cultuur niet aanstaat …opdonderen.

  1. denktenk

   @wachteres,
   Het wordt vol op het toilet.
   Wie onze cultuur niet aanstaat …opdonderen.
   Alweer een uitspraak, die geschikt is voor een tegeltje.

  2. Beukman

   “Wie onze cultuur niet aanstaat …opdonderen.”

   Jouw cultuur of de mijne (m’n hele leven al woonachtig in Nederland), @Resje?

   1. Sniper666

    @ Beukie

    U moet goed zo doorgaan. Er komt straks een punt dat u door de haatbaarden uw eigen stad uitgepleurt gaat worden tenzij u zelf moezelman gaat worden.

    1. Beukman

     @Sniperd
     Het was maar een eenvoudig vraagje. Toch nog te moeilijk voor je?

     1. Floris

      Doe niet zo uit de hoogte, cultuurrelativistje. Die grote broek past je niet, daarvoor heb je net even te weinig hersens.

     2. Beukman

      Floris beweert:
      “daarvoor heb je net even te weinig hersens.”

      Dat is een soort van eigen doelpunt.

     3. Floris

      In de ogen van iemand met een bord voor z’n kop van een meter gewapend beton zal dat ongetwijfeld zo zijn, Beukert.

   2. zomaar

    dat zegt niets over cultuur , onze cultuur en tradities hoeven nu niet meer die van jou te zijn , links verloochend wel meer onze culturele achtergrond , en verloochend onze tradities , elke dag weer !!.

    afin dan is er nog een mogelijkheid !, en deze is dat jij je tot de islam bekeerd hebt !, tja dan (mag) jij onze (jou) cultuur nog tradities nog erkennen , immers jou leven is dan pas begonnen toen jij moslim geworden bent , en lid van de islamitische sekte .

   3. Wachteres

    Onze westeuropese cultuur, @Beukie.

    Waar ik woon vinden ze het ook BELACHELIJK als ze de verhalen over Zwarte Piet lezen. En sint maarten wordt hier ook gevierd.

 9. Ni28

  Dat ging waarschijnlijk onder de motto:
  Alles wat zwart is moet van het straatbeeld verdwijnen.

  1. zomaar

   waar laten wij dan al dat zwart ?.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.