Eindelijk: ereburgerschap Bernhard op de tocht na onthullingen over pedofiel verleden

Geen categorienov 10 2016, 17:00
Prins Bernhard is al 12 jaar dood, maar dat weerhoudt de weerhoudt de gemeenteraad van Waddinxveen er niet van om zijn ereburgerschap daar alsnog af te nemen.
Zoals het een lid van de koninklijke familie betaamt, heeft Bernhard tijdens zijn kleurrijke leven kruiwagens vol onderscheidingen en titels ontvangen die normale Nederlanders voor dezelfde daden nooit gekregen zouden hebben. Toch wordt er 12 jaar na dato van zijn overlijden nog steeds meer duidelijk over het leven dat deze man écht leidde.
Het onlangs verschenen boek 'Juliana, vorstin in een mannenwereld' van Jolande Withuis bevestigde namelijk wat in Nederland eigenlijk al publiek geheim was. De prins was er niet gek van dames á la Donald Trump ongewenst te benaderen en te betasten, recht onder de neus van zijn vrouw. De leeftijd van die vrouwen liet hem daarbij koud: zelfs een 16-jarig meisje dat in het paleis overnachtte was niet veilig voor deze man die eigenlijk voor pedofilie berecht had moeten worden, had hij nog geleefd. Het ergste is dat dit hem allemaal koud liet, aangezien overspel - zo is nu wel duidelijk - hobby nummer één van Bernhard was.
Toch vindt in ieder geval de gemeente Waddinxveen het nog niet te laat om recht te doen aan het leed dat deze man veroorzaakt heeft. Als hij niet meer gestraft kan worden, kunnen toch tenminste zijn titels worden afgenomen, aldus het Zuid-Holland plaatsje waarvan de schuinmarcheerder ereburger is. Daden rondom de Tweede Wereldoorlog leken dat ereburgerschap in 1961 te rechtvaardigen, maar inmiddels is wel duidelijk dat er nog veel meer redenen zijn waarom het niét te rechtvaardigen valt. De lokale politiek, op initiatief van de PvdA en Groenlinks - jawel, ook deze partijen hebben af en toe wat nuttigs in te brengen - gaat onderzoeken of het afnemen van de titel mogelijk is. Zo ja, dan zullen zij er zich hard voor maken.
Dat zal Bernhard allemaal niet meer deren. Zijn slachtoffers, die gezien zijn smaak voor jongere generaties waarschijnlijk nog wel in leven zijn, zullen hier echter baat bij hebben. Nee, het zal de traumatische ervaringen met waarschijnlijk het meest onbetrouwbare lid van het koningshuis niet bij hen wegvagen. Het zal hen echter wel laten zien dat de samenleving hen serieus neemt, zelfs als het vele jaren geleden is. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere gemeenten en organisaties die hem ooit onderscheiden hebben!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten