Eindelijk! Irakese troepen vechten met ISIS in de straten van Mosul, bevrijding is nabij

Geen categorienov 04 2016, 14:00
De tweede stad van ISIS wordt op dit moment bevrijd.
Eindelijk is het zover: het Irakese leger is de stadsgrenzen van Mosul binnengetrokken. Na een wekenlange strijd waarin ISIS regelmatig sterker bleek dan verwacht, is de bevrijding voor de burgers van de Irakese stad nabij. Terwijl in de stad hevige gevechten woeden tussen ISIS-terroristen en Irakese soldaten, vluchten burgers weg van het strijdtoneel totdat de kust weer veilig is.
De oostelijke wijken van Mosul worden als eerste bevrijd, en hopelijk zal het Irakese leger snel opstomen richting de overige delen van de stad. Het is voor het eerst in twee jaar tijd dat Irakese regeringstroepen voet zetten op de bodem van Mosul – zo lang hebben de burgers van de stad moeten lijden onder het onderdrukkende juk van ISIS. De Irakese troepen worden ondersteund door lucht- en artilleriebombardementen. ISIS vecht terug met snipers, verborgen bommen en zelfmoordterroristen. De ISIS-sluipschutters verbergen zich doorgaans tussen burgers in gebouwen, waardoor ze lastig te bestrijden zijn.
Het verzet van ISIS is "gestoord", volgens Irakese commandanten. Overal in de stad hebben de terroristen hinderlagen gelegd, en meerdere soldaten zijn omgekomen door autobommen. Dat verzet is niet voor niets: Mosul is de tweede stad van het ISIS-kalifaat, en de belangrijkste stad van ISIS in Irak. Als Mosul valt, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook ISIS-hoofdstad Raqqa wordt aangepakt.
Om de bevrijding van Mosul extra moeilijk te maken, hebben de ISIS-jihadisten duizenden vrouwen en kinderen naar het centrum van de stad gedreven om als menselijk schild te dienen. Op die manier is het onmogelijk om de terroristen te bombarderen zonder ook talloze burgerslachtoffers te maken. Het Irakese leger heeft daarom een route geopend voor burgers om de stad te ontsnappen. Vluchtende burgers riskeren kogels en bommen van ISIS om Mosul te ontvluchten. De mannen rijden mee op pick-up trucks en vrachtwagens, terwijl voor de vrouwen en kinderen bussen zijn geregeld door het leger.
De blijdschap van de bevrijde burgers is ontroerend om te zien:
https://twitter.com/MbasuCNN/status/794137522779602944?ref_src=twsrc%5Etfw
https://twitter.com/MbasuCNN/status/794137522779602944?ref_src=twsrc%5Etfw
Een jonge moeder beschrijft hoe het is om eindelijk verlost te zijn van ISIS:

"Het is heel lastig om te beschrijven wat ik nu voel. Het voelt alsof we nieuw leven ingeblazen hebben gekregen – een nieuwe ziel."

Hopelijk wordt ISIS snel definitief verjaagd uit Mosul, zodat we kunnen beginnen met de volledige vernietiging van deze walgelijke terreurgroepering. Niet alleen voor de burgers daar, maar ook voor onze eigen veiligheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten