Het totaal niet politieke proces tegen Wilders gaat vandaag verder

Geen categorienov 14 2016, 10:00
De vrijheid van meningsuiting staat vandaag weer op het spel.
Toen Geert Wilders zijn controversiële 'minder, minder, minder'-uitspraak deed zagen veel mensen met kennis van de Nederlandse wet de bui al hangen: dit kon hem weleens een rechtszaak opleveren. En dat was niet het enige gevaar: het risico op een veroordeling was, aldus deze experts, zeker niet gering. Gebaseerd op de rechtspraak in ons land kun je namelijk wel degelijk stellen dat Wilders 'te ver ging.' Voor de wet dan.
Vandaag is de vierde zittingsdag in het proces tegen Wilders. Zijn advocaat wilde een rechter eerder wraken, omdat die blijk had gegeven van vooringenomenheid, maar dat leverde niets op. De rechtbank is nu dus inhoudelijk bezig met de zaak. En ja, dan geldt dat Wilders echt een probleem heeft.
Tobias den Hartog van het AD volgt de zaak op Twitter. Hij legt uit dat de strategie van de aanklager er eerst en vooral op gericht is om Wilders weg te zetten als een agressor en de Marokkaanse Nederlanders over wie hij het had als slachtoffers. De bedoeling is dus om de rechters ervan te overtuigen dat Wilders mensen diep gekwetst heeft.
https://twitter.com/DenhartogT/status/798084103686029312
Als gezegd is de kans groot dat Wilders wel degelijk veroordeeld wordt. In het verleden werden mensen voor minder schuldig bevonden wegens haatzaaien. Wilders zal hun lot vrijwel zeker delen.
Maar dat betekent niet dat de rechters en de aanklager gelijk hebben. Juist in een vrije samenleving behoort het recht op de vrijheid van meningsuiting centraal te staan, ja, ook als iemands mening controversieel is. Het is niet aan de wetgever om beperkingen te stellen aan dit natuurrecht; een recht waarmee we geboren hebben en dat we nooit kunnen kwijtraken, hoe kwalijk onze denkbeelden ook zijn. De enige mogelijke begrenzing die verdedigbaar is is, hoe kan het ook anders, het oproepen tot geweld. Zolang dat niet gebeurt moet iedereen zijn ego maar in bedwang houden en beledigingen slikken. Ik word dagelijks beledigd. Zie je mij iemand aanklagen? Neen dus.
Of wat te zeggen van Sylvana Simons, die alle "witte Nederlanders" stelselmatig neerzet als enorme racisten? Is dat dan geen belediging van "een groep"? Natuurlijk wel. Gek genoeg vindt het OM dat de vrijheid van meningsuiting dan ineens wél opgaat. Maar zeg precies hetzelfde over een etnische minderheid en je mag je onmiddellijk verantwoorden voor een rechter. Dat steekt; het betekent namelijk dat er met twee maten gemeten wordt in ons land. Eén voor boze etnische minderheden en één voor de blanke, autochtone Nederlander. Dat is het tegenovergestelde van hoe de wet hóórt te werken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten