Kabinet Rutte II heeft mogelijk vrijdag alweer een meerderheid in de Tweede Kamer

Door het plotsklapse vertrek van Jacques Monasch heeft de coalitie van VVD en PvdA momenteel maar 75 zetels in de Tweede Kamer. Met een beetje gemanoeuvreer zijn dat er vrijdag alweer 76. Dankzij een oud-PVV-Kamerlid, welteverstaan…

Door het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA-Kamerfractie beschikt de regeringscoalitie van VVD en PvdA momenteel maar over 75 zetels in de Tweede Kamer. Rutte II begon in 2012 met 79 van de 150 zetels, maar door het vertrek van Kuzu en Öztürk (PvdA) en Houwers (VVD) zakte dit aantal naar 76 zo halverwege de rit. Door Monasch’ exit van gisteren heeft het kabinet nu zelfs geen meerderheid meer. Dat kan in sommige gevallen vervelend zijn voor Rutte en zijn kabinetsleden, voornamelijk wanneer de hele oppositie dezelfde mening is toegedaan; de coalitie beschikt dan niet meer over voldoende stemmen om bepaalde onderwerpen gewoon van de agenda te vegen of debatten uit te stellen danwel te rekken of te blokkeren.

Gelukkig voor het kabinet dient zich een oplossing aan: aan het einde van de week maakt de VVD bekend wie er op de kieslijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen komen te staan. Nu heeft dat niet direct invloed op de fractiesamenstelling in het parlement, maar bronnen rond het Binnenhof melden aan De Dagelijkse Standaard dat één van de mensen die gesolliciteerd heeft om op de lijst te staan het onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet is.

Van Vliet stapte na het ‘minder, minder, minder‘-incident bij de PVV uit de partij en werd begin dit jaar lid van de VVD. Afgelopen woensdag heeft Van Vliet van de partij te horen gekregen of hij een plekje krijgt op de kieslijst van de VVD. Aan het einde van deze week – vermoedelijk vrijdag – wordt die kennis ook wereldkundig gemaakt. Mocht Van Vliet op de VVD-kieslijst staan, dan kan hij vanaf dat moment worden beschouwd als de facto Kamerlid van die partij, ondanks dat hij in de Kamer kwam via de PVV. Zodoende zou de VVD er een zetel bijkrijgen, en dus ook de regeringscoalitie. Daarmee komt het Kabinet-Rutte II dan weer uit op 76 zetels – een volwaardige meerderheid.

Van Vliet zelf ligt momenteel met ziekte op bed, en was derhalve niet bereikbaar voor commentaar.

Update:
De VVD heeft Van Vliet laten weten dat er toch géén plek voor hem is op de kieslijst van de partij bij de komende verkiezingen. Het huidige kabinet krijgt dus geen meerderheid in het parlement meer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. hans-e-pans

  Ach ja, je blijft altijd mensen die een steekje los hebben of juist gemakkelijk te paaien zijn.

 2. Wim

  Gekocht heet dat.

 3. umhz

  Na de zetelroof kennen we nu ook kiezersroof.

 4. Norman Corinth

  De meeste PVV-Kamerleden zitten als ratten in de val. Velen van hen zouden de dictatoriaal geleide fractie dolgraag willen ontvluchten maar weten dat ze daarna geen maatschappelijke toekomst meer hebben.
  Van Vliet is een bofkont omdat een beschaafde politieke partij bereid is hem politiek asiel te verlenen.

  1. Sarko

   Treurig maar zo is het wel.

   1. CJD

    Dat ze jou niet uit de SP gesodemieterd hebben is mij een raadsel

  2. Sniper666

   @ N.C.

   Rot op en ga Hella een beurt geven. Doe je misschien nog wat nuttigs…

   1. Norman Corinth

    @Sniper666,

    Wie is Hella en waarom verdient ze een beurt?

  3. CJD

   Norman noemt een partij die verantwoordelijk is voor de sociale afbraak in Nederland, de groeiende kloof tussen een arm en rijk en gehandicapten en ouderen tot hun lot over willen laten beschaafd

   Ik heb maar een conclusie: Jij bent ziek in je hoofd!

 5. ikweetwatikwil

  NC heeft weer eens in de glazen bol gekeken en sarko is het met hem eens zonder in de glazen bol te kijken. Een volgeling van NC.

  1. Sarko

   Ach rot op Rooth Leo, ken je al zoveel jaar van GeenStijl en Powned.
   Je weet hoe ik al tig jaar tegen Geert aankijk.

   1. ikweetwatikwil

    Och sarko, heb je nu zelf in de glazen bol gekeken?

 6. Ni28

  Van Vliet zijn ruggengraat doet pijn en daarom ligt hij op bed. Splinterpartijtjes moeten verboden worden want daarmee neem je de kiezer in de maling. Daarom was Rutte zo kalm gisteren want de boel is weer lekker belazerd door een onderlinge handeltje tussen die twee. Rutte neemt de kiezer alleen maar in de maling hij heeft daar een monopolie op.

 7. Bes Tolen

  Roland van Vliet is al sinds 2015 lid van de VVD en was altijd al sympathisant wat hij ook in het openbaar liet weten. De PVV heeft met hem een risico genomen, dat slecht voor deze partij uitpakte. Van Vliet is ook te hypocriet voor de PVV, die m.i. juist op dit punt fouten maakt bij het aannemen van kandidaten voor de Tweede Kamerfractie.

  1. Sarko

   PVV is al een jaar bezig met het selecteren van toekomstige Kamerleden.
   Het verschil met de vorige keer – Geert moet nu delegeren.
   Dat wordt dus lachen/huilen.. denk veel brievenbus plassers en ander gespuis.

 8. Gustaafff

  Je zou er bijna om lachen.

 9. Wim

  Maar waarom nemen vele bij de SP de benen.

 10. Ali Yas

  Deze hele draad zou onzinnig zijn als er niet zoiets als fractiediscipline zou bestaan. Die verplichting van Kamerleden van een fractie om allemaal hetzelfde te stemmen, en sterker nog, om het altijd met de regering eens te zijn, schendt niet één maar zelfs twee grondwettelijke principes. Nog een reden (of twee) om van de VVD of de PvdA in maart geen enkel vakje rood te kleuren.

 11. CJD

  Een schrale troost: in maart zijn er weer verkiezingen en dan bestaat er de mogelijkheid om af te rekenen met een beleid dat er direct verantwoordelijk voor is dat ouderen, gehandicapten vakbonden, ondernemers, studenten, zzpers, AOWers, cronisch zieken allemaal aan achteruit gingen tenopzichte van 4 jaar geleden dankzij de VVD en PvdA

  Maar welke partij levert het meest in als je naar de zetels kijkt? VVD 41. Nu 27 (-14), PvdA 39. Nu 10 (-29). Conclusie: het verstand is echt bij links te zoeken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.