Nachtmerrie eindelijk voorbij voor Cubanen: communistische moordenaar Fidel Castro dood

Na 90 jaar is er eindelijk een einde gekomen aan de wandelende communistische ramp die naar de naam Fidel Castro luistert.

Ze moesten er bijna een eeuw op wachten, maar Cubanen zijn door natuurlijk verloop gisteren eindelijk een beetje bevrijd. Voormalig staatsgreeppleger en dictator Fidel Castro heeft het loodje gelegd. Van 1959 tot 2006 regeerde ‘El commandante’ het Midden-Amerikaanse eiland met zijn ijzeren vuist:

“Door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista in 1952 belandde Castro in de politiek. Hij sloot zich aan bij een gewapende groepering die zich verzette tegen Batista, die met de VS samenwerkte. Castro presenteerde zich na de verovering van Havana in 1959 aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-getrouwen, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie. Onder Castro’s leiding werd Cuba omgevormd tot een communistische staat.

Tegenstanders duldde Castro niet. In de loop der jaren verdwenen dissidenten bij bosjes achter de tralies. Martelingen waren volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag. Duizenden Cubanen vluchtten naar Amerika.”

De beloofde voorspoed heeft Castro nooit aan Cuba gebracht. Sterker nog: in 1962 brak door Cubaanse agressie gecombineerd met Russisch nucleair enthousiasme de zogeheten Cuba-crisis uit. Dichterbij een wereldwijde nucleaire oorloog dan in oktober van dat jaar is de wereld nooit geweest.

Na de val van de Sovjet-Unie begin jaren ’90 verdween de belangrijkste internationale hulpgever voor Cuba en Castro van het toneel, en stond het land er definitief alleen voor. Het regime had echter een Amerikaans handelsboycot weten te vieren door diens moordlustige en misdadige regime, waardoor er niet veel goederen het land in kwamen. Het land werd een openluchtmuseum waar de burgers niks mochten.

In 2006 trad Fidel Castro af en nam zijn broer Raul Castro het leiding van het land over. Die heeft heel langzaamaan wat liberalisaties doorgevoerd en wist de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Fidel werd de enige mastodont van de Cubaanse politiek die te pas en te onpas zijn mening gaf.

Helaas hebben Cubanen nooit de kans gehad deze moordlustige dictator veroordeeld te zien, en is hij afgelopen week in relatieve rust overleden. Zo maakte dus de huidige president Raul Castro bekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Vabis

  Er mag veel mis zijn met het Cuba onder het bewind van Castro maar moslims zijn er dun gezaaid, wat dit betreft is het er een oase!

 2. Gustaafff

  De vazal van Rusland is niet meet.

  1. Anna

   Gustaaff. Cuba werd de “vazallenstaat” van de VS.
   Historisch Nieuwsblad Kennedy tegen Castro 0-1.

 3. zomaar

  in diepen rauw gaat onze politiek , aankomende week hun vazal (dictator) herdenken , er zal menig traantje vloeien bij de linkse kerk !, verwacht ik .

 4. Kees

  Cuba was het zoveelste bewijs dat communisme en socialisme niet werken.

 5. Ni28

  47 jaar ellende wordt begraven. Het lichaam van de dictator verdwijnt maar zijn geest zal nog lang voelbaar zijn.

 6. Wim

  Och hier zijn ook politieke processen, worden politici vermoord en wordt opgeroepen om aanhangers van een democratische partij te vermoorden of wel uit te roeien of te deporteren. Ook hier zitten we met een zich verrijkt staatshoofd die niet gekozen is en alleen bepaald wordt waar het vruchtbare eitjes valt.
  Het enig waarom we het beetje beter heben is een enormer staatsschuld en volgevreten met hypotheken. Het is maar de vraag of de mensen in Cuba ongelukkiger zijn

 7. van Urk

  Ken al iemand (een oud reaguurder van DDS) die nu in heel diepe rouw is.

 8. Anna

  Alsof Fidel Castro de enige “ramp” was voor het grootste Caribische eiland. Al zijn voorgangers en Spanjaarden,Engelsen en Amerikanen waren niet veel beter. Trouwens een handelsboycot is niets meer en niets minder dan bevolking laten uithongeren. Mensonwaardig. Moet ten alle tijden worden verboden.

 9. Peter Selie

  Nachtmerrie eindelijk voorbij voor Cubanen: communistische moordenaar Fidel Castro dood, Ja hoor alle socialistische ellende is in één klap voorbij, goh wat is men toch naïef dat men zoiets gelijk voor de waarheid aanneemt. Socialisme of de Dood dat was toch het motto van deze dictator, Fidel Castro heeft zich naadloos tussen de andere crypto-communistische, socialistische dictators weten te wringen. Er gaan nog generaties van Cubanen overheen om dit socialistische experiment geheel ongedaan te maken. Misschien wordt Cuba eerst leeg gezogen door de “liberale” Amerikaanse expansie drift en zijn wereld hegemonie.

 10. Sniper666

  Jammer dat deze dictator zo oud kon worden.

 11. Verlazques

  Dit soort lieden moeten een speciaal gen hebben, ze worden helaas altijd stokoud.

 12. Bes Tolen

  Batista was in ieder geval van oorsprong ook links. Cuba kwam niet tot eigen volwassen democratische verhoudingen. [Bijvoorbeeld. Al zeker vanaf begin negentiende eeuw was een meerderheid van de bevolking voor afschaffing van de slavernij. Maar die meerderheid had het niet te zeggen]. Kleine klieken en koloniale mogendheden als eerder Spanje en later de VS bleven dominant. Cuba was welvarender dan andere Latijns Amerikaanse landen. Ondanks de labiele politiek daar. Een verbetering kon het communisme nooit zijn. Een moorddadig bewind kon nooit een verbetering zijn. Alleen meer macht voor de eigen bevolking, die dat ontbeerde. Die onmacht die van buiten op het minst mee, veel te lang in stand werd gehouden, heeft slimme bruten de kans gegeven het land te veroveren.

 13. tq1991

  Via deze weg: RIP Fidel!

  1. Sniper666

   @ tq1991

   Dwaallicht!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.